Μην παρακοιμάστε το Σαββατοκύριακο!

images_ipnos-diatrofi-3.jpg

Εάν παλεύετε να σηκωθείτε από το κρεβάτι τη Δευτέρα το πρωί ώστε να ξεκινήσετε άλλη μια δύσκολη εργασιακή εβδομάδα, ίσως πρέπει να κατηγορήσετε τον εαυτό σας επειδή παρακοιμηθήκατε το Σαββατοκύριακο!

Η πληρωμή του «χρέους ύπνου»

Η άποψη ότι το «χρέος» ύπνου του πενθήμερου εργασίας… ξεπληρώνεται με περισσότερες ώρες στο κρεβάτι κατά το διήμερο της αργίας, είναι λανθασμένη, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που διεξήχθη από τον δρα Γκρέγκορι Κάρτερ, ειδικό στην ιατρική του ύπνου στο Ιατρικό Κέντρο Σαουθγουέστερν του Πανεπιστημίου του Τέξας.

Όπως έδειξε η μελέτη, οι επιπλέον ώρες ύπνου το Σαββατοκύριακο δεν ξεκουράζουν τον οργανισμό αλλά αντιθέτως μεταφράζονται σε μεγαλύτερη κούραση τη Δευτέρα το πρωί. Και αυτό διότι ο επιπλέον ύπνος κατά το διήμερο της αργίας διαταράσσει τους κιρκαδικούς ρυθμούς οι οποίοι κυβερνούν το εσωτερικό ρολόι του οργανισμού. Οι έξτρα ώρες ύπνου του Σαββατοκύριακου προκαλούν σύγχυση στο βιολογικό ρολόι και έτσι, όταν το άτομο προσπαθεί από Δευτέρα να επανέλθει στα κανονικά μοτίβα του ύπνου του, οδηγείται σε μεγαλύτερη κούραση.

Ο δρ Κάρτερ εξήγησε ότι «ένας μεγάλος μύθος σχετικά με την έλλειψη του ύπνου αφορά το ότι εάν χάσουμε ώρες ύπνου κατά τη διάρκεια της εργάσιμης εβδομάδας, μπορούμε να τις αναπληρώσουμε το Σαββατοκύριακο».

Ναι στον υπνάκο της μιας ώρας

Κατά τον ειδικό, ο οργανισμός μπορεί να αντεπεξέλθει σε μια καθυστέρηση του κιρκαδικού ρυθμού κατά μία ώρα, γεγονός που σημαίνει ότι ένας ωριαίος υπνάκος μέσα στο Σαββατοκύριακο δεν θα επιδράσει αρνητικά στο πώς θα ξυπνήσει κάποιος τη Δευτέρα το πρωί.

Ωστόσο καθυστέρηση του βιολογικού ρολογιού κατά δύο ή και περισσότερες ώρες μπορεί να αποσυντονίσει το σώμα, καθιστώντας δυσκολότερο τον ύπνο την Κυριακή το βράδυ και ακόμη πιο δύσκολο το ξύπνημα τη Δευτέρα το πρωί.

Ο δρ Κάρτερ συνιστά σε όσους κοιμούνται αργά λόγω φορτωμένου προγράμματος κατά το πενθήμερο της εργασίας, να κοιμούνται ένα οκτάωρο τις νύχτες του διημέρου της αργίας. Όπως λέει, δεν χρειάζονται περισσότερες ώρες ύπνου το Σαββατοκύριακο και αυτό διότι ο εγκέφαλος ξεκουράζεται πιο αποτελεσματικά όταν κάποιος είναι πραγματικά νυσταγμένος και κουρασμένος.

Νωρίς στο κρεβάτι το Σαββατοκύριακο

Η πιο αποτελεσματική προσέγγιση για καλό ξύπνημα τη Δευτέρα είναι το να πέφτουμε στο κρεβάτι νωρίτερα και όχι αργότερα το Σαββατοκύριακο ώστε να συνεχίσουμε να σηκωνόμαστε τη φυσιολογική ώρα που σηκωνόμαστε και κατά τις ημέρες εργασίας, έχοντας παράλληλα ξεκουραστεί αποτελεσματικά. Η προσέγγιση αυτή, σύμφωνα με τον δρα Κάρτερ είναι η καλύτερη ακόμη και για τα άτομα που πάσχουν από αϋπνίες.

Αντιθέτως το να μένουμε ξύπνιοι αργά το βράδυ της Παρασκευής ή του Σαββάτου και να … τραβάμε τον ύπνο ως αργά το πρωί της επόμενης ημέρας – κυρίως εάν αυτή η συμπεριφορά συνδυάζεται με άλλες που επιδρούν αρνητικά στην ποιότητα του ύπνου όπως η κατανάλωση αλκοόλ ή το τσεκάρισμα των ηλεκτρονικών μηνυμάτων πριν τον βραδινό ύπνο – αποτελεί στρατηγική… καταστροφής για τη Δευτέρα το πρωί.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ακόμη και το να… πατάμε την αναβολή στο ξυπνητήρι ώστε να κερδίσουμε έστω και λίγα επιπλέον λεπτά ύπνου μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε πιο κουρασμένοι από ό,τι αν είχαμε πεταχτεί από το κρεβάτι στο πρώτο χτύπημα του «ανελέητου» ξυπνητηριού.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr