4+1 σπόροι με εκλπηκτικά οφέλη για την υγεία!

images_spernontas-sporous-kalis-ugeias.jpg

Σύμφωνα με μία μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Χάντερσφιλντ της Αγγλίας, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Molecular Nutrition & Food Research, η πουνικαλαγίνη, μία ουσία που υπάρχει στο ρόδι, μπορεί να αναχαιτίζει τη φλεγμονή στα κύτταρα του εγκεφάλου.

Η πουνικαλαγίνη είναι μια φαινόλη με αντιοξειδωτική δράση που βρίσκεται στο ρόδι. Η πουνικαλαγίνη μελετήθηκε σε καλλιέργειες (στο δοκιμαστικό σωλήνα) ενός είδους εγκεφαλικών κυττάρων που λέγονται μικρογλοιακά. Όπως έδειξε η μελέτη, η έκθεση των κυττάρων στην πουνικαλαγίνη είχε ως αποτέλεσμα να ελαττωθούν σημαντικά τα επίπεδα ορισμένων ουσιών που παράγονται σε αντίδραση στην φλεγμονή, ενώ μερικές από αυτές εξαφανίστηκαν εντελώς.

Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι η συστηματική κατανάλωση ροδιών παρέχει οφέλη στην υγεία, «συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης της νευροφλεγμονής που σχετίζεται με την άνοια»!

Ο χυμός από ρόδι περιέχει τριπλάσια ποσότητα σε αντιοξειδωτικά σε σχέση με το κόκκινο κρασί ή το πράσινο τσάι. Τα αντιοξειδωτικά αυτά χαρίζουν στο ρόδι το πορφυρό του χρώμα, είναι ικανά να καταπολεμήσουν τις φλεγμονές στο ενδοθήλιο, μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη και προστατεύουν τα νεφρά.
1. Λιναρόσπορος… για την πρόληψη και την καθυστέρηση ανάπτυξης όγκων!

Υπάρχουν ικανοποιητικά στοιχεία της χρήσης του λιναρόσπορου για τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη. Πρόσφατες έρευνες βρήκαν ότι η υψηλή περιεκτικότητα του λιναρόσπορου σε ω-3 λιπαρά οξέα και σε λιγνάνες μπορούν να μειώσουν σημαντικά την ανάπτυξη του όγκου σε άτομα με καρκίνο του προστάτη. Συγκεκριμένα, σε μια κλινική έρευνα στην οποία συμμετείχαν 80 άντρες βρέθηκε ότι τα άτομα που είχαν καταναλώσει 30 γραμμάρια λιναρόσπορου ημερησίως μείωσαν σημαντικά έως και τελείως την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων. Οι ερευνητές απέδωσαν αυτό το φαινόμενο στην ικανότητα των ω-3 λιπαρών οξέων να εμποδίζουν την προσβολή υγιών κυττάρων από τα καρκινικά. Επίσης, σημείωσαν ότι η αντιοξειδωτική ικανότητα των λιγνάνων μπορεί να μειώσει σημαντικά την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Μελέτη σε γυναίκες που περίμεναν να υποβληθούν σε επέμβαση για καρκίνο του μαστού έδειξε ότι όσες κατανάλωσαν αρτοσκευάσματα με λιναρόσπορο σε καθημερινή βάση (περίπου 4 κουταλιές της σούπας αλεσμένους λιναρόσπορους σε κάθε ψωμάκι) παρουσίασαν πιο αργό ρυθμό ανάπτυξης της αύξησης των όγκων.

Το 2009 μια μελέτη διαπίστωσε ότι ένα συμπλήρωμα εικοσαπεντανοϊκού οξέος (λιναρόσπορος) βοήθησε ασθενείς με καρκίνο να διατηρήσουν τη μυϊκή τους μάζα.
2. Σπόροι Chia… για τη ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα!

Οι σπόροι chia κατά πολλούς θεωρούνται ”υπερ-τροφή” λόγω της υψηλής τους συγκέντρωσης σε ω-3 λιπαρά οξέα τα οποία βοηθούν στην καλή λειτουργία της καρδιάς και βελτιώνουν την συγκέντρωση και την μνήμη. Οι σπόροι chia είναι επίσης έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες (διαλυτές και αδιάλυτες), αμινοξέα, αντιοξειδωτικά, μέταλλα και άλλα θρεπτικά συστατικά, δεν έχουν χοληστερόλη (ούτε γλουτένη ή φυτοοιστρογόνα).

