Σύγκριση ψωμιών ολικής αλέσεως του εμπορίου: Πιο ψωμί για τοστ επιλέγετε;

images_psomi_gia_tost.jpg

Διαβάζετε τις ετικέτες;

Σε προηγούμενο άρθρο είχαμε αναφερθεί στα οφέλη των δημητριακών ολικής άλεσης για την υγεία μας καθώς και στους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να αντικαταστήσουμε τα δημητριακά όπως το λευκό ψωμί, το ρύζι και τα ζυμαρικά με τα αντίστοιχα ολικής αλέσεως.

Εδώ θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι τα δημητριακά ολικής αλέσεως συστήνονται σε μια ισορροπημένη διατροφή λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα και όχι λόγω της χαμηλής θερμιδικής τους αξίας. Για παράδειγμα, μια φέτα ψωμί ολικής αλέσεως 30 γραμμαρίων περιέχει 61 θερμίδες ενώ η αντίστοιχη φέτα λευκό ψωμί περιέχει 64 θερμίδες.

Η καλύτερη επιλογή ψωμιού είτε αυτό είναι λευκό, ολικής αλέσεως, πολύσπορο ή σίκαλης είναι από το φούρνο της γειτονιάς σας και αυτό διότι κατά κανόνα περιέχει λιγότερα πρόσθετα ώστε να συντηρηθεί.

Για την παραγωγή του ψωμιού χρειάζονται αλεύρι (ανάλογα τον τύπο του ψωμιού σίτου-ολικής-σίκαλης-καλαμποκιού), μαγιά, νερό, αλάτι και προζύμι. Το ψωμί του φούρνου και ακόμα καλύτερα το «σπιτικό» ψωμί παρασκευάζεται με αυτά τα υλικά χωρίς πρόσθετα συντηρητικά ή τεχνητά ενισχυτικά γεύσης. Αυτός είναι και ο λόγος που διατηρείται για λιγότερο καιρό.

Σε περίπτωση που επιλέξετε ψωμί του εμπορίου θα πρέπει εξ αρχής να γνωρίζεται ότι σχεδόν σε όλα τα ψωμιά του τοστ περιέχονται πρόσθετα(δείτε την ετικέτα).

Παρακάτω παραθέτουμε έναν πίνακα στον οποίο παραθέτονται οι διατροφικές ετικέτες ορισμένων γνωστών ψωμιών ολικής άλεσης. Όλα περιέχουν αλεύρι ολικής αλέσεως. Η σύγκριση γίνεται κυρίως στις αναλογίες των αλεύρων μέσα σε αυτά.
Πιο περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες, θερμίδες και κορεσμένα λίπη;

Με κόκκινο κύκλο είναι σημειωμένα τα ποσοστά των αλεύρων , με μωβ βελάκι είναι οι θερμίδες και τα κορεσμένα λιπαρά και με πράσινο τετραγωνάκι επισημαίνεται η περιεκτικότητα του ψωμιού σε φυτικές ίνες ανά 100 γραμμάρια.
Σύγκριση:

φτιαχνουμε ψωμι μονοι μας η απο φουρνο

Το ψωμί Κατσέλης Γεύση και Ζωή Ολικής Άλεσης έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αλεύρι σίτου, σε αλεύρι ολικής άλεσης (45%) αλλά μικρότερη σε αλεύρι σίκαλης ολικής άλεσης(9%). Το γεγονός αυτό αιτιολογεί και την μεγαλύτερη περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες( 6,9). Υ υπερτερεί ωστόσο στο γενικό σύνολο αλεύρων ολικής άλεσης. Το Καραμολέγκος Ολικής Άλεσης πολύσπορο Ψίχα περιέχει μόνο 10% αλεύρι σίτου ολικής άλεσης. Το Κατσέλης Γεύση και Ζωή Ολικής Άλεσης περιέχει 5% φύτρο σιταριού έναντι των άλλων ψωμιών που περιέχουν 2%.Ωστόσο περιέχει περισσότερες θερμίδες από τα άλλα ψωμιά (περίπου 20 θερμίδες περισσότερες ανά 100γρ, σχετικά μικρή διαφορά). Το ψωμί με τα λιγότερα κορεσμένα λιπαρά, τις λιγότερες θερμίδες αλλά και την μικρότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες είναι το Καραμολέγκος Ολικής Αλεσης σταρένιο με προζύμι.

