Νευροστατίνες θα προλαμβάνουν το Αλτσχάιμερ

images_aStill_Alice.jpg

Ερευνητές ανακάλυψαν φάρμακα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην προστασία από τη νόσο του Αλτσχάιμερ, δρώντας σαν στατίνες για τον εγκέφαλο.

Σε πειράματα σε σκουλήκια, οι επιστήμονες του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ εντόπισαν φάρμακα τα οποία εμπόδισαν το πρώτο βήμα προς τον θάνατο των εγκεφαλικών κυττάρων.

Τώρα, θέλουν να ταιριάζουν το κάθε φάρμακο με συγκεκριμένα στάδια της νόσου. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι ήταν πολύ σημαντικό να μάθουμε αν αυτά τα φάρμακα μπορούσαν να λειτουργήσουν με ασφάλεια σε ανθρώπους.

Οι στατίνες είναι ουσίες που λαμβάνονται από τους ανθρώπους μέσω φαρμακευτικής αγωγής για να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου και η ερευνητική ομάδα του Κέιμπριτζ υποστηρίζει ότι η μελέτη της ίσως αποκάλυψε μια πιθανή «νευροστατίνη» για να αντιμετωπίσει τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Αντί για θεραπεία των συμπτωμάτων της νόσου, η νευροστατίνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως προληπτικό μέτρο ώστε να μην εμφανιστεί η νόσος εξαρχής.

H ουσία bexarotene που έχει χρησιμοποιηθεί για φάρμακα κατά του καρκίνυο, για παράδειγμα, παρατηρήθηκε ότι σταματάει το πρώτο στάδιο που οδηγεί στον θάνατο των εγκεφαλικών κυττάρων, σε σκουλήκια γενετικά προγραμματισμένα να αναπτύξουν τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Σε προηγούμενες μελέτες σε ανθρώπους, οι ερευνητές δοκίμασαν το φάρμακο σε μεταγενέστερο στάδιο της νόσου για να δει αν θα καθαρίσουν τις αμυλοειδείς πλάκες που σχηματίζονται στον εγκέφαλο κατά τη νόσο, αλλά οι δοκιμές ήταν ανεπιτυχείς.

Ο Δρ Rosa Sancho, επικεφαλής του Ινστιτούτου Έρευνας για το Αλτσχάιμερ της Μεγάλης Βρετανίας, δήλωσε ότι οι επιστήμονες θα πρέπει να μάθουν πώς ακριβώς λειτουργεί το φάρμακο πριν από οποιεσδήποτε κλινικές δοκιμές: «Θα πρέπει τώρα να δούμε αν αυτή η νέα προληπτική προσέγγιση μπορεί να σταματήσει τα πρώτα στάδια του Αλτσχάιμερ και να περιορίσει τις βλάβες με περαιτέρω μελέτες σε ζώα και ανθρώπους. Αυτή η πρώιμη έρευνα σε σκουλήκια δείχνουν ότι το bexarotene θα μπορούσε να δράσει νωρίτερα στην εξέλιξη της νόσο και να παρεμποδίζει τη συσσώρευση αμυλοειδών πλακών».

Γράφοντας στην επιθεώρηση Science Advantaces, ο καθηγητής Michele Vendruscolo, εκ των συντακτών της μελέτης, από το πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, είπε ότι η ερευνητική ομάδα θέλησε να μάθει περισσότερα σχετικά με τους μηχανισμούς του κάθε σταδίου της νόσου.

«Το σώμα έχει μια ποικιλία από φυσικές άμυνες για να προστατεύεται από τον εκφυλισμό των νεύρων, αλλά καθώς μεγαλώνουμε γίνονται σταδιακά πιο αδύναμες. Κατανοώντας πώς λειτουργούν αυτές οι φυσικές άμυνες, ίσως μπορέσουμε να τις στηρίξουμε δημιουργώντας φάρμακα που συμπεριφέρονται με παρόμοιο τρόπο».

Ο Δρ Doug Brown, διευθυντής έρευνας και ανάπτυξης του Ινστιτούτου Έρευνας για το Αλτσχάιμερ της Μεγάλης Βρετανίας, δήλωσε ότι είναι ακόμη νωρίς για πανηγυρισμούς: «Το bexarotene έχει πολλές παρενέργειες όταν χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του λεμφώματος και θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι είναι ασφαλές για τους ανθρώπους με Αλτσχάιμερ. Ωστόσο, δεν έχουμε δημιουργήσει κανένα νέο φάρμακο για την άνοια για περισσότερο από 10 χρόνια και με τη χρήση φαρμάκων που χρησιμοποιούνται ήδη για άλλες ασθένειες θα μπορούσαμε να κερδίσουμε πολύτιμο χρόνο».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/