Η κατανάλωση καφέ μπορεί να συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2

images_awhitecoffee.jpg

Η κατανάλωση καφέ δεν αυξάνει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών , αλλά θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο του διαβήτη τύπου 2 ( T2D ) , σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Προοπτική Μελέτη για τον Καρκίνο και τη Διατροφή ( EPIC ) – που διεξήχθη από ερευνητές των German Institute of Nutrition Research, Max Delbrück Centre for Molecular Medicine και German Cancer Research Center.


Μια πιθανή σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και χρόνιες παθήσεις, όπως διαβήτη τύπου 2 έμφραγμα του μυοκαρδίου ( ΜΙ ) , αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και ο καρκίνος, αποτελεί το αντικείμενο ευρείας συζήτησης για τη δημόσια υγεία . Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση καφέ αυξάνει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, ενώ άλλοι υποστηρίζουν το αντίθετο ή οτι δεν υπάρχει συσχέτιση.
Οι τρέχουσες διατροφικές οδηγίες συνιστούν κατανάλωση καφέ με μέτρο. Οι έγκυες γυναίκες συνιστάται να μην υπερβαίνει τα 200 mg καφεΐνης ημερησίως.

Προηγούμενες μελέτες δεν έκαναν διάκριση μεταξύ της καφεΐνης και της καφεΐνη του καφέ. Αυτή η μελέτη προσπάθησε να προσδιορίσει τις επιδράσεις της καφεΐνη και της καφεΐνη από κατανάλωση καφέ στον κίνδυνο τεσσάρων χρόνιων παθήσεων: T2D , ΜΙ , εγκεφαλικό επεισόδιο, και ο καρκίνος.

Η ανάλυση περιελάμβανε 42.659 συμμετέχοντες (μέση ηλικία 49,7 ετών) που παρακολουθήθηκαν για περίπου εννέα χρόνια. Στην αρχή της μελέτης, οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων συμπεριλαμβανομένης της συχνότητας και το μέγεθος της μερίδας των καφεΐνη και καφεΐνη κατανάλωση καφέ .

Ο πληθυσμός της μελέτης χωρίστηκε σε πέντε κατηγορίες κατανάλωση καφέ. Τα δεδομένα έδειξαν ότι η κατανάλωση > 4 φλιτζάνια την ημέρα καφέ με καφεΐνη συσχετίστηκε με 23 % χαμηλότερο κίνδυνο T2D σε σύγκριση με την αναφορά του < 1 φλιτζάνι ανά ημέρα , και η ίδια ποσότητα καφέ χωρίς καφεΐνη συσχετίστηκε με 30 % χαμηλότερο κίνδυνο T2D .

Η κατανάλωση > 4 φλιτζάνια καφέ καφέ χωρίς καφεΐνη συσχετίστηκε θετικά με τον κίνδυνο ΜΙ . Τα αποτελέσματα προσαρμόστηκαν ως προς συγχυτικούς παράγοντες, όπως τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, την ηλικία , το φύλο , δημογραφικά χαρακτηριστικά, την κατανάλωση αλκοόλ , το κάπνισμα, το BMI και την υπέρταση .

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης μια αλληλεπίδραση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ με καφεΐνη και το κάπνισμα . Για τους καπνιστές, ο καφές με καφεΐνη δεν μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, διαπίστωση που πιθανόν να οφείλεται στις επιβλαβείς συνέπειες του καπνίσματος οι οποίες εξουδετερώνουν τα τυχόν οφέλη του καφέ .

Δεδομένου ότι η μελέτη ήταν παρατηρητική , δεν θα μπορούσε να αποδείξουν αιτιότητα μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και του κινδύνου χρόνιων ασθενειών .
Τελικά, η κατανάλωση του καφέ (τόσο με καφεΐνη όσο χωρίς καφεΐνη ) βρέθηκε να σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο T2D και δεν βρέθηκε να αυξήσει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.

Πηγή : http://www.nutrinews.gr/