Τι προκαλεί ζαλάδες και ίλιγγους

images_azalada.jpg

Η ορθοστατική υπόταση είναι ο πλέον συνήθης λόγος για τον οποίο ζαλιζόμαστε, όταν σηκωνόμαστε απότομα όρθιοι: σε άτομα με χαμηλή πίεση η αρτηριακή πίεση αργεί να ανεβεί και να στείλει γρήγορα το αίμα στον εγκέφαλο όταν σηκώνονται ξαφνικά, με αποτέλεσμα ένα αίσθημα ζάλης. Υπάρχουν όμως και άλλοι λόγοι που μπορεί να νιώθουμε ζαλάδα ή ακόμη χειρότερα ίλιγγο – το αίσθημα ότι το δωμάτιο γυρίζει γύρω από εμάς. Ας δούμε μερικούς.

Έλλειψη βιταμίνης 12

Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης 12 στον οργανισμό μπορεί να προκαλέσουν ζαλάδες, αίσθημα απώλειας της ισορροπίας, καθώς και χαμηλή αρτηριακή πίεση. Η έλλειψή της εντοπίζεται εύκολα με μια απλή εξέταση αίματος και αντιμετωπίζεται εξίσου απλά. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη 12 είναι το κρέας και τα γαλακτοκομικά.

Καρδιαγγειακά προβλήματα

Ξαφνικές αλλά επαναλαμβανόμενες ζαλάδες, μπορεί να είναι δείγμα καρδιαγγειακών προβλημάτων. Αρτηριοσκλήρωση, αρρυθμίες ή παθήσεις των βαλβίδων προκαλούν ζαλάδες καθώς εμποδίζουν την απρόσκοπτη ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας για περεταίρω εξετάσεις.

Ημικρανίες

Όσοι πάσχουν από ημικρανίες και έντονους πονοκεφάλους, είναι πολύ πιθανόν να νιώθουν συχνά ζαλάδες και ιλίγγους. Στα συμπτώματα προστίθεται συχνά και η εξαιρετική ευαισθησία στην κίνηση, το έντονο φως και τους δυνατούς θορύβους.

Άγχος

Οι άνθρωποι που πάσχουν από αγχώδεις διαταραχές φαίνεται ότι είναι πιο ευαίσθητοι σε κινούμενα οπτικά ερεθίσματα και περιβάλλοντα. Αυτό μπορεί να συμβαίνει όταν βρίσκονται σε μέσα μεταφοράς ή ακόμη και παρακολουθώντας μια ταινία ή περπατώντας σε ένα χώρο με έντονο φωτισμό. Το θέμα δεν έχει διερευνηθεί διεξοδικά αλλά ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι ζήτημα γενετικής προδιάθεσης.

Αφυδάτωση και δίαιτα

Ακόμη και μια ήπια αφυδάτωση μπορεί να μας προκαλέσει αίσθημα ζαλάδας, καθώς συνοδεύεται και από πτώση της αρτηριακής πίεσης που έχει παρόμοια συμπτώματα. Το ίδιο μπορεί να προκαλέσει και μια εξαντλητική δίαιτα – μία από τις πρώτες συνέπειές της είναι η αφυδάτωση.

Φαρμακευτική αγωγή

Οι ζαλάδες ως παρενέργεια κάθε είδους φαρμάκου είναι από τις πλέον συνηθισμένες. Ειδικά τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για να ρυθμίσουν την αρτηριακή πίεση, μπορεί να προκαλέσουν ζαλάδες και ιλίγγους σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας.

Προβλήματα στο εσωτερικό αυτί

Πέρα από τη μεταφορά των ακουστικών ερεθισμάτων, το εσωτερικό αυτί μεταφέρει πληροφορίες στον εγκέφαλο για την ταχύτητα και την κατεύθυνση της κίνησης και έχει άμεση σχέση με την αίσθηση της ισορροπίας μας. Προβλήματα στο λαβύρινθο όπως ο καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσης, δημιουργούν αίσθηση ζαλάδας και ιλίγγους. Μια επίσκεψη στον ωτορινολαρυγγολόγο σας θα βοηθήσει να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν.

Πηγήμ : http://www.iatrikanews.gr/