Είναι ίσως η πλουσιότερη πηγή λιπαρών οξέων Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (α-λινολενικό οξύ). Από τα λιπαρά τους, το 60% είναι ω-3, το 15% ω-6, το 5% ω-9 και το 20%, κορεσμένο λίπος.

Ο γλυκαιμικός δείκτης των σπόρων chia, είναι πολύ χαμηλός κι έτσι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα δε φτάνουν στα ύψη, όπως με τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Επιπλέον, επειδή τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα παραμένουν πιο σταθερά, η λαχτάρα για τροφές πλούσιες σε ζάχαρη μειώνεται. Η πρωτεΐνη, οι φυτικές ίνες και οι σύνθετοι υδατάνθρακες στους σπόρους chia, επιβραδύνουν την πέψη και ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, με αποτέλεσμα να μας δημιουργούν το αίσθημα πληρότητας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Με αυτόν τον τρόπο είναι πιο εύκολο να πετύχουμε καλύτερη ρύθμιση του βάρους μας. Η υψηλή περιεκτικότητα των σπόρων σε φυτικές ίνες καθώς και η ικανότητά τους να απορροφούν μεγάλες ποσότητες νερού δημιουργούν κορεσμό με αποτέλεσμα να να καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες.

Αν και οι μελέτες σε ανθρώπους είναι περιορισμένες, υπάρχουν κάποια στοιχεία που δείχνουν τις θετικές επιδράσεις στην υγεία, όπως είναι η ενίσχυση της ενέργειας, η βελτίωση της χοληστερόλης και η προστασία της καρδιάς.

Μια μελέτη σε ζώα, που δημοσιεύθηκε στην British Journal of Nutrition, ανέφερε την επίδραση των σπόρων Chia σε αρουραίους, οι οποίοι ακολούθησαν μια διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη. Οι σπόροι εμπόδισαν την εμφάνιση υψηλών επιπέδων λιπιδίων και την αντίσταση στην ινσουλίνη και επίσης μείωσαν το σπλαχνικό λίπος.Επιπλέον, σε μια τυχαιοποιημένη, διπλή-τυφλή μελέτη που έγινε σε ανθρώπους, όπου συμμετείχαν 11 υγιή άτομα και έλαβαν 0, 7, 15, ή 24 γραμμάρια chia σε άσπρο ψωμί, οι ερευνητές σημείωσαν μια μείωση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα και της όρεξης.

Επίσης, μια καναδική μελέτη που πραγματοποιήθηκε για να προσδιορίσει εάν η προσθήκη σπόρων chia στη διατροφή των ανθρώπων, που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2, θα βελτιώσει τους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συμπλήρωση με chia μπορεί να μειώσει σημαντικά τη συστολική αρτηριακή πίεση και τη C-αντιδρώσα πρωτεΐνη, της οποίας τα επίπεδα έχουν προγνωστική αξία για το μελλοντικό κίνδυνο για καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο, ξαφνικό καρδιακό θάνατο και αρτηριακά προβλήματα.

Tip: Οι σπόροι Chia, δεν οξειδώνονται όπως ο λιναρόσπορος. Μπορούν να αποθηκευθούν για χρόνια χωρίς να υποστούν καμία αλλοίωση στη γεύση, το χρώμα και το άρωμα.
3. Σουσάμι… για γερά οστά!

Το σουσάμι περιέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνες K και D. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, μας προτρέπει να καταναλώνουμε ένα τέταρτο του φλιτζανιού (50 γραμμάρια) σουσάμι ημερησίως, είτε ψητό σε διάφορα αρτοσκευάσματα ή ακόμα και σε μορφή ταχινιού. Το σουσάμι είναι πολύ ψηλά στη λίστα των τροφίμων που με μεγάλη συγκέντρωση σε ασβέστιο. Σχεδόν όλοι οι διαιτολόγοι συστήνουν την κατανάλωση σουσαμιού ή ταχινιού για την πρόληψη της οστεοπόρωσης σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Η οστεοαρθρίτιδα γονάτου είναι μία χρόνια εκφυλιστική ασθένεια που δημιουργεί διάφορα συμπτώματα όπως έντονο πόνο, συσσώρευση υγρού, μη φυσιολογική οστική ανάπτυξη και δυσμορφία και μείωση του εύρους κίνησης της άρθρωσης και γενικότερα της κινητικότητας του ατόμου που πάσχει. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Αμερικάνικου Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών, το 12,1% των ανθρώπων άνω των 60 ετών πάσχει από οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο. Στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ασθένειας συχνά χρησιμοποιούνται μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, τα οποία παρουσιάζουν και ορισμένες ανεπιθύμητες δράσεις, όπως και τα περισσότερα φάρμακα. Στη συγκεκριμένη μελέτη αξιολογήθηκαν πάσχοντες από οστεοαρθρίτιδα γονάτου και χωρίστηκαν σε 2 ομάδες. Στη μία ομάδα δόθηκαν 40 γραμμάρια σπόρων σησαμιού και στη δεύτερη χορηγήθηκαν δύο δόσεις των 500 mg Tylenol, σε συνδυασμό με μία δόση 500 mg γλυκοζαμίνης. Ουσιαστικά, στην μία ομάδα δόθηκαν περίπου 4 κουταλιές της σούπας σπόροι σησαμιού, ενώ στη δεύτερη χορηγήθηκε ένα από τα πιο γνωστά παυσίπονα, η παρακεταμόλη.

