Περπάτημα ή γυμναστήριο: Πώς θα ρυθμίσω καλύτερα το βαρος μου;

images_agym.jpg

Σε αυτή την δημοσίευση δεν θα συζητήσουμε την επίδραση της άσκησης στην υγεία, ούτε καν στην απώλεια βάρους…Ο ρόλος της είναι δεδομένος:


Η συστηματική φυσική δραστηριότητα έχει αναδειχθεί απαραίτητη προϋπόθεση τόσο στην απώλεια βάρους αλλά κυρίως στην πρόληψη επαναπρόσληψής του!
Μάλιστα, σύμφωνα με το ACSM, υπάρχει μια δοσοεξαρτώμενη σχέση της διάρκειας της συνολικής φυσικής δραστηριότητας στην ρύθμιση του βάρους: απαιτούνται τουλάχιστον 150 λεπτά εβδομαδιαία για μια μέτρια απώλεια 3-4 κιλών, ενώ 225-420 λεπτά την εβδομάδα προμηνύει μια απώλεια 5-7,5 κιλά.
Για την διατήρηση από την άλλη απαιτείται ακόμα μεγαλύτερη διάρκεια περίπου στα 200-300 λεπτά/εβδομάδα!

Όμως, ποιο είδος άσκησης, δηλαδή η συμμετοχή σε αθλήματα ή οργανωμένα προγράμματα εκγύμνασης σε σχέση με πιο ελεύθερου τύπου φυσική δραστηριότητα, βοηθά περισσότερο στην απώλεια και στην διατήρηση του απολεσθέντος βάρους;

Να ξεκαθαρίσουμε από την αρχή πως το κλειδί στην επιτυχία είναι ο βαθμός προσκόλλησης σε μακρόχρονο επίπεδο.
Όμως, το ερέθισμα της άσκησης είναι διαφορετικό μεταξύ των φύλων, των ατόμων αλλά και των κατηγοριών σωματικής σύστασης.
Για παράδειγμα, οι γυναίκες στο σύνολό τους μάλλον είναι πιο ευαίσθητες στο ερέθισμα της άσκησης και είναι πιο ικανές στο να αναπληρώνουν το ενεργειακό έλειμμα μετά από αερόβια άσκηση (ναι, δικαιολογούμαστε λόγο φύλου να τρώμε περισσότερο μετά οποιαδήποτε άσκηση).

Οι άντρες, αντίθετα, μάλλον είναι λιγότερο ευαίσθητοι στο ερέθισμα της άθλησης όσο αφορά στην όρεξη και την αντιστάθμιση της ενεργειακής πρόσληψης!
Επίσης, οι άντρες φαίνεται πως είναι πιο ικανοί στο να μετέχουν σε προγράμματα άσκησης ή ομαδικά παιχνίδια!

Ασκήσεις δύναμης; Αν και δεν προκαλούν άμεσα ενεργειακό έλλειμμα θα μπορούσε να υποτεθεί πως ευνοούν την διατήρηση βάρους ακόμα και ως μέθοδος πρόληψης: ευνοούν την μυο-τενοντική σύνδεση, την ελαστικότητα, την οστική πυκνότητα κα.

Έτσι, καθώς η φυσική δrαστηριότητα είναι μια σύνθετη συμπεριφορά και χαρακτηρίζεται από διάφορους παράγοντες όπως η ένταση, η συχνότητα και το είδος, επιδρά σε διαφορετικό βαθμό μεταξύ των ατόμων τόσο κατά την διαδικασία απώλειας, αλλά πολύ περισσότερο σε μακρόχρονο επίπεδο όπως η διαδικασία διατήρησης και γενικότερα η ρύθμιση του σωματικού βάρους.

Δηλαδή;
Ασκηθείτε όσο περισσότερο, όσο εντονότερα και όσο
συστηματικότερα μπορείτε!
Χορέψτε, περπατήστε, κολυμπήστε, ανεβείτε σκαλιά, κάντε δουλειές σπιτιού, κάντε ποδήλατο και ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ, έχετε έντονη σεξουλαική ζωή, κοιμηθείτε και…επαναλάβετε!

Πηγή : http://www.nutrinews.gr/