Αξίζει να γίνει μια ακόμη αναφορά στο ψωμί ολικής Αλέσεως της εταιρείας Κασίμης. Η ετικέτα του ψωμιού δεν αναφέρει πρόσθετα κάτι που χρειάζεται περαιτέρω αναζήτηση μέσω της εταιρείας παραγωγής. Στα συστατικά του αναφέρει μόνο αλεύρι ολικής άλεσης και έχει μικρή διάρκεια ζωής, πιθανόν λόγω απουσίας πρόσθετων συντηρητικών.

Θα πρέπει να ελέγχετε πάντα τα συστατικά των τροφίμων που αγοράζετε και να κάνετε συγκρίσεις με άλλα παρόμοια τρόφιμα διαφόρων εταιρειών. Στην περίπτωση που δεν προμηθεύεστε το ψωμί σας από έναν φούρνο και προτιμάτε το ψωμί του εμπορίου επιλέξτε το ψωμί με την μικρότερη ημερομηνία λήψης. Συνήθως τα τρόφιμα με μικρότερο χρόνο ζωής έχουν λιγότερα πρόσθετα. Η επιλογή είναι δική σας και εξαρτάται από τις ανάγκες και τις προτιμήσεις σας!

Πηγή :

Διαβάζετε τις ετικέτες;

Σε προηγούμενο άρθρο είχαμε αναφερθεί στα οφέλη των δημητριακών ολικής άλεσης για την υγεία μας καθώς και στους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να αντικαταστήσουμε τα δημητριακά όπως το λευκό ψωμί, το ρύζι και τα ζυμαρικά με τα αντίστοιχα ολικής αλέσεως.

Εδώ θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι τα δημητριακά ολικής αλέσεως συστήνονται σε μια ισορροπημένη διατροφή λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα και όχι λόγω της χαμηλής θερμιδικής τους αξίας. Για παράδειγμα, μια φέτα ψωμί ολικής αλέσεως 30 γραμμαρίων περιέχει 61 θερμίδες ενώ η αντίστοιχη φέτα λευκό ψωμί περιέχει 64 θερμίδες.

Η καλύτερη επιλογή ψωμιού είτε αυτό είναι λευκό, ολικής αλέσεως, πολύσπορο ή σίκαλης είναι από το φούρνο της γειτονιάς σας και αυτό διότι κατά κανόνα περιέχει λιγότερα πρόσθετα ώστε να συντηρηθεί.

Για την παραγωγή του ψωμιού χρειάζονται αλεύρι (ανάλογα τον τύπο του ψωμιού σίτου-ολικής-σίκαλης-καλαμποκιού), μαγιά, νερό, αλάτι και προζύμι. Το ψωμί του φούρνου και ακόμα καλύτερα το «σπιτικό» ψωμί παρασκευάζεται με αυτά τα υλικά χωρίς πρόσθετα συντηρητικά ή τεχνητά ενισχυτικά γεύσης. Αυτός είναι και ο λόγος που διατηρείται για λιγότερο καιρό.

Σε περίπτωση που επιλέξετε ψωμί του εμπορίου θα πρέπει εξ αρχής να γνωρίζεται ότι σχεδόν σε όλα τα ψωμιά του τοστ περιέχονται πρόσθετα(δείτε την ετικέτα).

Παρακάτω παραθέτουμε έναν πίνακα στον οποίο παραθέτονται οι διατροφικές ετικέτες ορισμένων γνωστών ψωμιών ολικής άλεσης. Όλα περιέχουν αλεύρι ολικής αλέσεως. Η σύγκριση γίνεται κυρίως στις αναλογίες των αλεύρων μέσα σε αυτά.
Πιο περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες, θερμίδες και κορεσμένα λίπη;

Με κόκκινο κύκλο είναι σημειωμένα τα ποσοστά των αλεύρων , με μωβ βελάκι είναι οι θερμίδες και τα κορεσμένα λιπαρά και με πράσινο τετραγωνάκι επισημαίνεται η περιεκτικότητα του ψωμιού σε φυτικές ίνες ανά 100 γραμμάρια.
Σύγκριση:

