Πώς να αποκωδικοποιείς τις ετικέτες τροφίμων: 4 απλά βήματα

images_aetiketes.jpg

Οι ετικέτες των τροφίμων έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με το θρεπτικό περιεχόμενο του τροφίμου.


Θα πρέπει να ξέρεις όμως και να τις διαβάζεις ωστε να ερμηνευστούν σωστά οι πληροφορίες που παρέχουν.

Βήμα 1ο

Κατανόησε το μέγεθος της μερίδας και τον αριθμό μερίδων που αναφέρονται στην ετικέτα. Απάντησε δηλαδή στο πώς ορίζει ο παραγωγός την ”1 μερίδα” και πόσες τέτοιες μερίδες έχει το πακέτο. Πολλοί καταναλωτές θα θεωρούσαν ότι όλη η συσκευασία είναι μια μόνο μερίδα, αλλά μερικές φορές είναι δύο ή περισσότερες.

Βήμα 2ο

Ελεξε την ενεργειακή πυκνότητα του τροφίμου, δηλαδή τις θερμίδες που παρέχει σε συγκεκριμένη ποσότητα. Για να είναι έυκολα συγκρίσιμο, δες τις θερμίδες ανά 100 γραμμάρια. Σύμφωνα με τον FDA, χαμηλής θερμιδικής αξίας τρόφιμα παρέχουν 40 θερμίδες ή λιγότερο, μέτρια σε θερμίδες τρόφιμα παρέχουν 100 θερμίδες, και υψηλής θερμιδικής αξίας τρόφιμα παρέχουν 400 ή περισσότερες θερμίδες.

Βήμα 3ο

Πρόσεξε την περιεκτικότητα σε λίπος, χοληστερόλη και νάτριο του τροφίμου. Χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τρόφιμα περιέχουν λιγότερα από 3g λιπαρών ανά μερίδα. Για το γενικό πληθυσμό ισχύει ο περιορισμός της συνολικής διατροφικής χοληστερόλης σε λιγότερο από 300mg ανά ημέρα ενώ για το νάτριο λιγότερο από 2.300 mg νατρίου ανά ημέρα.

Βήμα 4ο

Παρατήρησε τα τρόφιμα που απαριθμούνται πρώτα στον κατάλογο των συστατικών, καθώς αυτό δείχνει ποιο είναι το κύριο συστατικό στα τρόφιμα. Η σειρά με την οποία κατάσσονται τα συστατικά δείχνει και την ποσοτική ”συνεισφορά” τους στο τρόφιμο.

Πηγή : http://www.nutrinews.gr/