Ροφήματα με αντικαρκινικές ιδιότητες

images_honeytea.jpg

Υπάρχουν πολλές έρευνες που δείχνουν ότι διάφορα συστατικά των τροφών μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου.

Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι 30% των περιπτώσεων καρκίνου θα μπορούσε να προληφθεί με μία διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά με αντικαρκινική δράση όπως είναι διάφορες βιταμίνες (βιταμινη C, φυλικό οξύ, προβιταμίνη Α), ιχνοστοιχεία (κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο), φυτοχημικά συστασικά (πολυφαινόλες, φλαβανοειδή, καροτενοειδή, αλκαλοειδή) και φυτικές ίνες. Βέβαια σε καμία περίπτωση η διατροφή δεν είναι πανάκεια και δεν θα πρέπει να υποκαταστήσει τη θεραπεία ενάντια στον καρκίνο. Ας δούμε λοιπόν 4 ροφήματα με αντικαρκινές ιδιότητες που θα μπορούσε να εντάξει κάποιος στην διατροφή του, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θα πρέπει να τα υπερκαταναλώνει, αλλά ιδανικά να τα συμπεριλάβει στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Πράσινο τσάι

Είναι πλούσιο σε φλαβανοειδή με αντιοξειδωτική, αντιπολλαπλασιαστική, αντιμεταλλαξιογόνα, αντιϊκή, αντιβακτηριακή και χημειοπροφυλακτική δράση. Από τα φλαβανοειδή που περιέχει το πράσσινο τσάι σε μεγαλύτερη συγκέντρωση υπάρχουν οι κατεχίνες, με την 3-γαλική-επιγαλοκατεχίνη (EGCG) να αποτελεί το 50% με 75% όλων των κατεχίνων. Σε επιδημιολογικές μελέτες έχει βρεθεί ότι η EGCG δρα προληπτικά ενάντια στον καρκίνο του μαστού, ενώ σε μελέτες σε ποντίκια έχει βρεθεί ότι μειώνει τον όγκο των καρκινικών κυττάρων του μαστού. Επιπλέον, έχει βρεθεί ότι η EGCG αναστέλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων, την αγγειογένεση και την μετάσταση σε διάφορες μορφές καρκίνου.

Χυμοί φρούτων

Φρούτα όπως τα μήλα, διάφορα φρούτα του δάσους (κράνμπερις, μπλούμπερις κ.α.), τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, τα γκρειπφρουτ και τα σταφύλια, είναι πλούσια σε τριτερπενοειδή τα οποία παρουσιάζουν αντιϊκή, αντιφλεγμονώδη, αντιμυκητιασική και αντικαρκινική δράση. Η δράση των τριτερπενοειδών ενάντια στην ανάπτυξη του καρκίνου των πνευμόνων, του προστάτη και παχέως εντέρου φαίνεται πολλά υποσχομένη, και αυτή τη στιγμή γίνονται κλινικές δοκιμές για να αξιολογηθεί περαιτέρω ο ρόλος τους.

Κόκκινο κρασί

Τα οφέλη της καταναλώσης κόκκινου κρασιού είναι γνωστά εδώ και πολλά χρόνια. Το κόκκινο κρασί περιέχει ένα φυτοχημικό συστατικό, την ρεσβερατρόλη η οποία έχει βρεθεί ότι έχει ισχυρή αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη, καρδιοπροστατευτική αλλά και αντικαρκινική δράση. Οι αντικαρκινικές ιδιότητες της ρεσβερατρόλης αναφέρθηκαν για πρώτη φορά το 1997 όπου ευρενητές έδειξαν ότι είχε ανασταλτική δράση στην εμφάνιση αλλά και στην εξέλιξη καρκινικών όγκων. Από τότε και άλλες μελέτες έχουν επιβεβαιώσει την αντικαρκινική δράση της ρεσβερατρόλης. Αν επιλέξετε να συμπεριλάβετε την κατανάλωση κόκκινου κρασιού στις συνήθειές σας θα πρέπει να καταναλώνετε μικρή ποσότητα, καθώς η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην υγεία. Δείτε εδώ τις συστάσεις για την κατανάλωση αλκοόλ.

Ρόφημα με κακάο

Το κακάο περιέχει υψηλη συγκέντρωση φλαβανοειδών τα οποία έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική, καρδιοπροστατευτική και αντικαρκινική δράση. Σε πολλές έρευνες έχει βρεθεί ότι το κακάο έχει αντιπολλαπλασιαστική δράση σε διάφορους τύπους καρκινικών κυττάρων. Από τα φλαβανοειδή που περιέχει το κακάο, οι προκυανιδίνες έχουν την ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση και έχει βρεθεί σε έρευνες ότι η πενταμερής πρικυανιδίνη δρα κατασταλτατικά ενάντια στα κύτταρα του καρκίνου του μαστού ανεξάρτητα από το ποια γονίδια έχουν υποστεί μετάλλαξη. Παρόμοια δράση έχει βρεθεί και σε καρκινικά κύτταρα στο παχύ έντερο αλλά και στο πάγκρεας.

Πηγή : http://fitdiet.gr/

Δουβόγιαννη Πηνελόπη,Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος