Εξατομικευμένη Διατροφή βάσει DNA

images_adna.jpg

Η πλήρης χαρτογράφηση της αλληλουχίας του ανθρώπινου γονιδιώματος, το 2002, έφερε στο προσκήνιο τη δυνατότητα της εξατομικευμένης ιατρικής, συμπεριλαμβανομένης της εξατομικευμένης διατροφής. Την περίοδο εκείνη, γεννήθηκε η “διατροφογενωμική”, ένας τομέας που εξετάζει τη σχέση μεταξύ τροφής και γονιδιακής έκφρασης.
Ένα βασικό ερώτημα λοιπόν θα μπορούσε να είναι:


Πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ό,τι γνωρίζουμε για την τροφή, τα γονίδια και τα φυσικά χαρακτηριστικά για να σχεδιάσουμε πιο υγιεινά διατροφολόγια, προσαρμοσμένα στις ανάγκες του ατόμου;

Τι είναι η γενετική;

Η γενετική είναι η μελέτη των γονιδίων, δηλαδή των μορίων τα οποία κληρονομούνται από τους γονείς στου απογόνους. Τα γονίδια είναι υπεύθυνα για το σχηματισμό των πρωτεϊνών στο σώμα μας και για τον καθορισμό του πόσο παρόμοιοι ή διαφορετικοί είμαστε μεταξύ μας. Αυτό περιλαμβάνει ορατά βιολογικά γνωρίσματα, όπως το χρώμα των ματιών, το σχήμα της μύτης, αλλά και μη ορατά γνωρίσματα, όπως είναι η ομάδα αίματος ή η ευπάθεια σε ασθένειες.

Οι άνθρωποι φέρουν 20.000 με 25.000 γονίδια. Το 1990, οι επιστήμονες ξεκίνησαν να προσδιορίσουν τα γονίδια και να ανακαλύψουν την αλληλουχία τους, μέσα από τη Χαρτογράφηση του Ανθρώπινου Γονιδιώματος. Μόλις δέκα χρόνια μετά, το 2000, είχαν ήδη σκιαγραφήσει τον πρώτο ολοκληρωμένο χάρτη του γενετικού μας υλικού.

Τι είναι η διατροφογενωμική;

Η διατροφογενωμική είναι ένας συνδυασμός της μελέτης της διατροφής και της γενετικής με σκοπό την ανακάλυψη των διαφορετικών τρόπων με τους οποίους οι άνθρωποι ανταποκρίνονται στις τροφές ανάλογα με το γενετικό τους προφίλ. Ενώ οι άνθρωποι είναι παρόμοιοι γενετικά, όλοι έχουμε μικρές διαφορές στο γενετικό μας υλικό, οι οποίες μας διαφοροποιούν από τους άλλους ανθρώπους. Αυτές οι τόσο μικρές παραλλαγές καθορίζουν τόσο την επίδραση των θρεπτικών συστατικών στο σώμα μας, όσο και τον τρόπο με τον οποίο μεταβολίζουμε τις τροφές που καταναλώνουμε.

Η εξατομικευμένη διατροφή περιστρέφεται γύρω από την αμφίδρομη σχέση μεταξύ θρεπτικών συστατικών και γονιδίων. Από τη μία πλευρά, τα θρεπτικά συστατικά που προσλαμβάνουμε μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο εκφράζονται τα γονίδιά μας και από την άλλη τα γονίδιά μας μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας ανταποκρίνεται σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά. Ο στόχος των επιστημόνων του τομέα της διατροφογενωμικής είναι να διαλευκάνουν αυτήν την πολύπλοκη αλληλεπίδραση, έτσι ώστε να είναι δυνατός ο σχεδιασμός εξατομικευμένων προγραμμάτων διατροφής, τα οποία να καλύπτουν τις ανάγκες ενός ατόμου βάσει του μοναδικού του γενετικού προφίλ.

Ένα τέτοιο εγχείρημα μπορεί όχι μόνο να βελτιώσει την υγεία ενός ατόμου, αλλά λειτουργώντας και σε μεγαλύτερη κλίμακα να βοηθήσει στην πρόληψη ασθενειών σε επίπεδο πληθυσμού, όπως είναι η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, η καρδιαγγειακή νόσος, ο καρκίνος και η κακή θρέψη.
Είναι εφικτός ο σχεδιασμός ενός καλύτερου, πιο υγιεινού και εξατομικευμένου διαιτολογίου; Η απάντηση είναι ότι η κατανόηση της σχέσης μεταξύ τροφής και γονιδιακής έκφρασης μπορεί να το κάνει πραγματικότητα.

Πηγή : http://www.nutrinews.gr/