Αποσαφηνίζοντας 5 κοινούς διατροφικούς μύθους

images_anero1.jpg

Με την πληθώρα πληροφόρησης, ειδικά σε θέματα διατροφής, δεχόμαστε αντικρουόμενες οδηγίες.
Στον ιστότοπο του American College of Sports Medicine (ACSM), η Janet Walberg Rankin ”βάζει σειρά ”σε 5 διατροφικούς μυθους:

Μύθος 1ος: Το ασβέστιο εξασφαλίζει γερά κόκκαλα

Οι ενήλικες πρέπει να καταναλώνουν μεταξύ 1000-1300mg ασβέστιο ημερησίως ωστε να προάγουν υψηλά επίπεδα υγείας, συμπεριλαμβανομένου και της υγείας των οστών. Πάραυτα, αυτό το ποσό δεν εγγυάται μείωση της οστικής φθοράς.
Οι άσκηση, ορμόνες και βιταμίνη D είναι σημαντικότεροι παράγοντες για την οστική υγεία (πυκνότητα και δομή).
Κάποιοι θεωρούν οτι δεν χρειάζεται να ανησυχούν για την πρόσληψη βιταμίνης D καθώς παραγεται φυσικά μέσω της έκθεσης στον ήλιο. Στατιστικά τελικά όμως, αυτό φαίνεται πως δεν ισχύει, (ακόμα και στην Ελλάδα με την τόσο πλούσια ηλιοφάνεια), πιθανότατα εξαιτίας της ολοένα και μικρότερης φυσικής δραστηριότητας (οπότε και έκθεσης στον ήλιο).

Μύθος 2ος: Οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων είναι οι καλύτερες για μείωση του βάρους

Στην βιβλιογραφία υπάρχουν αρκετές μετα-αναλύσεις όπου συγκρίνονται διάφορα διαιτητικά σχήματα για την απώλεια βάρους, χωρίς όμως να υπάρχει ξεκάθαρα κάποιος ”νικητής”. Αυτό, πιθανώς οφείλεται και στην δυναμική της ανθρώπινης συμπεριφοράς, στην ιδοσυγκρασία, στην τάση προς τις συνηθισμένες επιλογές. Το πιο ”ξενέρωτο” αλλά σίγουρο αποτέλεσμα είναι οτι τελικά επιτυχής απώλεια και διατήρηση βάρους έχουν τα άτομα εκείνα που θα αποφασίσουν να ακολουθήσουν κάποιο διατροφικό σχήμα, ανεξάρτητα από το ποιό είναι αυτό.
Από την άλλη, εκτός από την απώλεια, σημασία έχουν κι άλλοι δείκτες υγείας. Οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων μειώνουν πχ τα τριγλυκερίδια πλάσματος ενώ οι χαμηλές σε λίπος επιδρούν στην μείωση της χοληστερόλης.
Οποιοδήποτε σχήμα κι αν ακολουθηθεί πάντως, πρέπει να είναι σωστά στοχοθετημένο και σχεδιασμένο.

Μύθος 3ος: το νερό είναι το καλύτερο ποτό για τους αθλητές

Πρέπει να ξεκαθαριστεί οτι το νερό είναι το ιδανικό ποτό για ενυδάτωση του γενικού πληθυσμού υπό τις περισσότερες συνθήκες. Οι αθλητές όμως δεν ακήκουν στην κατηγορία αυτή. Ο ανταγωνιστικός αθλητισμός απαιτεί υποστήριξη της οποιαδήποτε προσπάθειας (είτε προπόνηση είτε αγώνας) ενεργειακά και ηλεκτρολυτικά, ειδικά στις παρατεταμένες δοκιμασίες σε ακτινοβολία ή ζέστη. Από την άλλη, η υπερπλήρωση με νερό κατά την διάρκεια παρατεταμένης εφίδρωσης (άσκησης) μπορεί να οδηγήσει σε υπονατριαιμία (αραίωση του πλάσματος ακόμα περισσότερο εξαιτίας μεγάλων απωλειω νατρίου).

Μύθος 4ος: τρωω μόλις 1000 θερμίδες και δεν χάνω βάρος

Φαίνεται οτι τελικά λίγοι άνθρωποι μπορούν να εκτιμήσουν σωστά τις μερίδες του φαγητού τους. Δηλαδή, αντίστροφα, οι περισσότεροι είτε υπερεκτιμούν (συνήθως οι αδύνατοι) είτε υποεκτιμούν (συνήθως οι υπέρβαροι) τις μερίδες τους. Επίσης, είναι δύσκολο να έχεις ακριβή ημερήσια κατανάλωση.

Μύθος 5ος: αποφύγετε τον καφέ

Η κατανάλωση καφέ έχει σχετιστεί με υπέρταση, ταχυπλαμία, υπερδιέγερση του νευρικού συστήμστος και ευρεθιστότητα. Ναι, είναι γεγονός πως κάποια άτομα παρουσιάζουν υερευθαισθησία στον καφέ. Πάραυτα, η κατανάλωση μέτριας ποσότητας καφέ στον γενικό πληθυσμό δεν μπορεί κατηγορηθεί. Εξάλλου, ο καφές έχει σχετιστεί με χαμηλότερο κίνυνο για διαβήτη, νόσ Πάρκινσον, βοηθάει στην αντιμετώπιση της υπνηλία ενώ φαίνεται πως έχει και αντιοξειδωτικά συστατικά.
Οι έγγυες, πάραυτα, πρέπει να μετριάσουν αρκετά την καταναλωση καφέ σύμφωνα με τις οδηγίες.

Μην παρασέρνεστε από διάφορες μεγάλες δηλώσεις εντυπωσιασμού. Εμπιστευτείτε ένα ειδικό και να ακούτε πάντα το σώμα σας!

Πηγή : http://www.nutrinews.gr/