images_aapantz.jpg

Ξεκίνησα να γράφω τη συνταγή, αλλά θα’τανε κρίμα να μην αναφερθώ στα πατζάρια! Αυτοί οι κατακόκκινοι γλυκοί βολβοί είναι πραγματικά πολύ θρεπτικοί και στην βιβλιογραφία υπάρχουν πολλές μελέτες σχετικά με τις ευεγερτικές τους ιδιότητες!

Λίγα λόγια για τα πατζάρια:

Τα πατζάρια είναι από τα πιο γλυκά λαχανικά, από το φυτό τρώγεται και η ρίζα και τα φύλλα του, και αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμινών και ιχνοστοιχείων.

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες βοηθάνε στην καλή λειτουργία της καρδιάς, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Όπως όλοι οι βολβοί, περιέχουν πολλά ιχνοστοιχεία και συστατικά του χώματος στο οποίο καλλιεργούνται αλλά και όπως όλα τα λαχανικά, περιέχουν αρκετό κάλιο οπότε βοηθούν στην αντιμετώπιση της υπέρτασης.
Συγκεκριμένα για την αντιμέτωπιση της υπέρτασης, τα πατζάρια έχουν μελετηθεί αρκετά καθώς έχουν υψηλή συγκέντρωση νιτρικών ιόντων. (δες παρακάτω σχετικά με τα νιτρικά ιόντα)

Στους αθλητές μάλιστα, ο χυμός πατζαριού είναι γνωστός για τις οφέλιμες ιδιότητές του. Μάλιστα,πρόσφατη έρευνα στο Journal of Applied Physiology έδειξε οτι 500ml χυμού την ημέρα αυξάνει την αντοχή κατά 16%.
Θεωρείται οτι ενισχύει την αντοχή καθώς η υψηλή περιεκτικότητα των παντζαριών σε νιτρικά ιόντα μειώνει τις απαιτήσεις του οργανισμού για οξυγόνο. Αν και δεν έχει αποδειχθεί ο ακριβής μηχανισμός, οι ερευνητές υποθέτουν ότι υπεύθυνη για την βελτίωση των αντοχών κατά αυτόν τον τρόπο, είναι η μετατροπή των νιτρικών ιόντων σε μονοξείδιο του αζώτου, ένα αέριο, το οποίο προκαλεί διαστολή των αρτηριών και μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Στον αντίλογο, σχετικά με την κατανάλωση νιτρικών υπάρχουν ενστάσεις καθώς ενοχοποιούνται για πιθανότητα καρκινογένεσης.

Από την άλλη πάλι, τα πατζάρια είναι επίσης γνωστά για την περιεκτηκότητά τους σε βητακυανίνη, ένα αντιοξειδωτικό το οποίο μελετάται ως προς ευεγερτικές ιδιότητές για την αντιμετώπιση γνωστικών ασθενειών όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και η γεροντική άνοια καθώς φαίνεται πως αποτρέπει την περαιτέρω ζημιά των εγκεφαλικών κύτταρών.

Έρευνες για τον καρκίνο του εντέρου, έχουν δείξει ότι οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες των παντζαριών ενισχύουν την ανάπτυξη των κυττάρων CD8, τα οποία εντοπίζουν και καταστρέφουν ανώμαλα κύτταρα. Οι έρευνες δεν κατέστησαν το παντζάρι ως «αντικαρκινική» τροφή, αλλά τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά.

Χάρη στην περιεκτικότητα τους σε φυτικές ίνες βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Πηγή : http://www.nutrinews.gr/