φτιαχνουμε ψωμι μονοι μας η απο φουρνο

Το ψωμί Κατσέλης Γεύση και Ζωή Ολικής Άλεσης έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αλεύρι σίτου, σε αλεύρι ολικής άλεσης (45%) αλλά μικρότερη σε αλεύρι σίκαλης ολικής άλεσης(9%). Το γεγονός αυτό αιτιολογεί και την μεγαλύτερη περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες( 6,9). Υ υπερτερεί ωστόσο στο γενικό σύνολο αλεύρων ολικής άλεσης. Το Καραμολέγκος Ολικής Άλεσης πολύσπορο Ψίχα περιέχει μόνο 10% αλεύρι σίτου ολικής άλεσης. Το Κατσέλης Γεύση και Ζωή Ολικής Άλεσης περιέχει 5% φύτρο σιταριού έναντι των άλλων ψωμιών που περιέχουν 2%.Ωστόσο περιέχει περισσότερες θερμίδες από τα άλλα ψωμιά (περίπου 20 θερμίδες περισσότερες ανά 100γρ, σχετικά μικρή διαφορά). Το ψωμί με τα λιγότερα κορεσμένα λιπαρά, τις λιγότερες θερμίδες αλλά και την μικρότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες είναι το Καραμολέγκος Ολικής Αλεσης σταρένιο με προζύμι.

Αξίζει να γίνει μια ακόμη αναφορά στο ψωμί ολικής Αλέσεως της εταιρείας Κασίμης. Η ετικέτα του ψωμιού δεν αναφέρει πρόσθετα κάτι που χρειάζεται περαιτέρω αναζήτηση μέσω της εταιρείας παραγωγής. Στα συστατικά του αναφέρει μόνο αλεύρι ολικής άλεσης και έχει μικρή διάρκεια ζωής, πιθανόν λόγω απουσίας πρόσθετων συντηρητικών.

Θα πρέπει να ελέγχετε πάντα τα συστατικά των τροφίμων που αγοράζετε και να κάνετε συγκρίσεις με άλλα παρόμοια τρόφιμα διαφόρων εταιρειών. Στην περίπτωση που δεν προμηθεύεστε το ψωμί σας από έναν φούρνο και προτιμάτε το ψωμί του εμπορίου επιλέξτε το ψωμί με την μικρότερη ημερομηνία λήψης. Συνήθως τα τρόφιμα με μικρότερο χρόνο ζωής έχουν λιγότερα πρόσθετα. Η επιλογή είναι δική σας και εξαρτάται από τις ανάγκες και τις προτιμήσεις σας!

Πηγή :

Διαβάζετε τις ετικέτες;

Σε προηγούμενο άρθρο είχαμε αναφερθεί στα οφέλη των δημητριακών ολικής άλεσης για την υγεία μας καθώς και στους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να αντικαταστήσουμε τα δημητριακά όπως το λευκό ψωμί, το ρύζι και τα ζυμαρικά με τα αντίστοιχα ολικής αλέσεως.

Εδώ θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι τα δημητριακά ολικής αλέσεως συστήνονται σε μια ισορροπημένη διατροφή λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα και όχι λόγω της χαμηλής θερμιδικής τους αξίας. Για παράδειγμα, μια φέτα ψωμί ολικής αλέσεως 30 γραμμαρίων περιέχει 61 θερμίδες ενώ η αντίστοιχη φέτα λευκό ψωμί περιέχει 64 θερμίδες.

Η καλύτερη επιλογή ψωμιού είτε αυτό είναι λευκό, ολικής αλέσεως, πολύσπορο ή σίκαλης είναι από το φούρνο της γειτονιάς σας και αυτό διότι κατά κανόνα περιέχει λιγότερα πρόσθετα ώστε να συντηρηθεί.

