Ο εφιάλτης της αϋπνίας

images_magazine_article_214_add1_f.jpg

Ο ανεπαρκής ή και ανήσυχος ύπνος μπορεί να επιφέρει πολλά δεινά στην ψυχοσωματική υγεία, αλλά και στην κοινωνική ζωή, αναφέρει η εφημερίδα «Τάϊμς» του Λονδίνου.

Οι χάρες της συμβίωσης λ.χ. υπονομεύονται συχνά πυκνά από φαινομενικά ασήμαντα προβλήματα, όπως το ροχαλητό, το συνεχές στριφογύρισμα στο κρεβάτι και το ολονύκτιο… σούρτα – φέρτα στην κουζίνα ή στο μπάνιο.

Η επαναλαμβανόμενη φύση τέτοιου είδους μικρών ενοχλήσεων καθίσταται τελικά εξαιρετικά εκνευριστική και για τους συντρόφους των πασχόντων, οι οποίοι θέλουν την ησυχία τους όταν εξαντλημένοι πέφτουν για ύπνο το βράδυ.

Σε πρόσφατη έρευνα στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 2.480 ενήλικες από τη Βρετανία, 20% είπαν πως έπειτα από κάθε Σαββατοκύριακο νιώθουν πιο κουρασμένοι από όσο τις καθημερινές. Γιατί; Ίσως διότι η συσσωρευμένη κατά τη διάρκεια της εβδομάδας έλλειψη ύπνου επιδεινώνεται από τους καβγάδες για ψύλλου πήδημα, οι οποίοι συχνά πηγάζουν από την έντονη κόπωση που επιφέρει στο ζεύγος η έλλειψη ύπνου.

Επειδή οι άνθρωποι ελπίζουν ότι θα διαθέσουν ένα τρίτο έως ένα τέταρτο της ζωής τους κοιμώμενοι, και επειδή η ψυχική διάθεση και οι επιδόσεις εξαρτώνται από τον καλό βραδινό ύπνο, οι διαταραχές του ύπνου ουδέποτε αποτελούν ασήμαντο πρόβλημα.

Η έλλειψη ύπνου, ή έστω ποιοτικού ύπνου, όχι μόνο προκαλεί οξυθυμία, κακή κρίση, ένταση, άγχος και κατάθλιψη, αλλά αυξάνει και τη συχνότητα των ατυχημάτων. Περίπου 30% των τροχαίων αποδίδεται στην κόπωση του οδηγού και ακόμα υψηλότερο ποσοστό όταν αναλύονται μόνο τα στοιχεία από τα τροχαία με μηχανές.

Η γενική θνητότητα, εξάλλου, των ανθρώπων που κοιμούνται έξι ή λιγότερες ώρες το 24ωρο είναι κατά 30% υψηλότερη από ό,τι όσων κοιμούνται 7 ή 8 ώρες.

Ο καθηγητής Κρις Ιτζικόβσκι, διευθυντής στο Κέντρο Ύπνου του Εδιμβούργου, είπε προσφάτως σε ομιλία του ότι οι ανάγκες κάθε ανθρώπου σε ύπνο διαφέρουν, αν και ο μέσος όρος είναι 7-8 ώρες. Όσοι δεν κοιμούνται επαρκώς, εκτός από τις προαναφερθείσες συνέπειες, γίνονται επίσης ριψοκίνδυνοι, ακριβώς επειδή η κούραση πλήττει την κρίση τους.

Ποια είναι η λύση; Μια επίσκεψη στον γιατρό που θα συστήσει ίσως κάποιο υπνωτικό ή σκεύασμα μελατονίνης – μιας ορμόνης που εκ φύσεως υπάρχει στο σώμα και μπορεί να ρυθμίσει το βιολογικό μας ρολόι.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr