Στον ρυθμό της… καρδιάς

images_kardia5.jpg

Πολλά ακούγονται για τον σωστό ρυθμό της καρδιακής λειτουργίας. Πόσα όμως από αυτά είναι ακριβή;

Μαζί με τον εγκέφαλο, είναι τα σημαντικότερα όργανα του σώματός μας. Η καρδιά, πέρα από την… ποιητική της διάσταση στην κουλτούρα, είναι μυς που έχει την ευθύνη να δίνει πίεση στο αίμα ώστε εκείνο με τη σειρά του να κυκλοφορεί στο σώμα. Οι παλμοί της είναι συνώνυμο της ζωής και η καλή λειτουργία της είναι απαραίτητη για την καλή υγεία. Πως μπορούμε να γνωρίζουμε όμως αν ο ρυθμός με τον οποίο «χτυπάει» είναι φυσιολογικός; Εξετάζουμε και ξεκαθαρίζουμε ορισμένα θέματα σχετικά με τον ρυθμό της καρδιάς.

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί παλμοί της καρδιάς;
Σύμφωνα με τα παραδοσιακά στάνταρ, οι παλμοί ενός ενήλικα την ώρα που βρίσκεται σε ηρεμία θα πρέπει να κυμαίνονται μεταξύ 60 και 100. Όμως, αρκετοί γιατροί πιστεύουν ότι τα όρια αυτά θα πρέπει να επανεξεταστούν προς τα κάτω: έρευνες έδειξαν ότι αύξηση των παλμών κατά 10 το λεπτό συνεπάγεται αύξηση του κινδύνου εμφράγματος κατά 18% για τις γυναίκες και κατά 10% για τους άνδρες. Το ιδεατό λοιπόν για αρκετούς επιστήμονες θα ήταν οι παλμοί της καρδιάς μας σε κατάσταση ηρεμίας να μην ξεπερνάνε τους 70.

Ένας περίεργος ρυθμός σημαίνει ότι παθαίνω καρδιακή προσβολή;
Όταν η καρδιά μας χτυπάει με περίεργο ρυθμό, έχουμε καρδιοπαλμία. Μπορεί να αντιλαμβανόμαστε ότι «χάνεται» ένας χτύπος, ότι ο ρυθμός γίνεται γρηγορότερος και να νιώθουμε ένα «πετάρισμα», αρρυθμία ή ένα σφίξιμο στο στήθος. Η κατάσταση αυτή δεν είναι σοβαρή και δεν σηματοδοτεί απαραιτήτως ένα καρδιακό επεισόδιο: το στρες, η καφεΐνη, το αλκοόλ, η άσκηση, το κάπνισμα, κάποιο συμπλήρωμα διατροφής ή ένα φάρμακο μπορεί να είναι η αιτία της καρδιοπαλμίας. Ωστόσο, αν νιώθετε έντονο πόνο στο στήθος ή δυσκολία στην αναπνοή, ζητήστε ιατρική βοήθεια.

Έχω πολλούς παλμούς λόγω άγχους;
Το άγχος είναι ένας από τους πολλούς παράγοντες που επιταχύνουν τον καρδιακό ρυθμό. Η άσκηση, ο ενθουσιασμός, η λύπη και η αγωνία είναι μερικοί ακόμη. Ακόμη και η πολύ ζέστη ή η υγρασία μπορεί να αυξήσουν τους παλμούς μας – το ίδιο συμβαίνει και όταν σηκωνόμαστε όρθιοι, για μερικά τουλάχιστον δευτερόλεπτα.

Αν οι παλμοί μου είναι φυσιολογικοί, το ίδιο είναι και η πίεσή μου;
Ορισμένες φορές ο καρδιακός ρυθμός και η αρτηριακή πίεση κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση – ανοδικά, π.χ. όταν ασκούμαστε, έχουμε άγχος ή φοβόμαστε. Αυτό όμως δεν συμβαίνει πάντα. Ακόμη και αν οι παλμοί σας είναι μέσα στα φυσιολογικά επίπεδα, η πίεσή σας μπορεί να είναι υψηλή ή χαμηλή. Ο μόνος τρόπος να βεβαιωθείτε είναι να την μετρήσετε.

Οι παλμοί μου είναι χαμηλοί, έχω αδύνατη καρδιά;
Όχι απαραίτητα, μπορεί να σημαίνει ακριβώς το αντίθετο, ότι δηλαδή είστε υγιής και αθλητικός τύπος: καθώς η καρδιά των αθλητών και όσων ασκούνται είναι πιο γυμνασμένη και δυνατή, δεν χρειάζεται να «δουλεύει» εντατικά για διατηρεί τη ροή του αίματος. Γενικά, οι λίγοι σφυγμοί είναι πρόβλημα όταν συνοδεύονται από ζαλάδα, λαχάνιασμα και πόνο στο στήθος.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/