Μπορεί να είσαι πραγματικά εθισμένος στη ζάχαρη;

images_aasugar.jpeg

Η ζάχαρη δίνει ενέργεια σε κάθε κύτταρο του εγκεφάλου. Ο εγκέφαλος «αντιλαμβάνεται» τη ζάχαρη ως μορφή επιβράβευσης, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να θέλεις ακόμη περισσότερη. Αν συχνά καταναλώνεις πολύ ζάχαρη, ενισχύεις τον μηχανισμό επιβράβευσης και καταλίγεις να την αναζητάς όλο και περισσότερο.

Γιατί νιώθεις περισσότερη ενέργεια όταν τρως ένα σνακ με ζάχαρη το απόγευμα; Η ζάχαρη που περιέχει, ο απλός υδατάνθρακας δηλαδή, μετατρέπεται ταχύτατα σε γλυκόζη στο αίμα σου και τα επίπεδα σακχάρου του οργανισμού σου ανεβαίνουν.

Απλοί υδατάνθρακες υπάρχουν και σε φυσικά τρόφιμα όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, το γάλα. Αλλά τα τρόφιμα αυτά αφενός περιέχουν πολύ μικρότερη συγκέντρωση ζάχαρης και αφετέρου περιέχουν αντίστοιχες ποσότητες σε ίνες, πρωτεΐνη και λιπαρά με αποτέλεσμα η διαδικασία μετατροπής της ζάχαρης σε γλυκόζη στον οργανισμό να καθυστερεί. Τα γλυκά, το σιρόπι, τα αναψυκτικά περιέχουν περισσότερο από οτιδήποτε άλλο ζάχαρη και μάλιστα σε πολύ μεγάλη συγκέντρωση.

Έστω λοιπόν ότι κατανάλωσες ένα γλυκό. Το σώμα σου μετέτρεψε τη ζάχαρη σε γλυκόζη στο αίμα. Και μετά; Τι γίνεται μετά; Μετά, ο οργανισμός χρειάζεται να απομακρύνει τη γλυκόζη από το αίμα και να τη μεταφέρει στα κύτταρα για μετατραπεί σε ενέργεια. Για να γίνει όμως αυτό, το πάγκρεας πρέπει να παραγεί μια ορμόνη, την ινσουλίνη. Μόλις παραχθεί η ινσουλίνη, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα πέφτουν απότομα.

Αυτή η δραματική αλλαγή στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε αφήνουν «άδειο»και πεινασμένο με αποτέλεσμα να αναζητάς κι άλλη ζάχαρη για να αισθανθείς καλύτερα. Έτσι λοιπόν το απογευματινό σου σνακ με ζάχαρη θα σε κάνει να ζητάς ολοένα και περισσότερη ζάχαρη.επεξεργασμενα αμυλουχα τροφιμα = ζαχαρη

Μπορεί να πιστεύεις ότι δεν είσαι εθισμένος στα γλυκά, αλλά επιθυμείς σφολιάτες, τσιπς και ψωμάκια; Τέτοια αμυλούχα τρόφιμα τα οποία είναι επεξεργασμένα και φτιαγμένα από λευκό αλεύρι όταν καταναλώνονται συχνά και σε μεγάλες ποσότητες μετατρέπονται  στον οργανισμό σε γλυκόζη όπως ακριβώς και η ζάχαρη.

ποση ζαχαρη ειναι πολυ;

Ο οργανισμός των περισσότερων γυναικών μπορεί να διαχειριστεί μέχρι 6 κουταλάκια ζάχαρη την ημέρα και των περισσότερων ανδρών μέχρι 9. Ωστόσο οι περισσότεροι καταναλώνουν 19 ή και περισσότερα κουταλάκια ζάχαρη την ημέρα. Για παράδειγμα μια μπάρα δημητριακών μπορεί να περιέχει 5 κουταλάκια ζάχαρη ενώ ένα αναψυκτικό ή χυμός εμπορίου 16.