Για την παραγωγή του ψωμιού χρειάζονται αλεύρι (ανάλογα τον τύπο του ψωμιού σίτου-ολικής-σίκαλης-καλαμποκιού), μαγιά, νερό, αλάτι και προζύμι. Το ψωμί του φούρνου και ακόμα καλύτερα το «σπιτικό» ψωμί παρασκευάζεται με αυτά τα υλικά χωρίς πρόσθετα συντηρητικά ή τεχνητά ενισχυτικά γεύσης. Αυτός είναι και ο λόγος που διατηρείται για λιγότερο καιρό.

Σε περίπτωση που επιλέξετε ψωμί του εμπορίου θα πρέπει εξ αρχής να γνωρίζεται ότι σχεδόν σε όλα τα ψωμιά του τοστ περιέχονται πρόσθετα(δείτε την ετικέτα).

Παρακάτω παραθέτουμε έναν πίνακα στον οποίο παραθέτονται οι διατροφικές ετικέτες ορισμένων γνωστών ψωμιών ολικής άλεσης. Όλα περιέχουν αλεύρι ολικής αλέσεως. Η σύγκριση γίνεται κυρίως στις αναλογίες των αλεύρων μέσα σε αυτά.
Πιο περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες, θερμίδες και κορεσμένα λίπη;

Με κόκκινο κύκλο είναι σημειωμένα τα ποσοστά των αλεύρων , με μωβ βελάκι είναι οι θερμίδες και τα κορεσμένα λιπαρά και με πράσινο τετραγωνάκι επισημαίνεται η περιεκτικότητα του ψωμιού σε φυτικές ίνες ανά 100 γραμμάρια.
Σύγκριση:

φτιαχνουμε ψωμι μονοι μας η απο φουρνο

Το ψωμί Κατσέλης Γεύση και Ζωή Ολικής Άλεσης έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αλεύρι σίτου, σε αλεύρι ολικής άλεσης (45%) αλλά μικρότερη σε αλεύρι σίκαλης ολικής άλεσης(9%). Το γεγονός αυτό αιτιολογεί και την μεγαλύτερη περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες( 6,9). Υ υπερτερεί ωστόσο στο γενικό σύνολο αλεύρων ολικής άλεσης. Το Καραμολέγκος Ολικής Άλεσης πολύσπορο Ψίχα περιέχει μόνο 10% αλεύρι σίτου ολικής άλεσης. Το Κατσέλης Γεύση και Ζωή Ολικής Άλεσης περιέχει 5% φύτρο σιταριού έναντι των άλλων ψωμιών που περιέχουν 2%.Ωστόσο περιέχει περισσότερες θερμίδες από τα άλλα ψωμιά (περίπου 20 θερμίδες περισσότερες ανά 100γρ, σχετικά μικρή διαφορά). Το ψωμί με τα λιγότερα κορεσμένα λιπαρά, τις λιγότερες θερμίδες αλλά και την μικρότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες είναι το Καραμολέγκος Ολικής Αλεσης σταρένιο με προζύμι.

Αξίζει να γίνει μια ακόμη αναφορά στο ψωμί ολικής Αλέσεως της εταιρείας Κασίμης. Η ετικέτα του ψωμιού δεν αναφέρει πρόσθετα κάτι που χρειάζεται περαιτέρω αναζήτηση μέσω της εταιρείας παραγωγής. Στα συστατικά του αναφέρει μόνο αλεύρι ολικής άλεσης και έχει μικρή διάρκεια ζωής, πιθανόν λόγω απουσίας πρόσθετων συντηρητικών.

Θα πρέπει να ελέγχετε πάντα τα συστατικά των τροφίμων που αγοράζετε και να κάνετε συγκρίσεις με άλλα παρόμοια τρόφιμα διαφόρων εταιρειών. Στην περίπτωση που δεν προμηθεύεστε το ψωμί σας από έναν φούρνο και προτιμάτε το ψωμί του εμπορίου επιλέξτε το ψωμί με την μικρότερη ημερομηνία λήψης. Συνήθως τα τρόφιμα με μικρότερο χρόνο ζωής έχουν λιγότερα πρόσθετα. Η επιλογή είναι δική σας και εξαρτάται από τις ανάγκες και τις προτιμήσεις σας!

Πηγή : http://www.apostoloschronopoulos.gr/

Χρονόπουλος Α.Απόστολος,Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος