Το κόκκινο κρασί στη μάχη για τη θεραπεία του καρκίνου του παγκρέατος

images_akokkino-krasi-wine.jpg

Η ευεργετική δράση του κρασιού στην υγεία μας είναι γνωστή εδώ και πολλά χρόνια, καθώς το κρασί, όταν φυσικά καταναλώνεται με μέτρο, αποτελεί έναν από τους καλύτερους συμμάχους για την καλή υγεία της καρδιάς. Τα τελευταία χρόνια έχει κεντρίσει το επιστημονικό ενδιαφέρον και μία άλλη ιδιότητα του κόκκινου κρασιού: η πιθανά ευεργετική δράση του κατά της εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου.

Πιο συγκεκριμένα ερευνητές από το University of Rochester Medical Center στη Νέα Υόρκη βρήκαν ότι μία ουσία που βρίσκεται στη φλούδα των κόκκινων σταφυλιών και κατ’ επέκταση στο κόκκινο κρασί, η ρεσβερατρόλη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο αντιμετώπισης του καρκίνου του παγκρέατος είτε μόνη της είτε σε συνδυασμό με ακτινοβολία. Στη μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Advances in Experimental Medicine and Biology βρέθηκε ότι η ρεσβερατρόλη εμποδίζει τη δραστηριότητα των μιτοχονδρίων των καρκινικών κυττάρων, αναστέλλοντας έτσι την ανάπτυξη τους. Επίσης, οι ερευνητές βρήκαν ότι η συγκεκριμένη ουσία αναστέλλει τη δράση μιας πρωτεΐνης που παράγουν τα καρκινικά κύτταρα η οποία μπορεί να εμποδίσει την αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας, απομακρύνοντας το φάρμακο έξω από το κύτταρο. Με αυτούς λοιπόν τους μηχανισμούς η ρεσβερατρόλη φαίνεται, σε εργαστηριακό επίπεδο, να δρα ευεργετικά στην καταπολέμηση του καρκίνου του παγκρέατος.

Παρότι όλα όσα συμβαίνουν στο πειραματικό εργαστήριο δεν είναι σίγουρο ότι θα συμβούν και μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό, οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι πρώτες ενδείξεις είναι πολύ ενθαρρυντικές όσον αφορά την θεραπευτική δράση της ρεσβερατρόλης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ρεσβερατρόλη περιέχεται σε ορισμένα φρούτα και τους χυμούς τους (βατόμουρα, κόκκινο σταφύλι, μούρα) και αποτελούν αμυντικό μηχανισμό του φυτού ενάντια σε επικίνδυνους παθογόνους μικροοργανισμούς. Η ουσία αυτή πιθανότατα θα μας απασχολήσει πολύ μέσα στα επόμενα χρόνια, καθώς φαίνεται να αποτελεί πολύτιμο σύμμαχο στη μάχη κατά του καρκίνου.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr