Ο δρόμος για τη διατήρηση του βάρους μας και της υγείας μας θέλει γρήγορο περπάτημα, ποδήλατο και yoga!

images_ayoga.jpg

Ποδήλατο και γρήγορο περπάτημα

Το περπάτημα είναι μια ιδανική άσκηση για πολλούς ανθρώπους . Δεν απαιτεί ειδικό εξοπλισμό , μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή , σε οποιοδήποτε μέρος και θεωρείται η πιο ασφαλή μορφή άσκησης. Πολλές μελέτες συμπεριλαμβανομένης της Nurses ‘ Health Study , μελέτες για την υγεία των γυναικών, μελέτη του Harvard Alumni και άλλες, έδειξαν ότι αυτή η απλή μορφή άσκησης μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες να αναπτύξουμε καρδιακές παθήσεις , εγκεφαλικά επεισόδια και διαβήτη κάποια στιγμή στη ζωή μας.

Οι μελέτες αυτές υποστηρίζουν ότι το περπάτημα έχει τεράστια οφέλη για την υγεία ανεξάρτητα από τον ρυθμό στον οποίο γίνεται, είτε είναι αργό είτε έχει ζωηρό ρυθμό, αρκεί να έχει συχνότητα. Οι επιστήμονες υγείας συστήνουν ένα γρήγορο περπάτημα τουλάχιστον 3 μίλια ανά ώρα σε τακτικά χρονικά διαστήματα για τον έλεγχο του βάρους μας. Επίσης, αποδεικνύεται ότι το περπάτημα με γρήγορο ρυθμό φέρει καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με ένα αργό περπάτημα τόσο στον έλεγχο του σωματικού βάρους όσο και στην βελτίωση του καρδιακού ρυθμού.

Μια έκθεση της Nurses Health Study δείχνει ότι η ποδηλασία προσφέρει παρόμοια οφέλη με το γρήγορο περπάτημα. Οι ερευνητές παρακολούθησαν περισσότερες από 18.000 γυναίκες για 16 χρόνια για να κατανοήσουν τη σχέση μεταξύ διαφόρων μορφών φυσικής δραστηριότητας και σωματικού βάρους. Οι γυναίκες που αύξησαν τη σωματική τους δραστηριότητα κατά 30 λεπτά την ημέρα πήραν λιγότερο βάρος από τις γυναίκες των οποίων τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας έμειναν σταθερά. Ωστόσο, το είδος της δραστηριότητας έκανε τη διαφορά : Οι γυναίκες που πρόσθεσαν το ποδήλατο ή το γρήγορο περπάτημα στην καθημερινότητά τους κατάφεραν να περιορίσουν την αύξηση του σωματικού τους βάρους ενώ οι γυναίκες που αρκέστηκαν σε ένα αργό περπάτημα δεν κατάφεραν να επηρεάσουν σημαντικά το βάρος τους.

Yoga

Μια πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Harvard έδειξε ότι μια προσεκτικά προσαρμοσμένη πρακτική της γιόγκα στην καθημερινότητά μας μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής μας, να μειώσει το στρες, να χαμηλώσει το ρυθμό της καρδιάς και την αρτηριακή πίεση. Σύμφωνα με άλλες μελέτες η γιόγκα βελτιώνει τη συνολική φυσική κατάσταση ,δυναμώνει και ταυτόχρονα αυξάνει την ελαστικότητα του σώματος. Εκτός από το σώμα όμως, έχει θετική επίδραση και στην ψυχολογία μας καθώς μειώνει το ποσοστό εμφάνισης κατάθλιψης και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου.

Μελέτη του NCCAM σε 90 άτομα με χρόνια χαμηλή οσφυαλγία διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που ασκούνταν κάνοντας γιόγκα είχαν σημαντικά μικρότερα ποσοστά αναπηρίας, πόνους και κατάθλιψη μετά από 6 μήνες τακτικής άσκησης.

Αν δεν σας αρέσει το γρήγορο περπάτημα, το ποδήλατο ή η γιόγκα επιλέξτε οποιαδήποτε μορφή άσκησης σας ευχαριστεί και σας φτιάχνει την διάθεση. Μεγαλύτερη σημασία έχει η συχνότητα της άσκησης απ’ ότι η μορφή της. Ακόμα και το παιχνίδι, το ανέβασμα της σκάλας και η διαρκή κίνηση στο χώρο της δουλειάς σας είναι μορφές άσκησης που θα βοηθήσουν στον έλεγχο του βάρους σας αρκεί να γίνονται αρκετά συχνά και συστηματικά.

Πηγή : http://www.apostoloschronopoulos.gr/
Χρονόπουλος Α.Απόστολος,Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος