Αυτισμός και διατροφή

images_aaftism.jpg

Ο αυτισμός αποτελεί μία σοβαρή νεύρο-ψυχιατρική διαταραχή, που διαρκεί μία ολόκληρη ζωή και είναι συνήθως παρούσα από τη γέννηση του παιδιού.


Στο πλαίσιο αυτής της διαταραχής εμποδίζεται ή δυσκολεύεται η ανάπτυξη ορισμένων ψυχολογικών δεξιοτήτων, που είναι ζωτικές για την ψυχο-κοινωνική λειτουργία και επάρκεια του παιδιού και του μετέπειτα ενήλικα.
Οι δεξιότητες αυτές σχετίζονται με την κοινωνική συναλλαγή και αμοιβαιότητα, την επικοινωνία και την οργάνωση πρόσφορης και σκόπιμης δραστηριότητας. Στις περιοχές αυτές, τα αυτιστικά παιδιά εμφανίζουν σημαντικές δυσκολίες και χαρακτηριστικές αποκλίσεις.

Τα κλασικά συμπτώματα περιλαμβάνουν καθυστέρηση της ομιλίας, έλλειψη ενδιαφέροντος για το παιχνίδι με άλλα παιδιά, απώθηση από την αγκαλιά και κακή επαφή με τα μάτια.
Δεν υπάρχει καμία γνωστή αιτία για τον αυτισμό, αλλά τόσο η γενετική όσο το περιβάλλον πιστεύεται ότι παίζουν ρόλο.

Με την αναγνώριση μιας ποικιλίας μορφών, αρκετές περιπτώσεις εντάσσονται στις διαταραχές “αυτιστικού φάσματος”. Εμφανίζεται πολύ πιο συχνά στα αγόρια, σε μια αναλογία 3-4 αγόρια προς 1 κορίτσι. Δεν κάνει διάκριση από πλευράς φυλής, κουλτούρας ή κοινωνικής τάξης. Από τα 4-5 στα 10.000 παιδιά που έδιναν οι παλαιότερες μελέτες, η συχνότητα τώρα από ορισμένους ερευνητές υπολογίζεται σε 16,8/10.000, ενώ το ποσοστό των υπόλοιπων διάχυτων αναπτυξιακών διαταραχών αντιστοιχεί σε 45,8/10.000.

Τα άτομα με αυτισμό επαναλαμβάνουν συχνά συμπεριφορές και έχουν εμονές και μονομερή ενδιαφέροντα. Αυτοί οι τύποι συμπεριφορών μπορεί να επηρεάσουν τις διατροφικές συνήθειες και επιλογές τροφίμων.

Ποια σχέση έχει ο αυτισμός με τη διατροφή ;

Οι διατροφικές παρεμβάσεις αποτελούν ιδιαίτερα δημοφιλή μέθοδο θεραπείας, ενώ στοχεύουν στη ρύθμιση της λειτουργίας του γαστρεντερικού συστήματος, του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς και των νευροδιαβιβαστών και νευροπεπτιδίων.

Υποστηρίζεται, κυρίως από τους γονείς αυτιστικών παιδιών, πως μια δίαιτα χωρίς γλουτένη ή καζεΐνη βελτιώνει τα συμπτώματα του αυτισμού. Η γλουτένη είναι ένας τύπος πρωτεΐνης που βρίσκεται στο σιτάρι, τη σίκαλη και το κριθάρι. Η καζεΐνη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο γάλα. Από το έντερο επιτρέπεται μέρη γλουτένης και καζεΐνης να διαρρεύσουν στην κυκλοφορία του αίματος και να επηρεάσουν τον εγκέφαλο και το κεντρικό νευρικό σύστημα. Έτσι, υπάρχει πεποίθηση πως αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυτισμό ή να οξύνει τα συμπτώματά του.

Πάρ’αυτα, δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα για την υποστήριξη της παραπάνω θέσης οπότε και επίσημης σύστασης για περιορισμό των τροφών με γλουτένη ή καζεϊνη από το αυτιστικό παιδί.

Η προτεινόμενη διατροφική προσέγγιση θεραπείας του αυτισμού αποτελεί μια ομάδα από παρεμβάσεις, που μέσα από εξατομικευμένο διατροφικό πλάνο έχει στόχο να εξασφαλίσει μια καλή διατροφική κατάσταση, με επάρκεια στην πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, που θα αποτρέψει ή θα αντιμετωπίσει τυχόν διατροφικές ελλείψεις και θα αντιμετωπίσει/ βελτιώσει αυτιστικά συμπτώματα. Ουσιαστικά, η διατροφική παρέμβαση παρέχει την απαραίτητη προετοιμασία του οργανισμού πριν την εφαρμογή κάποιων άλλων θεραπευτικών παρεμβάσεων, ενώ αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι κάποιων άλλων.

Πηγή : http://www.nutrinews.gr/