Ολική αρθροπλαστική ισχίου με την μέθοδο AMIS

images_aisxio2.jpg

Η χειρουργική ελάχιστης επεμβατικότητας είναι από τα πιο επαναστατικά επιτεύγματα του αιώνα μας και με τον ορό αυτό εννοούμε τις επεμβάσεις εκείνες που γίνονται α) με μικρή τομή 8cm και β) με ελάχιστο τραυματισμό των ιστών.

Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από πόνο και ελαττωμένη κινητικότητα στο ισχίο, με κυριότερη αιτία την οστεοαρθρίτιδα του ισχίου. Η μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί, επίσης, σε περιπτώσεις φθοράς της άρθρωσης λόγω νοσημάτων κολλαγόνου, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα ή μετά από κατάγματα στην περιοχή (μετατραυματική αρθρίτιδα).

Η μέθοδος ΑMIS είναι μέθοδος αρθροπλαστικής ισχίου ελάχιστης επεμβατικότητας, που ελαχιστοποιεί τον πόνο και τον χρόνο αποκατάστασης μετά το χειρουργείο. Η προσπέλαση γίνεται από μπροστά με μια μικρή τομή δέρματος 5-8cm, χωρίς αποκολλήσεις μυών. Ο χειρουργός εργάζεται διαμέσου του φυσικού χωρίσματος ανάμεσα στους μύες, οι οποίοι προστατεύονται και δεν κόβονται, έτσι ώστε η διαδικασία επούλωσης να είναι πολύ γρήγορη.

Οι συμβατικές χειρουργικές τεχνικές απαιτούν αυστηρές προφυλάξεις από τον ασθενή. Οι περισσότεροι αναρρώνουν 6-8 εβδομάδες μετά το χειρουργείο. Θα πρέπει να προσέχουν την κάμψη του ισχίου, που δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 60-70 μοίρες, με αποτέλεσμα δραστηριότητες όπως κάθισμα στην καρέκλα, την τουαλέτα, τοποθέτηση υποδημάτων ή απλά είσοδος σε αυτοκίνητο να γίνονται με προσοχή και άλλες να απαγορεύονται. Με τη μέθοδο ΑΜΙS οι ασθενείς κινούν το ισχίο ελεύθερα και με πλήρη φόρτιση όταν νιώσουν άνετα και με ταχύτατη επάνοδο στις φυσιολογικές λειτουργίες. Εκτός από τη γρήγορη αποκατάσταση των ασθενών, η μέθοδος είναι γρήγορη στην εκτέλεσή της, έχει ελάχιστη αιμορραγία και το κόστος είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με τις συμβατικές μεθόδους.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/