Αφυδατώνει τελικά ο καφές;

images_akofi.jpg

H μετριασμένη κατανάλωση καφέ δεν προκαλεί αφυδάτωση σε νεαρούς άντρες:
4484024762_c19f4f14f5_oΜια ερευνητική ομάδα από το Τμήμα Επιστήμης Αθλητισμού και Άσκησης στο Πανεπιστήμιο του Birmingham, διαπίστωσε ότι η μέτρια καθημερινή κατανάλωση καφέ δεν οδηγει σε αφυδάτωση σε νεαρούς ενήλικες άνδρες. Οι ερευνητές προτείνουν ότι, ενώ η καφεΐνη σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να αφυδατώσει, πίνοντας καφέ με μέτρο παρέχει παρόμοια επίπεδα ενυδάτωσης όπως το νερό σε τακτική πότες καφέ.

Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από ένα μεγάλο ποσοστό υγρών – περίπου 60% για ένα μεσο άντρα, αλλά αυτό εξαρτάται από την ηλικία, το φύλο και την κατάσταση της υγείας. Για τη σωστή λειτουργία των οργάνων, η υδατική κατάσταση ελέγχεται προσεκτικά από ένα φάσμα των ορμονών, και η ποσότητα του υγρού που καταναλώνεται επηρεάζει την ενυδάτωση των ιστών. Κρατώντας τα σωματικά υγρά μέσα σε ένα υγιές εύρος είναι ζωτικής σημασίας. Η τρέχουσα κατευθυντήρια γραμμή από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) για την πρόσληψη νερού είναι 2,5 λίτρα ανά ημέρα για έναν ενήλικο άντρα.

Η επιστημονική κοινότητα συζητά για πάνω από 80 έτη, αν ποτά που περιέχουν καφεΐνη, όπως ο καφές – με ένα μέσο κύπελλο με 100-140 χιλιοστόγραμμα (mg) καφεΐνης – έχουν επιπτώσεις στην ισορροπία υγρών. Η καφεΐνη επηρεάζει τις ορμόνες που ελέγχουν την ισορροπία υγρών, και, εάν καταναλωθεί σε μεγάλες δόσεις (πάνω από 500 mg), έχει διουρητικό αποτέλεσμα. Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές σε άτομα που δεν πίνουν τακτικά καφεϊνούχα ποτά. Ωστόσο, δεν είναι σαφές κατά πόσον ο οργανισμός συνηθίζει την έκθεση στην καφεΐνη και αν η διουρητική δράση της είναι μειωμένη..

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια τυχαιοποιημένη διασταυρούμενη μελέτη σε 50 υγιείς άνδρες (μέσος όρος ηλικίας 28 ετών) οι οποίοι ήταν τακτικοί πότες καφέ (3-6 φλιτζάνια την ημέρα). Σε αυτό το είδος του σχεδιασμού της μελέτης, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε δύο δοκιμές, οι οποίες στην περίπτωση αυτή διήρκεσε τρεις ημέρες. Σε μία δοκιμή, η παρέμβαση αποτελούνταν από 4 φλιτζάνια καφέ των 200ml καφέ. Στην άλλη παρέμβαση αποτελούνταν από τέσσερα 200 ml φλιτζάνια νερό.

Καμία σημαντική αλλαγή στο συνολικό νερό του σώματος δεν βρέθηκε ανάμεσα στο καφέ και την κατανάλωση νερού. Οι δείκτες ενυδάτωσης στο αίμα και στα ούρα δεν έδειξαν καμία διαφορά, εκτός από την υψηλότερη απέκκριση νατρίου στα ούρα κατά τη διάρκεια της δοκιμής του καφέ σε σύγκριση με την δοκιμή του νερού.

Τα τρέχοντα ευρήματα δεν υποστηρίζουν την ιδέα ότι θα πρέπει να αποφεύγονται τα καφεϊνούχα ποτά για να εξασφαλίσει το άτομο μια υγιή κατάσταση ενυδάτωσης, τουλάχιστον για τους νέους υγιείς άνδρες που πίνουν συστηματικά καφέ. Φαίνεται ότι σε αυτή την υποομάδα του πληθυσμού, η μέτρια κατανάλωση καφέ μπορεί πραγματικά να συμβάλει στις καθημερινές απαιτήσεις σε υγρά χωρίς να διακυβεύεται η επαρκής ενυδάτωση. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα ευρήματά τους θα πρέπει να αντικατοπτρίζονται στις κατευθυντήριες γραμμές για τη δημόσια υγεία για την ενυδάτωση.

Πηγή : http://www.nutrinews.gr/