Πίτα με κιμά

images_apita-me-kima-chefoulis.gr_.jpg

Υλικά

    Κιμάς μοσχαρίσιος 300 γρ.    
    Κιμάς αρνίσιος 300 γρ.    
    Ελαιόλαδο 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού    
    Κρεμμύδι ξερό 1 1/2 τεμ.    
    Αλάτι-πιπέρι
    Ντοματάκι ψιλοκομμένο 1 κονσέρβα    
    Μαϊντανός 1/2 ματσάκι    
    Κόκκινο κρασί 1 φλυτζάνι του τσαγιού    
    Μοσχοκάρυδο 2 -3 κόκκους
    Κεφαλογραβιέρα 1 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού τριμμένη    
    Καπνιστό τυρί 1 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού τριμμένο    
    Χειροποίητο φύλλο βλ αντίστοιχη συνταγή ή 1 πακέτο αγοραστά    
    Βούτυρο 4 κουταλιές της σούπας    

Για την μπεσαμέλ

    Ελαιόλαδο 1/2 φλυτζάνι τσαγιού    
    Μαργαρίνη 1 κουταλάκι γλυκού ή βούτυρο    
    Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 5 κουταλιές σούπας    
    Γάλα 1 λίτρο    
    Αλάτι λίγο    
    Μοσχοκάρυδο λίγο τριμμένο    
    Αυγά 4 ελαφρώς χτυπημένα    

Εκτέλεση

Σε μια ρηχή κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει και προσθέτουμε τον κιμά να σοταριστεί. Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το ψιλοκόβουμε και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε για να μην μας σβολιάσει ο κιμάς, προσθέτουμε αλάτι-πιπέρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε 2- 3 κόκκους μοσχοκάρυδου, την κονσέρβα με τις ψιλοκομμένες ντομάτες, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και αφήνουμε τον κιμά να βράσει έως ότου πιει τα υγρά του και μόλις είναι έτοιμος αποσύρουμε από την φωτιά την κατσαρόλα και τον αφήνουμε να κρυώσει.

Ετομάζουμε την μπεσαμέλ , βάζοντας σε μια βαθιά κατσαρόλα το ελαιόλαδο , 1 κουταλάκι μαργαρίνη και αφήνουμε να ζεσταθεί. Προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας μέχρι να πάρει ένα χρυσό χρώμα. Ρίχνουμε το γάλα , αλάτι, λίγο μοσχοκάρυδο και με το σύρμα ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις για να μην σβολιάσει. Μόλις αρχίσει να πήζει , την βγάζουμε από την φωτιά και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε. Όταν αρχίσει να κρυώνει προσθέτουμε τα αυγά που τα έχουμε ελαφρώς χτυπήσει και ανακατεύουμε να διαλυθούν. Την μπεσαμέλ την προσθέτουμε στον κιμά, προσθέτουμε επίσης και τα τυριά και ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί πολύ καλά για να γίνουν ένα μείγμα.

Ανοίγουμε Χειροποίητο φύλλο (βλ αντίστοιχη συνταγή) ή αγοραστά. Λιώνουμε το βούτυρο, βουτυρώνουμε τα μισά φύλλα και τα βάζουμε σε ένα ρηχό βουτυρωμένο ταψί. Απλώνουμε την γέμιση, σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα που τα έχουμε βουτυρώσει, γυρίζουμε τις άκρες προς τα μέσα, βουτυρώνουμε και ραντίζουμε με λίγο νερό, την χαρακώνουμε σε κομμάτια και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180  βαθμούς για περίπου  50-55 λεπτά ανάλογα με τον φούρνο. Μόλις είναι έτοιμη την βγάζουμε , αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και σερβίρουμε.

Πηγή : http://www.chefoulis.gr/