Τα αποτελέσματα της μελέτης μπορούν να θεωρηθούν εντυπωσιακά και ανατρεπτικά. Σε μία εποχή που το φάρμακο έχει θεωρηθεί ως το βασικό δεκανίκι του ανθρώπου στην αντιμετώπιση της σύγχρονης καθημερινότητας, η μελέτη αποδεικνύει ότι τα άτομα που κατανάλωσαν τους σπόρους σησαμιού παρουσίασαν μία μείωση της έντασης του πόνου από τις 9 στις 3,5 μονάδες, όταν την ίδια στιγμή στα άτομα που χορηγήθηκε η φαρμακευτική αγωγή μειώθηκε στις 7, μόλις, μονάδες. Όταν τα αποτελέσματα αξιολογήθηκαν με ένα ερωτηματολόγιο, φάνηκε ότι οι δύο ομάδες είχαν ανάλογα αποτελέσματα.
4. Κολοκυθόσποροι… για φυσικό botox και καλή καρδιά!

To γνωστό «πασατέμπο»! Πλούσιο σε «καλά» λιπαρά, φυτικές πρωτεΐνες, σίδηρο ψευδάργυρο και αντιοξειδωτικές ουσίες. Ένα από τα σημαντικότερα συστατικά των κολοκυθόσπορων είναι το λινολεικό οξύ. Το λινολεικό οξύ είναι ένα ω-6 λιπαρό οξύ απαραίτητο για την φυσιολογική ανάπτυξη και τη λειτουργία του εγκεφάλου, την σφριγηλότητα και την ανάπλαση του δέρματος, την τόνωση των μαλλιών, την ρύθμιση του μεταβολισμού, την διατήρηση της υγείας των οστών και του αναπαραγωγικού συστήματος.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2008 στο περιοδικό «Phytotherapy Research», τα συμπληρώματα με λάδι από κολοκυθόσπορο μπορούν να μειώσουν τόσο τη χοληστερίνη όσο και την πίεση του αίματος χάρις στα φυτοοιστρογόνα και τις φυτοστερόλες που περιέχει το λάδι του κολοκυθόσπορου. Οι φυτοστερόλες παρεμβαίνουν στην απορρόφηση της χοληστερόλης από το έντερο, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην μείωση της «κακής» χοληστερόλης καθώς και την μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων.

Η βιταμίνη Ε (τοκοφερόλη) που βρίσκεται στους σπόρους της κολοκύθας είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό το οποίο μέσα από πληθώρα ερευνών φαίνεται να καθυστερεί την γήρανση των κυττάρων.

Ο ψευδάργυρος με τη σειρά του, βρίσκεται και αυτός σε μεγάλη συγκέντρωση στους κολοκυθόσπορους. Το μέταλλο αυτό, συμβάλλει στην διατήρηση των κυτταρικών μεμβρανών, βοηθά στην διατήρηση του κολλαγόνου και προωθεί την ανανέωση των κυττάρων του δέρματος. Και τα τρία αυτά συστατικά που προαναφέρθηκαν κάνουν τους κολοκυθόσπορους αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής των γυναικών που θέλουν να διατηρήσουν το δέρμα τους νεανικό και σφριγηλό. Ωστόσο, όλοι σχεδόν οι σπόροι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο λόγω της μεγάλης θερμιδικής τους αξίας.

Πηγή : http://www.apostoloschronopoulos.gr/

Χρονόπουλος Α.Απόστολος,Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος