Αθλητισμός και αλκοολ

images_aathletes_diet_fat.jpg

Η μελέτη των επιδράσεων της κατανάλωσης αλκοόλ στον μεταβολισμό κατά την άσκηση και στην αθλητική απόδοση παρουσιάζει αρκετές δυσκολίες. Το θέμα αυτό συνοψίζεται στην σχετική επίσημη θέση του Αμερικάνικου Κολεγίου Αθλητικής Ιατρικής που εκδόθηκε το 1982. Το συμπέρασμα είναι ότι η αιθανόλη δεν συνεισφέρει σε σημαντικό βαθμό στην παραγωγή ενέργειας κατά την διάρκεια της άσκησης, ενώ σε περιπτώσεις παρατεταμένης άσκησης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης υπογλυκαιμίας.

Οι περισσότερες έρευνες υποστηρίζουν την άποψη οτι το οινόπνευμα σε μικρές ποσότητες δεν βελτιώνει αλλά και δεν βλάπτει τις σωμτικές λειτουργίες που σχετίζονται με την αερόβια άσκηση, συμπεριλαμβανομένης της μέγιστης πρόσληψης οξυγόνου και της μέγιστης καρδιακής συχνότητας, αλλά ούτε επηρεάζει άλους δείκτες της μέγιστης αερόβιας απόδοσης όπως το τεστ μέχρι εξαντλήσεως. Επιπρόσθετα, οι εξετάεις αναερόβιας απόδοσης όπως η δύναμη και η τοπική μυική αντοχή δεν επηρεάζονται.

Πάραυτα, να σημειωθεί πως οι περισσότερες μελέτες γίνονται σε άνδρες. Μια μελέτη σε γυναίκες όπου κατέβαλαν υπομέγιστη ποδηλατική άσκηση ανέφερε αρνητικές συνέπειες ,ακόμη και με μέτρια κατανάλωση αλκοολ, στις καρδιαγκειακές και μεταβολικές αντιδράσεις γυναικών.

Η αιθανόλη μειώνει την νεογλυκογένεση στο ήπαρ και την πρόσληψη γλυκόζης από τους μύες των ποδιών κατά την διάρκεια των τελευταίων σταδίων της άσκησης. Αντίστροφα, είναι πιθανό η πρόσληψη μετά την άσκηση να βλάπτει την διαδικασία αποκατάστασης των αποθεμάτων γλυκογόνου.

Επίσης, το αλκοολ αυξάνει το ρυθμό και τον όγκο διούρησης με συνέπεια την αποτυχή επανυδάτωση (αναπλρωση νερού).

Επιπρόσθετα, μέτρια πρόσληψη αλκοολ σχετίζεται με μειωμένη απορρόφηση της θειαμίνης (βιταμόνη Β1) γεγονός που θεωρητικά θα μπορούσε να βλάψει την σωματική απόδηση αντοχής καθώς η συγκεκριμένη βιταμίνη εμπλέκεται στον αερόβιο μεταβολισμό των υδατανθράκων.

Σε παρατεταμένες δοκιμασίες όπως ο μαραθώνιος οι παραπάνω συνέπειες αυτές θα μπορουσαν να οδηγήσουν σε αφυδάτωση, πρώιμη εμφάνιση υπογλυκαιμίας ή εξάντληση του μυικού γλυκογόνου και επακόλουθη μείωση της απόδοσης.

Τέλος, όταν η άσκηση γίνεται σε ψυχρό περιβάλλον με παράλληλη κατανάλωση αλκοολ μπορεί να παρατηρηθεί μια αύξηση της απώλειας θερμότητας με ενδεχομένως αρνητικές επιδράσεις στην θερμορύθμιση, κάτι το οποίο με την σειρά του μειώνει την αντοχή και βλάπτει την αθλητική απόδοση.

Συμπερασματικά

Οι επιδράσεις της κατανάλωση αλκοολ διαφοροποιούνται σημαντικά από άτομο σε άτομο. Η διαδικασία ανάνηψης μετά την άσκηση πιθανότατα βλαπτεται μετά την κατανάλωση αλκοολ κυρίως εξαιτίας της αδυναμίας για βέλτιστη αποκατάσταση.

Πηγή : http://www.nutrinews.gr/