Πόσο χρονών είναι η καρδιά σας;

images_kardia1.jpg

«Τι θα πει πόσο χρονών είμαι; Είμαι όσο φαίνομαι», είναι μια συνηθισμένη, ελαφρώς θιγμένη απάντηση μίας κυρίας που κάποιος έκανε το λάθος να ρωτήσει την ηλικία της. Οι κύριοι πάλι, που έχουν περισσότερο το μυαλό τους στις επιδόσεις ενός νεανικού σώματος και όχι απαραίτητα στην εμφάνισή του, πιο πιθανόν να απαντήσουν στην ίδια ερώτηση με το «είμαι όσο αισθάνομαι», δηλαδή νέος, αθλητικός, υγιής. Η ηλικία άλλωστε είναι βασικός παράγοντας για την κατάσταση τόσο της εμφάνισής μας, όσο και της υγείας μας.

Όμως δεν είναι ο μόνος. Και δυστυχώς, σύμφωνα με ερευνητές του Κέντρου για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών των ΗΠΑ, η καρδιά μας μπορεί να είναι σε ηλικία μεγαλύτερη από εκείνην που φανερώνει η χρονολογία γέννησής μας. Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, τρεις στους τέσσερις ενήλικες αμερικανούς πολίτες έχουν καρδιά που είναι μεγαλύτερη από την ηλικία τους!

Τι ακριβώς όμως σημαίνει αυτό; Το Κέντρο για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών υπολογίζει την «ηλικία» της καρδιάς με βάση τους παράγοντες κινδύνου για την καρδιαγγειακή λειτουργία στους οποίους υπόκειται, όπως το κάπνισμα, η υπέρταση, η παχυσαρκία και ο διαβήτης. Στην πραγματικότητα, ο υπολογισμός γίνεται με τον υπολογισμό των πιθανοτήτων που έχει ο καθένας να πάθει κάποιος καρδιακή προσβολή και εκφράζεται με την «ηλικία» της καρδιάς του ώστε να γίνει ακόμη πιο ξεκάθαρα κατανοητός.

Συνδυάζοντας πληροφορίες για τους παράγοντες κινδύνους για την καρδιαγγειακή λειτουργία από όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ και τα ευρήματα από μια συνεχιζόμενη, μεγάλης κλίμακας έρευνα για την καρδιά, οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι περίπου 69 εκατομμύρια πολίτες μεταξύ 30 και 74 ετών έχουν μια καρδιά πιο ηλικιωμένη από τους ίδιους: οι ενήλικοι άνδρες κατά 8 έτη και οι ενήλικες γυναίκες κατά 5 έτη. Διαφορές υπήρχαν ακόμη ανάλογα την εθνικότητα και τον τόπο κατοικίας.

Τα θετικά νέα είναι ότι η διαφορά μεταξύ ηλικίας της καρδιάς και πραγματικής ηλικίας μπορεί να μειωθεί ή και να εξαλειφθεί εντελώς. Ο τρόπος είναι να μειωθούν ή – ακόμη καλύτερα – να εξαλειφθούν από τη ζωή μας και τις καθημερινές μας συνήθειες όλοι εκείνοι οι παράγοντες που βάζουν σε κίνδυνο την καρδιαγγειακή μας λειτουργία.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/