Σας «πνίγουν» οι ενοχές;

images_enoohes.jpg

Τι είναι η ενοχή ή οι λεγόμενες τύψεις;

Είναι το αρνητικό συναίσθημα που ακολουθεί μετά από τις πράξεις μας και μετά από ένα κύκλο σκέψεων που δημιουργούμε εμείς οι ίδιοι, συνήθως καταστροφολογικές. Η πράξη-ερέθισμα που μας δημιουργεί αυτή τη σκέψη είναι αποτέλεσμα ασυμφωνίας με τις εγγραφές που κουβαλάμε από την παιδική μας ηλικία και αποτελούν αντιλήψεις και πεποιθήσεις που φτιάχνουν έναν ηθικό κανόνα, ο οποίος αν δεν τηρηθεί μας δημιουργεί δυσάρεστες σκέψεις και κατά συνέπεια συναισθήματα.

Το ίδιο συμβαίνει όταν οι πράξεις μας έρχονται σε αντίθεση με τις αντιλήψεις των “σημαντικών άλλων” γύρω μας διότι θεωρούμε πως θα μας κατακρίνουν και δεν θα είμαστε πλέον αποδεκτοί, συνεπώς θα πρέπει να απολογηθούμε. Μπαίνουμε λοιπόν στη διαδικασία να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας ώστε να αποφύγουμε αυτό το δυσάρεστο και να νιώσουμε επιδοκιμασία ή αναλαμβάνουμε την ευθύνη σε καταστάσεις που μπορεί και να μην έχουμε συμμετοχή. Το προφίλ του υπερβολικά ενοχικού ατόμου είναι ένας χαραχτήρας με χαμηλή αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση συνήθως, και έχει μία τάση να θλίβεται.

Πώς μπορώ να το αντιμετωπίσω;

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι γυναίκες έχουν τα ηνία σε αυτό λόγω των πολλαπλών ρόλων που καλούνται να φέρουν εις πέρας και εκδηλώνουν μια τελειοθηρική συμπεριφορά. Για να σπάσουμε αυτό το φαύλο κύκλο πράξη-σκέψη-συναίσθημα παρεμβαίνουμε στη συμπεριφορά διαμορφώνοντας την. Δηλαδή:

• το άτομο πρέπει να “ξεμάθει ” να αναλαμβάνει πάντα την ευθύνη και να έχει μεγαλύτερο εύρος υποχρεώσεων από όσες του αναλογούν.

• να ελέγχει το ίδιο τις ενοχές του, όχι εκείνες αυτό δημιουργώντας του υπέρμετρο άγχος και να απολαμβάνει την κάθε στιγμή.

• να δει την ενοχικότητά του ως ευκαιρία κινητοποίησης για διόρθωση τυχών λαθών- μη επαναλαμβάνοντάς τα- και ως ένα δημιουργικό “άγχος” για αυτοβελτίωση.

• να έχει εμπιστοσύνη στην κρίση του, φιλτράροντάς την, και να μην κάνει μόνο πράγματα που είναι αποδεκτά από το περιβάλλον του.

Η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Ελίζα Τζόβα, μας συμβουλεύει:
 
Μήπως το φαγητό σας οδηγεί σε αρνητικά συναισθήματα;

Πολλές φορές, την κατανάλωση αγαπημένων τροφίμων – τα οποία συνήθως είναι πλούσια σε λίπος, ζάχαρη και θερμίδες – υπονομεύουν αρνητικά συναισθήματα όπως οι τύψεις. Στην πραγματικότητα όμως, το αίσθημα ενοχής οδηγεί τελικά στην υπερκατανάλωση φαγητού και όχι στο περιορισμό του. Συνεπώς, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να «ξεφορτωθείτε» οποιαδήποτε άσχημα συναισθήματα αναφορικά με το φαγητό και να συνειδητοποιήσετε ότι κανένα τρόφιμο δε θεωρείται «κακό» ή «απαγορευμένο». Αντιθέτως, στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής μπορείτε να καταναλώνετε τα πάντα με μέτρο, χωρίς δυσμενείς επιπτώσεις στο σώμα σας. Φτιάξτε λοιπόν τη σχέση σας με το φαγητό, αναπτύξτε υγιεινές διατροφικές συνήθειες και ζητήστε τη βοήθεια ενός ειδικού για να διαχειριστείτε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την κατανάλωση των αγαπημένων σας τροφίμων, με τέτοιο τρόπο ώστε να απολαύσετε το maximum της ευχαρίστησης που σας παρέχουν, χωρίς ωστόσο να τα υπερκαταναλώνετε.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr