Παχυσαρκία και ιώσεις

images_aaiosi.jpg

Η παχυσαρκία μπορεί να περιορίζει τη δυνατότητα του ανθρωπίνου σώματος να αναπτύξει ανοσία στους ιούς influenza, ειδικότερα στις δευτερεύουσες λοιμώξεις, εμποδίζοντας το ανοσολογικό σύστημα να θυμάται πώς αντιμετώπισε την πρώτη λοίμωξη, σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου της North Carolina. Τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στις 15 Μαρτίου του 2010 υποστηρίζουν τις προτάσεις του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων των Ηνωμένων Πολιτειών σύμφωνα με τις οποίες η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου εξίσου σημαντικό με την ηλικία στην νόσηση από την πανδημία του Η1Ν1, λόγω μειωμένης ανοσοποιητικής λειτουργίας. Εντατικές μελέτες των τελευταίων μηνών έδειξαν ότι παχύσαρκα ποντίκια αδυνατούσαν να αναπτύξουν εξειδικευμένα T-κύτταρα μνήμης για την καταπολέμηση της μόλυνσης από influenza για δεύτερη φορά.

Αντιθέτως, τα αδύνατα ποντίκια ανέπτυσσαν φυσιολογικά τα Τ-κύτταρα με αποτέλεσμα να προστατεύονται σε περίπτωση δεύτερης μόλυνσης από ιό της οικογένειας influenza. Επιπλέον, στο ίδιο σύνολο μελετών οι ερευνητές επιμόλυναν και τις 2 κατηγορίες ποντικιών με έναν μέτριας ισχύος ιό influenza και κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης τα αδύνατα ποντίκια τράφηκαν με διατροφή χαμηλή σε λιπαρά, ενώ στα παχύσαρκα ποντίκια χορηγήθηκε δίαιτα υψηλή σε λιπαρά. Αμέσως μετά την ανάρρωση οι ομάδες ποντικών επιμολύνθηκαν με μεγαλύτερη δόση από πιο επικίνδυνο ιό. Κανένα από τα αδύνατα ποντίκια δεν πέθανε ενώ αντίθετα 25 παχύσαρκα ποντίκια έχασαν τη μάχη.
Τα αποτελέσματα των παραπάνω μελετών δείχνουν ότι πιθανώς οι παχύσαρκοι, όπως και οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά πρέπει να θεωρούνται ομάδα υψηλού κινδύνου για επιμόλυνση και ασθένεια από τον ιό Η1Ν1.

Στην κλινική πρακτική, οι επιστήμονες υγείας παρακολουθούν τα παχύσαρκα άτομα να ξεπερνούν δυσκολότερα τις ιώσεις influenza. Έχει υποτεθεί ότι ότι ο αυξημένος λιπώδης ιστός μπορεί να μειώσει τη χωρητικότητα των πνευμόνων, ενώ επιπλέον η παχυσαρκία οδηγεί σε χρόνια δύσπνοια, καταστάσεις οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Συνεπώς, μετά και από αυτές τις μελέτες μπορούμε σχεδόν με βεβαιότητα να συσχετίσουμε την παχυσαρκία με αυξημένη πιθανότητα σοβαρότερης λοίμωξης από τον ιό H1N1 σε σύγκριση με άτομα φυσιολογικού βάρους. Ένας παραπάνω λόγος για απώλεια βάρους και υιοθέτηση υγιούς, ιδανικού βάρους είναι και η πρόληψη προσβολής από ιούς influenza.

Πηγή : http://dietstories.gr/