«Προκατειλημμένες» οι έρευνες υπέρ του αλκοόλ

images_alcohol600X400-600x400_c.jpg

Οι έρευνες που δείχνουν ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ έχει οφέλη για την υγεία μας είναι εσφαλμένες, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι η ήπια κατανάλωση αλκοόλ, για παράδειγμα ένα ποτήρι κρασιού ημερησίως, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Ωστόσο, μια μελέτη αναθεώρησης 87 προηγούμενων ερευνών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ιδέα είναι γενικά εσφαλμένη.

Καναδοί ερευνητές υποστήριξαν ότι οι έρευνες ήταν προκατειλημμένες, κακοσχεδιασμένες και επεσήμαναν θετικά αποτελέσματα που ήταν απίθανο να συμβαίνουν στην πραγματικότητα.

Η ομάδα που διεξήγαγε την μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Studies on Alcohol and Drugs, υπογράμμισε επίσης τις ανησυχίες της σχετικά με τις ομάδες όσων απείχαν από το αλκοόλ, οι οποίοι συγκρίθηκαν με μετριοπαθείς πότες παρά το γεγονός ότι είχαν εγκαταλείψει την κατανάλωση αλκοόλ λόγω προβλημάτων υγείας. Το αποτέλεσμα ήταν ότι εκείνοι που είχαν χαρακτηριστεί ως περιστασιακοί καταναλωτές αλκοόλ -λιγότερο από ένα ποτό την εβδομάδα-  ζούσαν περισσότερο.

Όμως λαμβάνοντας υπόψη τον τρόπο σχεδιασμού των ερευνών, οι καναδοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ δεν είχε καμία ουσιαστική σύνδεση με τη μακροζωία.

Ο Δρ Tim Stockwell,  επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και διευθυντής του Κέντρου Βικτώρια για την Έρευνα των Εξαρτήσεων του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας στον Καναδά, είπε ότι αμφιβάλλει ότι η περιστασιακή κατανάλωση αλκοόλ ήταν ο λόγος που οι «περιστασιακοί» πότες είχαν χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας, καθώς το επίπεδο του αλκοόλ στο σώμα τους ήταν «βιολογικά ασήμαντο». «Ένα θεμελιώδες ερώτημα είναι το με ποιους συγκρίνονται αυτοί οι μετριοπαθείς πότες», είπε Δρ Τιμ Stockwell,.

Από τις 87 έρευνες που αξιολογήθηκαν, μόνο 13 δεν είχαν πρόβλημα με την επιλογή όσων καταγράφονταν ως απέχοντες από το αλκοόλ.

Ως εκ τούτου, το αλκοόλ δεν θα πρέπει να συνδέεται με οφέλη στην υγεία των ανθρώπων, είπε ο Δρ Stockwell.

Η μελέτη αξιολόγησε την κατανάλωση αλκοόλ σε σχέση με την υγεία γενικά, και όχι με βάση συγκεκριμένου είδους κατανάλωση, π.χ. περιστασιακή.

Ο Δρ Stockwell, δήλωσε: «Υπάρχει μια γενική πεποίθηση ότι το αλκοόλ μας κάνει καλό, γιατί αυτό ακούμε όλη την ώρα, αλλά υπάρχουν πολλοί λόγοι για να είμαστε επιφυλακτικοί».

Ο Δρ Harshal Kirane, διευθυντής των Υπηρεσιών Εθισμού στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Staten Island της Νέας Υόρκης, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε ότι η νέα μελέτη «αναδεικνύει τους περιορισμούς των προηγούμενων ερευνών στον χαρακτηρισμό της επίδρασης της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/