Σύγχρονη χειρουργική του ποδιού: νέες λύσεις για τους ασθενείς

images_adiabitiko_podi_855939251.jpg

Η σύγχρονη χειρουργική του ποδιού δεν εξαντλείται στην διόρθωση του βλαισσού μεγάλου δακτύλου (κότσια), αλλά περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό σύνθετων χειρουργείων που διορθώνουν συγγενείς και επίκτητες παθήσεις των ποδιών με εντελώς καινούργιες μεθόδους.

Πλέον οι σύνθετες παραμορφώσεις του άκρου ποδός και της ποδοκνημικής θεραπεύονται με τεχνικές που δεν απαιτούν παραμονή στο νοσοκομείο, σχεδόν ανώδυνα και με υλικά που δεν απαιτούν αφαίρεσή τους. Κατα τον ίδιο τρόπο όλες σχεδόν οι αθλητικές κακώσεις μυών, συνδέσμων και τενόντων διορθώνονται με τεχνικές που δεν απαιτούν νοσηλεία και μακρόχρονη αποκατάσταση, αλλά επιτρέπουν τη γρήγορη και με ασφάλεια επιστροφή των αθλητών στις δραστηριότητές τους.

Το φάσμα των παθήσεων που παρεμβαίνουμε ενδεικτικά περιλαμβάνει:
Αρθρίτιδα των Ποδιών και ποδοκνημικής, Αστάθειες Ποδοκνημικής, Ρήξεις Τενόντων (Αχιλλείου, Περονιαίων), Χόνδρινες βλάβες ποδοκνημικής, Βλαισός Μέγας Δάκτυλος (κότσια), Αρθριτικό μεγάλο δάχτυλο του ποδιού, Σφυροδακτυλία-Γάμψοδακτυλία-μεταταρσαλγία, Νεύρωμα Morton, Ρευματοειδής Αρθρίτιδα ποδιού και ποδοκνημικής, Ραιβοϊπποποδία- Ραιβοκοιλοποδία, Διαβητικό Πόδι, Πλατυποδία στα παιδιά, Πλατυποδία ενηλίκων-ανεπάρκεια οπίσθιου κνημιαίου, Τενοντίτιδα Αχιλλείου-Ρήξεις Αχιλλείου, Πτερνικός Πόνος, Πελματιαία απονευρωσίτιδα, Haglund παραμόρφωση, Κατάγματα, Παραλυτικό πόδι.

Η χρήση σύγχρονων υλικών, εξειδικευμένων για χειρουργικές παθήσεις άκρου ποδός και ποδοκνημικής, με σύγχρονες προδιαγραφές,  καθώς και τελευταίου τύπου διεγχειρητικής απεικόνισης τομογράφων (τρισδιάστατος αξονικός χειρουργείου) επιτρέπουν την ολοκλήρωση της επέμβασης με μεγάλη ακρίβεια ως προς τελικό αποτέλεσμα και με ελάχιστη παρεμβατικότητα στους ιστούς.

Έτσι επεμβάσεις όπως αρθροσκόπηση ποδοκνημικής και τενοντοσκόπηση μεγάλων τενόντων (Αχιλλείου-περονιαίων), επεμβάσεις μεταμόσχευσης  χόνδρου, αρθροπλαστική ποδοκνημικής, διαδερμικές διορθώσεις Αχιλλείου τένοντα, αρθροσκοπική αποκατάσταση πελματιαίας απονευρωσίτιδας και πτερνικών παραμορφώσεων, τενοντομεταφορές, αρθροσκοπικές αρθροδέσεις για αρθρίτιδα, πραγματοποιούνται με νοσηλεία λίγων ωρών, σχεδόν ανώδυνα με σύγχρονες τεχνικές περιεγχειρητικών blocks, χωρίς ανάγκες μεταγγίσεων και με άμεση κινητοποίηση.

Βιολογικές θεραπείες αρθρίτιδας με αυτόλογα ενεργοποιημένα αιμοπετάλια, που προκύπτουν μέσω της φυγοκέντρησης του αίματος του ασθενούς με εντελώς καινούργιες τεχνικές. Τα ενεργοποιημένα αιμοπετάλια επιτρέπουν στο σώμα μας να χρησιμοποιήσει μια φυσιολογική οδό υγιούς αντίδρασης του ανθρώπινου οργανισμού, σε επιταχυνόμενους ρυθμούς. Με τον τρόπο αυτό είναι φανερή η χρησιμότητα της μεθόδου στους τένοντες και τις αρθρώσεις, με σκοπό τη βελτίωση του πόνου και της κινητικότητας σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα ή σε αυτούς που έχουν υποστεί αθλητικές κακώσεις.

Τα «κότσια», γαμψοδακτυλία σφυροδακτυλία, μεταταρσαλγία ή πτώση μεταταρσίων, το νεύρωμα Morton, κ.ά, αποκαθίστανται με ακρίβεια:

Γίνεται με τοπική αναισθησία (block). Είναι ανώδυνη μέθοδος. Δεν απαιτείται νοσηλεία.

– Ο ασθενής επιστρέφει πολύ πιο γρήγορα στις δραστηριότητές του.
– Η φόρτιση του χειρουργημένου ποδιού είναι πλήρης και άμεση.
– Η μετεγχειρητική περίοδος είναι ανώδυνη.
– Στις περισσότερες περιπτώσεις, μέσα σε 2 περίπου εβδομάδες, ο ασθενής μπορεί να φορέσει αθλητικό παπούτσι και να επανέλθει στην εργασία του. Το αποτέλεσμα είναι μόνιμο λόγω της τοποθέτησης με ακρίβεια εξειδικευμένων υλικών.

Όλες οι παραπάνω καινοτόμες επεμβάσεις πραγματοποιούνται από την ομάδα μας με εξαιρετική επιτυχία στο νοσοκομείο μας τα τελευταία χρόνια, λόγω της υψηλής εξειδίκευσής μας στη χειρουργική του άκρου ποδός και της σύγχρονης τεχνολογίας που διαθέτουμε. Η σύγχρονη χειρουργική του ποδιού περιλαμβάνει επομένως πλήθος νεώτερων δεδομένων που προσφέρουν λύσεις στα ζητήματα των ασθενών.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/