πως αλλιως ονομαζεται η ζαχαρη;

    γλυκόζη ή σιρόπι γλυκόζης
    φρουκτόζη ή σιρόπι φρουκτόζης
    αμυλοσιρόπι
    δεξτρόζη
    σουκρόζη
    μαλτόζη
    συμπυκνωμένος χυμός φρούτων

που «κρυβεται» η ζαχαρη

Ζάχαρη περιέχουν οι έτοιμες σάλτσες ζυμαρικών, τα δημητριακά και οι μπάρες δημητριακών, τα παιδικά γιαούρτια και τα γιαούρτια με φρούτα, τα έτοιμα dressing για σαλάτες, τα ενεργειακά ποτά, το έτοιμο τσάι, τα αναψυκτικά και οι χυμοί εμπορίου, οι κομπόστες, τα αποξηραμένα φρούτα (με ζάχαρη), το κέτσαπ.

διαιτες αποτοξινωσης απο τη ζαχαρη

Μπορείς να νικήσεις τον εθισμό σου στη ζάχαρη «κοβωντάς την μαχαίρι»; Μερικά προγράμματα αποτοξίνωσης λένε ότι δεν πρέπει να καταναλώνεις καθόλου γλυκά αλλά επίσης ούτε φρούτα, γαλακτοκομικά ή επεξεργασμένα αμυλούχα τρόφιμα. Η ιδέα είναι να βγάλεις τελείως τη ζάχαρη από το σύστημά σου. Συνήθως τέτοιες αλλαγές είναι πολύ δραστικές για να μπορέσεις να τις διατηρήσεις. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να ακολουθήσεις ένα τέτοιο πρόγραμμα για λίγο μόνο καιρό ενώ σύντομα θα επιστρέψεις στις παλιές σου συνήθειες.
«εκπαιδευση» της γευστικης σου προτιμησης

Δεν χρειάζεσαι τη ζάχαρη όσο πιστεύεις. Στην πραγματικότητα μπορείς να εκπαιδεύσεις τον οργανισμό σου να απολαμβάνει τρόφιμα που δεν είναι γλυκά. Προσπάθησε να μειώσεις κάθε εβδομάδα σταδιακά τη ζάχαρη που τρως. Ξεκίνα αποφεύγοντας το επιδόρπιο. Σιγά-σιγά μείωσε τη ζάχαρη στον καφέ και επέλεξε δημητριακά χωρίς ζάχαρη.

Όταν επιθυμείς ένα γλυκό σνακ επέλεξε φρούτα με λίγο μέλι, αποξηραμένα φρούτα ή μαύρη σοκολάτα (70% κακάο). Συνδύασε το γλυκό σου σνακ σου με μια πηγή πρωτεΐνης όπως αμύγδαλα, φυστικοβούτυρο, τυρί ή γιαούρτι. Μπορείς επίσης να το συνδυάσεις με πηγή φυτικών ινών όπως η βρώμη.

το περπατημα σε βοηθα να ελεγξεις την επιθυμια σου για γλυκο

Προσπάθησε να περπατάς καθημερινά. Επέλεξε τις ώρες που επιθυμείς περισσότερο ένα γλυκό και περπάτησε 15-30 λεπτά. Βάζοντας ένα πρόγραμμα περπατήματος καθημερινά σιγα-σιγα θα δεις ότι επιθυμείς τα γλυκά ολοένα και λιγότερο.
οι τεχνητες γλυκαντικες ουσιες μπορουν να σε βοηθησουν;

Η απάντηση είναι όχι. Οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες (ασπαρτάμη, σακχαρίνη κλπ) θα σε κάνουν να επιθυμείς και πάλι τη ζάχαρη ενώ επίσης μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία σου. Λίγο μέλι ή μαύρη σοκολάτα με τους σωστούς συνδυασμούς μπορούν να καλύψουν την ανάγκη σου για γλυκό και να σε ικανοποιήσουν πλήρως και άμεσα.

Πηγή : https://nutritiontherapy.gr/