Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το γάλα αμυγδάλου

images_gala-amigdalou-gia-disaneksia-laktozi.jpg

Το πιο πιθανό είναι να έχετε παρατηρήσει ότι τα τελευταία χρόνια, εκτός από το συνηθισμένο γάλα ζωικής προέλευσης, στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ μπορεί κανείς να βρει πληθώρα επιλογών από γάλατα διαφόρων τύπων. Ένα από αυτά είναι και το γάλα αμυγδάλου. Η ιστορία του γάλακτος αμυγδάλου είναι πολύ παλιά. Στη μεσαιωνική Ευρώπη καταναλωνόταν συχνά, ιδιαίτερα τις ημέρες της νηστείας, ενώ στη μέση ανατολή αιώνες πριν ήταν ένα πολύ δημοφιλές ρόφημα, ευρύτερα γνωστό με το όνομα amygdalate.

    Το γάλα αμυγδάλου μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε αντί για γάλα σε συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, θρεπτικά όμως δεν μπορεί να αντικαταστήσει το γάλα στην διατροφή σας!

Τί είναι το γάλα αμυγδάλου;

Το γάλα αμυγδάλου παρασκευάζεται από συμπίεση αμυγδάλων και προσθήκη νερού. Έχει κρεμώδη υφή και έντονη γεύση αμυγάλου. Μερικές εταιρίες προσθέτουν και γλυκαντικές ουσίες ή και κάποιο άρωμα για γεύση. Συνήθως τα συσκευασμένα γάλατα αμυγδάλου είναι εμπλουτισμένα και με βιταμίνες, κυρίως βιταμίνη Α, D και Β12. Η παρασκευή του γάλακτος αμυγδάλου είναι πολύ εύκολη. Μπορείτε και μόνοι σας να το φτιάξετε και να το αποθηκεύσετε για λίγες ημέρες στο ψυγείο.

Μπορώ να αντικαταστήσω το αγελαδινό γάλα με το γάλα αμυγδάλου;

Το γάλα αμυγδάλου μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε αντί για γάλα σε συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, θρεπτικά όμως δεν μπορεί να αντικαταστήσει το γάλα στην διατροφή σας. Συγκριτικά με το αγελαδινό ή το κατιστικίσιο γάλα το γάλα αμυγδάλου περιέχει πολύ λιγότερες πρωτεΐνες (μόλις 1 γρ. πρωτεΐνης σε ένα ποτήρι γάλα αμυγδάλου σε σχέση με 8 γρ. σε ένα ποτήρι αγελαδινό γάλα) και πολύ λιγότερο ασβέστιο, εκτός αν αναγράφεται στη συσκευασία ότι είναι εμπλουτισμένο με ασβέστιο.

Εάν έχετε δυσανεξία στη λακτόζή ή εάν ακολουθείτε διατροφή vegan και θέλετε να αντικαταστήσετε το αγελινό γάλα, το γάλα σόγιας είναι μία καλύτερη επιλογή από το γάλα αμυγδάλου για εσάς. Σε αυτή την περίπτωση προτιμήστε γάλα σόγιας εμπλουτισμένο με ασβέστιο.
Θρεπτική ανάλυση

Tο γάλα αμυγδάλου έχει λίγες θερμίδες και για αυτό το λόγο είναι μία καλή επιλογή για όσους προσπαθούν να ελέγξουν το σωματικό τους βάρος. Βέβαια πριν αγοράσετε γάλα αμυγδάλου διαβάστε προσεκτικά την ετικέτα με την διαθρεπτική επισήμανση γιατί όσα έχουν γεύση, για παράδειγμα βανίλια ή σοκολάτα, συνήθως έχουν αρκετούς απλούς υδατάνθρακες, δηλαδή ζάχαρη. Αυτά τα γάλατα έχουν επομένως και περισσότερες θερμίδες.

Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε, φυτικές ίνες και σε διάφορα άλλα φυτοχημικά συστατικά με καρδιοπροστατευτική δράση. Η αλήθεια όμως είναι ότι αν καταναλώσετε μία χούφτα αμύγδαλα θα πάρετε πολύ περισσότερα θρεπτικά συστατικά από ότι να πιείτε ένα ποτήρι γάλα αμυγδάλου.

Αν σας αρέσει λοιπόν η γεύση του γάλακτος αμυγδάλου ή αν θέλετε ένα ρόφημα με λίγες θερμίδες εντάξτε το στην διατροφή σας.

Πηγή : http://fitdiet.gr/

Δουβόγιαννη Πηνελόπη,Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος