Πρεβιοτικά στις βρεφικές φόρμουλες: προλαμβάνουν αλλεργίες;

images_avrefoos.jpg

Υποστηρίζεται οτι τα εντεροβακτήρια του βρέφους παίζουν σημαντικό ρόλο στην μελλοντική εμφάνιση υπερευαισθησιών σε τρόφιμα ή/και αλλεργιογόνα ως παιδιά ή ενήλικες.


Εν συντομία, τα πρεβιοτικά είναι μη άπεπτες ύλες του μητρικού γάλατος, των φρούτων και λαχανικών που διεγείρουν την ανάπτυξη και λειτουργία των ”καλών” βακτηριών του βρεφικού εντεροβιόκοσμου. Υπενθυμίζουμε πως διαφέρουν από τα προβιοτικά, τα οποία είναι καλλιέργειες εντεροβακτηρίων σε τρόφιμα όπως το γιαούρι και οι φόρμουλες.

Στην συστηματική ανασκόπηση που δημισιεύτηκε στο The Cohran Library, οι ερευνητές σύλλεξαν δεδομένα για περισσότερα από 4000 παιδιά που τους είχε χορηγηθεί φόρμουλα με πρεβιοτικά από ηλικία 4μηνών έως 2 έτη.

Μόνο 2 μελέτες κατέληξαν στην πρόληψη άσθματος ενώ οι περισσότερες δεν διέκριναν κάποια επίδραση υπεροχής των πρεβιοτικών για άσθμα. Άλλες 2 μελέτες κατέληξαν σε κάποια πιθανή θετική επίδραση στην εμφάνιση εκζεμάτων από παιδιά με οικογενειακό ιστορικό αλλεργιών.

Ακόμα, λοιπόν, δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για την θετική επίδραση των πρεβιοτικών στην μείωση των τροφικών υπερευεσθησιών.
Πάραυτα, η ενίσχυση του εντερικού μικροβιόκοσμου είναι υψιστης σημασίας και απασχολεί την επιστημονική κοινότητα συνεχώς και περισσότερο.

Πηγή : http://www.nutrinews.gr/