Προλαβαίνετε να αλλάξετε συνήθειες, σύμφωνα με τους επιστήμονες!

images_diaita-maroulia_600_400_-1520156805.jpg

…ακόμα και στην ηλικία των 30 με 40 ετών μπορείτε να αποκτήσετε σωστές διατροφικές συνήθειες και να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Η καρδιά είναι πιο επιεικής από ό,τι μπορείτε να σκεφτείτε, ιδιαίτερα σε ενήλικες που προσπαθούν να διορθώσουν τον τρόπο ζωής τους και την υγεία τους, όπως φαίνεται από μια νέα μελέτη του Northwestern Medicine.

Όταν οι ενήλικες που βρίσκονται στην ηλικία των 30 με 40 ετών αποφασίσουν να θέσουν νέες βάσεις και να αποτινάξουν ανθυγιεινές συνήθειες που είναι επιβλαβείς για την καρδιά τους και να πραγματοποιήσουν υγιείς αλλαγές στον τρόπο ζωής του, καταφέρνουν να ελέγχουν και ενδεχομένως ακόμη και να αντιστρέψουν τη φυσική εξέλιξη της στεφανιαίας νόσου, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Circulation δείχνει ότι «ποτέ δεν είναι αργά» όπως είπε και ο Bonnie Spring, κύριος ερευνητής της μελέτης και καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Northwestern Feinberg School of Medicine.

Από την άλλη πλευρά, οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης, ότι οι άνθρωποι που έχουν ανθυγιεινές συνήθειες για μεγάλο μέρος της ζωής τους καθώς γερνούν οι βλάβες που δημιουργούνται στον οργανισμό τους σταδιακά αθροίζονται σε κάποια ηλικία και έχουν αρνητικές επιπτώσεις στις στεφανιαίες αρτηρίες τους.

Οι επιστήμονες εξέτασαν σε πάνω από 5.000 άτομα, τον τρόπο ζωής τους δηλαδή τις υγιεινές και ανθυγιεινές επιλογές τους σε σχέση με τον κίνδυνο ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου. Οι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν κατά την έναρξη της μελέτης σε ηλικία 18 έως 30 ετών και 20 χρόνια. Ως υγιές με σωστή συμπεριφορά θεωρήθηκε ένα άτομο το οποίο δεν είναι υπέρβαρο ούτε παχύσαρκο, δεν καπνίζει, είναι σωματικά δραστήριο, έχει χαμηλή πρόσληψη σε αλκοόλ και ακολουθεί μια υγιεινή διατροφή. Από την αρχή της ενηλικίωσης (κατά την έναρξη της μελέτης), λιγότερο από το 10% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι πληρούσε και τα 5 κριτήρια ενός υγιούς τρόπου ζωής. Στην ηλικία των 20 ετών περίπου το 25% των συμμετεχόντων στη μελέτη είχε προσθέσει τουλάχιστον έναν από τους παραπάνω παράγοντες στον τρόπο ζωής του. Η κάθε προσθήκη ενός από τους παραπάνω υγιείς παράγοντες στον τρόπο ζωής των ατόμων συσχετίστηκε με μειωμένη ασβεστοποίηση και μικρότερο πάχος στο εσωτερικό των στεφανιαίων αρτηριών, δύο σημαντικούς δείκτες για την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων στο μέλλον.

Το εύρημα αυτό είναι σημαντικό για τους επαγγελματίες υγείας γιατί τους βοηθά να καταρρίψουν δύο μύθους που κατέχονται από ορισμένους επαγγελματίες της υγειονομικής περίθαλψης. Ο πρώτος λέει ότι είναι σχεδόν αδύνατο να αλλάξουν τις συμπεριφορές των ασθενών με το πέρασμα των χρόνων κάτι που καταρρίπτεται από το ότι το 25% των ενηλίκων που πραγματοποίησαν υγιείς αλλαγές στον τρόπο ζωής για την βελτίωση της υγείας τους και ο δεύτερος μύθος που λέει ότι τίποτα δεν είναι αναστρέψιμο όταν η ζημιά έχει ήδη γίνει. Σαφώς και αυτό είναι λάθος. «Κάλιο αργά παρά ποτέ» καθώς όπως φαίνεται και από την έρευνα, μικρές τροποποιήσεις στην συμπεριφορά μας ακόμα και στην ηλικία των 30 ή των 40 μπορούν να προστατέψουν την καρδιά μας είτε αυτό μεταφράζεται ως απώλεια βάρους είτε ως ενσωμάτωση της άσκησης στην ζωή μας. Τα κακά νέα είναι ότι το 40% των συμμετεχόντων απέκτησε ακόμα πιο κακές συνήθειες με το πέρασμα του χρόνου το οποίο είχε αρνητική επίδραση στην στεφανιαίες αρτηρίες τους.

Ο επικεφαλής της μελέτης πιστεύει ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο και οι άνθρωποι μπορούν να πραγματοποιήσουν υγιείς αλλαγές. Για το λόγο αυτό προσφέρει μερικές συμβουλές για όσους θέλουν να υιοθετήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής σε κάθε ηλικία:

• Διατηρείστε ένα υγιές σωματικό βάρος

• Διακόψτε το κάπνισμα

• Έχετε τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας ημερησίως για πέντε φορές την εβδομάδα

• Μην καταναλώνετε περισσότερο από ένα αλκοολούχο ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και περισσότερο από δύο για τους άνδρες

• Επενδύστε σε μια υγιεινή διατροφή, πλούσια σε φυτικές ίνες, χαμηλή σε λιπαρά και σε νάτριο με ποικιλία φρούτων και λαχανικών.

Και, δεν θα χάσετε την καρδιά σας!

Πηγή : http://www.apostoloschronopoulos.gr/

Χρονόπουλος Α.Απόστολος,Κλινικό Διαιτολόγος-Διατροφολόγος