Προεμμηνορροϊκό σύνδρομο και διατροφή

images_aaproem.jpg

Προεμμηνορροϊκό σύνδρομο ( Premenstrual Syndrome, PMS) ονομάζεται ένα σύνολο σωματικών και ψυχολογικών συμπτωμάτων που σχετίζονται με τον έμμηνο κύκλο των γυναικών. Συνήθως ξεκινούν με την ωορρηξία και σταματούν την πρώτη ημέρα της περιόδου, αν και σε κάποιες περιπτώσεις τα συμπτώματα επιμένουν.

Έως και 85 % των γυναικών βιώνουν κάποια μορφή προεμμηνορροϊκού σύνδρομου κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής τους ηλικίας.
Για κάποιες γυναίκες με PMS τα συμπτώματα παρουσιάζονται με ιδιαίτερη σφοδρότητα. Η συγκεκριμένη μορφή του PMS περιγράφεται ψυχιατρικά ως Προεμμηνορροϊκή Δυσφορική Διαταραχή (PMDD).

Περισσότερα από 200 συμπτώματα έχουν αναφερθεί, αλλά 3 παρουσιάζονται πιο συχνά:

    Ευερεθιστότητα,
    Άγχος,
    Μελαγχολία

Τα ακριβή συμπτώματα και η έντασή τους ποικίλουν από γυναίκα σε γυναίκα. Τα παρακάτω συμπτώματα μπορούν να σχετιστούν με το PMS:

    Κοιλιακό πρήξιμο
    Κοιλιακές κράμπες
    Μασταλγία (ευαισθησία στο στήθος)
    Στρες ή άγχος
    Αϋπνία
    Πόνος στους μυς ή στις αρθρώσεις
    Πονοκέφαλος
    Κόπωση
    Ακμή
    Απότομες αλλαγές στη διάθεση

Το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο οδηγεί επίσης σε επιβάρυνση δερματικών διαταραχών ή παθήσεων των ματιών (ενοχλήσεις των βολβών, βλεφαρίτιδα, επιπεφυκίτιδα).

Διατροφή και PMS

Αν και το PMS δεν μπορεί να προληφθεί, έξυπνες διατροφικές επιλογές μπορούν να σε βοηθήσουν και να ανακουφίσουν από μερικά συμπτώματα!

    Μείωσε το αλάτι και τα αλμυρά σνακ : Αυτό βοηθά στη μείωση φουσκώματος και την κατακράτηση υγρών
    Μείωσε την καφεΐνη (καφές, τσάι, αναψυκτικά) η οποία μπορεί να προκαλέσει ευερεθιστότητα.
    Απέφυγε την υπερβολική ζάχαρη και τα λιπαρά: Δεν παθαίνεις υπογλυκαιμία, ούτε έχεις ανάγκη από περισσότερη ενέργεια! Άσε που οι σοκολάτες και τα ζαχαρωτά δεν σε βοηθούν να διατηρήσεις το βάρος σου!
    Απέφυγε την υπερβολική λήψη αλκοολ καθώς προκαλεί υπογλυκαιμία, πείνα και ευρεθιστότητα.
    Κατανάλωσε τροφές υψηλές σε διαιτητικές ίνες, όπως φρούτα, σιτάρια και λαχανικά: Έτσι θα συντηρήσεις σταθερά επίπεδα σακχάρου αίματος και θα διατηρήσεις υψηλά επίπεδα κορεσμού ενώ επίσης θα βοηθήσεις την λειτουργία του εντέρου σου!
    Κατανάλωσε τουλάχιστον 2 μερίδες άπαχων γαλακτοκομικών: Ένα ποτήρι ζεστό γάλα με μια κουταλιά κακάο θα σε βοηθήσει να ηρεμήσεις αλλά και θα αυξησει τον κορεσμό!
    Ακήσου τακτικά: Περπάτησε, κάνε ποδήλατο ή τζόκινγκ, πήγαινε γυμναστήριο τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Η τακτική αερόβια άσκηση θα σε ανεβάσει ψυχολογικά όσο θα σε βοηθήσει για την καλύτερη εικόνα σώματος!Τέλος, μελέτες αναφέρουν πως τα συμπτώματα του PMS μπορεί να ανταποκριθούν σε βιταμίνες και συμπληρώματα όπως πολυβιταμίνες με φυλλικό οξύ, Β6, βιταμίνη Ε, ασβέστιο, βιταμίνη D και μαγνήσιο.

Πηγή : http://www.nutrinews.gr/