Αρθριτικά : τι πρέπει να ξέρετε

images_aaarthriti.jpg

Oι παθήσεις των αρθρώσεων προσβάλλουν πάνω από το 90% των ανθρώπων σήμερα. Η δυσκαμψία και ο πόνος των αρθρώσεων παρουσιάζεται σε μία ευρεία γκάμα ασθενών, που προσέρχονται στο παθολογικό ιατρείο. Κατά την διαφορική διάγνωση διαπιστώνεται εάν τα παθολογικά αυτά συμπτώματα οφείλονται σε ρευματολογική πάθηση (π.χ. ρευματοειδής αρθρίτις, λύκος), οργανικό νόσημα (π.χ. υπερπαραθυρεοειδισμός, αύξηση ουρικού οξέος) ή εάν πρόκειται για εκφυλιστική λόγω ηλικίας οστεοαρθρίτιδα.

Η εκφυλιστική αρθρίτιδα, ευρέως γνωστή ως «αρθριτικά», είναι η πιο συχνή αιτία συμπτωμάτων από τις αρθρώσεις, που εμφανίζονται με την πάροδο της ηλικίας. Η χρονολογική ηλικία που εμφανίζονται οι κλινικές εκδηλώσεις της νόσου, ποικίλλει από άτομο σε άτομο, αλλά η επίπτωσή της είναι συχνή σε άτομα άνω των εξήντα ετών.

Η κληρονομικότητα έχει σημαντικό ρόλο στην παθογένεια της νόσου. Προοδευτικώς ο χόνδρος εκφυλίζεται, ενώ αναπτύσσονται περιοχές οστικής υπερτροφίας με οστεόφυτα στην αρθρική επιφάνεια. Τα παθολογικά φαινόμενα μπορεί να αφορούν τη σπονδυλική στήλη, το γόνατο, την άρθρωση του ισχίου ή μικρότερες αρθρώσεις. Το αποτέλεσμα είναι η δυσκαμψία και ο πόνος των αρθρώσεων. Τα συμπτώματα σε αρκετά άτομα συνδέονται με ορισμένες καιρικές μεταβολές (υγρασία, μεταπτώσεις θερμοκρασίας), ενώ συχνά επιδεινώνονται με την δραστηριότητα ή την άρση βάρους και παρουσιάζουν ύφεση όταν το άτομο αναπαύεται. Το παθολογικό αυτό πρόβλημα σε ορισμένα άτομα λαμβάνει τέτοιες διαστάσεις, που προκαλεί επί μακρόν ακινητοποίηση του πάσχοντα με σημαντικές ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις.

Τι πρέπει να γνωρίζετε αναφορικά με την πρόληψη της νόσου:

• Η αναγκαιότητα τήρησης μέτρων πρόληψης από τη νεαρή ηλικία είναι σημαντική.

• Η παχυσαρκία αυξάνει την πιθανότητα προσβολής από οστεοαρθρίτιδα

• Η άσκηση συντελεί στην πρόληψη της νόσου. Ωστόσο η χρόνια καταπόνηση των αρθρώσεων, λόγω ακατάλληλων αθλητικών προγραμμάτων, αθλητικών υποδημάτων ή υπερβολών κατά την άσκηση, αυξάνει την επίπτωση της νόσου

• Επαγγέλματα που επιβάλλουν την άρση και μεταφορά φορτίων συνδέονται με αύξηση της επίπτωσης της οστεοαρθρίτιδας

• Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης D, είναι σημαντική στην πρόληψη της εκφυλιστικής οστεοαρθρίτιδας. Η πλειοψηφία της βιταμίνης συντίθεται στον οργανισμό μετά από έκθεση του δέρματος στον ήλιο. Σημαντική ποσότητα υπάρχει στα ψάρια, στα αυγά, στα γαλακτοκομικά προϊόντα

• Το αυξημένο ουρικό οξύ επιδεινώνει την φθορά που προκαλεί ο χρόνος στην άρθρωση σε ευαίσθητα άτομα και πρέπει να αποκαθίσταται. Ο έγκαιρος εντοπισμός και θεραπεία της οστεοπόρωσης που προσβάλλει επίσης τα οστά με την πάροδο της ηλικίας είναι απαραίτητη.

Τι πρέπει να γνωρίζετε επίσης εσείς που πάσχετε από αρθριτικά:

• Κάθε σύμπτωμα από τις αρθρώσεις δεν είναι αρθριτικά. Κακώσεις, ορισμένα λοιμώδη, ρευματολογικά νοσήματα, νοσήματα αίματος, νευρολογικά νοσήματα, παθήσεις ενδοκρινών αδένων, μεταβολικά νοσήματα συνοδεύονται από πόνους και δυσκαμψία αρθρώσεων. Η σωστή ιατρική παθολογική εξέταση, έχει κομβική σημασία στην διαφορική διάγνωση και θεραπεία.

• Η σωστή συστηματική κολύμβηση υπό ιατρική παρακολούθηση και η απώλεια περιττού βάρους είναι σημαντικά μέτρα που συντελούν στην αποκατάσταση των αρθρώσεων που πάσχουν.

• Σήμερα υπάρχουν αποτελεσματικά φάρμακα.

• Η επεμβατική αντιμετώπιση, που περιλαμβάνει εγχύσεις φαρμάκων μετά από παρακέντηση ή χειρουργείο έχει ένδειξη σε ορισμένες περιπτώσεις.

Πηγή : http://anastasiamoschovaki1.blogspot.gr/