Γιατί κάποια λίπη είναι χειρότερα από κάποια άλλα;

images_alipi.jpg

Τα διαιτητικά λίπη δεν είναι ίδια. Ορισμένοι τύποι λιποειδών έχουν συνδεθεί με παθήσεις όπως η καρδιοπάθεια και ο διαβήτης, ενώ άλλοι, όπως αυτοί που βρίσκονται στα φυτά και τα ψάρια, έχουν τεκμηριωμένα οφέλη για την υγεία.
Γιατί το σώμα μας ανταποκρίνεται τόσο καταστροφικά σε ορισμένά λίπη, αλλά όχι σε κάποια άλλα;

Μια νέα υπόθεση που περιγράφεται στο The Quarterly Review of Biology προτείνει οτι η απάντηση μπορεί να βρίσκεται στο πώς τα διάφορα λιποειδή αλληλεπιδρούν με την φυσική χλωρίδα του σώματός (το συνολο των απαραίτητων μικροβίων στο ανθρώπινο σώμα).
Σύμφωνα με τους ερευνητές από το University of New Mexico και του Northwestern University, μερικά λίπη μπορεί να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων στο πεπτικό σύστημα. Ο ανθρώπινος οργανισμός έχει εξελιχθεί ωστε να αναγνωρίζει τα λίπη και να ξεκινάει μια ανοσολογική απόκριση ωστε να προκαταλάβει τις αλλαγές και να εμποδίσει τη λειτουργία επιβλαβών βακτηρίων. Το αποτέλεσμα είναι χαμηλού επιπέδου φλεγμονή που, μακροπρόθεσμα, προκαλεί χρόνια νόσο.

Μερικά λίπη, κυρίως ακόρεστα, στην πραγματικότητα έχουν ισχυρές αντιμικροβιακές ιδιότητες. Αντιδρούν χημικά με τις βακτηριακές κυτταρικές μεμβράνες αποδυναμώνοντας τες. Ο συνδυασμός ακόρεστα λίπη μακράς αλυσίδας, ιδίως ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, σε συνδυασμό με την φυσιολογική άμυνα του ξενιστή, όπως γαστρικό οξύ και αντιμικροβιακά πεπτίδια, είναι ιδιαίτερα θανατηφόρος για παθογόνα βακτήρια.
Τα κορεσμένα λίπη από την άλλη πλευρά, στερούνται αντιμικροβιακές ιδιότητες, και στην πραγματικότητα μπορεί να παράγουν μια πηγή άνθρακα με την οποια τα βακτήρια μπορεί να αναπτυχθούν και να ανθίσουν.
Ουσιαστικά, δηλαδή, τα λιπαρά που δεν έχουν αντι-μικροβιακή δράση τείνουν να είναι προ-φλεγμονώδη.

Η παρουσία των κορεσμένων λιπών πυροδοτεί ένα “σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης” στο σώμα. Όταν είναι παρόντα λίπη που ενθαρρύνουν την ανάπτυξη βακτηρίων, το σώμα προετοιμάζεται για ανεπιθύμητους μικροβιακούς επισκέπτες με φλεγμονώδη ανοσοαπόκριση. Και ενώ η απάντηση μπορεί να βοηθήσει να αποκρούσει τη λοίμωξη βραχυπρίθεσμα, η συνεχής παρουσία των ουσιών αυτών θα μπορούσε να προκαλέσει στο σώμα να κινείται σπειροειδώς σε ασθένειες που σχετίζονται με τη φλεγμονή, όπως η καρδιοπάθεια.

Πάντως, ενώ η παραπάνω υπόθεση είναι καλά τεκμηριωμένη και υπάρχει πλήθος ερευνών που την υποστηρίζουν, περισσότερη έρευνα χρειάζεται για υποστηριχθεί πλήρως.

Πηγή : http://www.nutrinews.gr/