Μήπως σας λείπει σίδηρος;

images_sidiros.jpg

Ο σίδηρος θεωρείται απαραίτητο ανόργανο στοιχείο για όλους τους οργανισμούς, καθώς έχει σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό, στην υγεία και την ευεξία. Η έλλειψή του δημιουργεί δυσλειτουργίες σε πολλές διεργασίες του οργανισμού. Ο κύριος ρόλος του σιδήρου είναι να μεταφέρει το οξυγόνο που υπάρχει στο αίμα σε κάθε κύτταρο του σώματος. Η έλλειψη σιδήρου είναι μία από τις κύριες αιτίες της αναιμίας, η οποία μεταφράζεται σε λιγότερη από την απαιτούμενη αιμοσφαιρίνη.

Οι γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο έλλειψης σιδήρου λόγω της απώλειας αίματος κατά την έμμηνο ρύση και οι έγκυες γυναίκες έχουν αυξημένες ανάγκες σε σίδηρο λόγω του εμβρύου. Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να έχει πολλές επιπτώσεις στον οργανισμό: ακολουθούν ορισμένα συμπτώματα που δείχνουν ότι μπορεί να έχετε μειωμένα επίπεδα σιδήρου στον οργανισμό σας.

Κόπωση και εξάντληση
Το σημαντικότερο σημάδι ότι το σώμα σας δεν έχει αρκετό σίδηρο μπορεί να είναι και το πιο δύσκολο να συνδεθεί με την έλλειψη σιδήρου. Η εξάντληση και η μόνιμη κούραση, είναι από τα πιο κοινά συμπτώματα της έλλειψης σιδήρου, καθώς δείχνει ότι το σώμα σας έχει πρόβλημα στη μεταφορά οξυγόνου στα κύτταρα, με αποτέλεσμα τα χαμηλά επίπεδα ενέργειας. Όμως συχνά πιστεύουμε ότι το πρόβλημα είναι το βαρυφορτωμένο πρόγραμμα ή η έλλειψη ύπνου, οπότε δεν ψάχνουμε περισσότερο το τι φταίει. Αν και η κούραση μπορεί να είναι το αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, αν δεν περνάει με επαρκή ανάπαυση, θα πρέπει να ελέγξετε τα επίπεδα σιδήρου στο αίμα σας.

Συχνές λοιμώξεις
Ο σίδηρος παίζει σημαντικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα, με αποτέλεσμα τα χαμηλότερα επίπεδά του στο αίμα να μας κάνουν επιρρεπείς σε λοιμώξεις. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια βοηθούν στη μεταφορά οξυγόνου στη σπλήνα, η οποίο είναι από τα μέρη του οργανισμού που αντιμετωπίζονται οι λοιμώξεις. Επίσης, τα ερυθρά αιμοσφαίρια μεταφέρουν οξυγόνο στους λεμφαδένες, οι οποίοι «φιλοξενούν» λευκά αιμοσφαίρια για την καταπολέμηση των λοιμώξεων. Όταν κάποιος έχει έλλειψη σιδήρου, τα λευκά αιμοσφαίρια δεν παράγονται σε ικανοποιητικό βαθμό και δεν είναι τόσο ισχυρά, επειδή δεν λαμβάνουν αρκετό οξυγόνο, με αποτέλεσμα περισσότερες λοιμώξεις στον οργανισμό.

Χλωμό δέρμα
Το χλωμό δέρμα συνδέεται συχνά με την αδιαθεσία και υπάρχει πολύ καλός λόγος γι’ αυτό: η αιμοσφαιρίνη δίνει στο δέρμα ρόδινο χρώμα της, με αποτέλεσμα όταν τα επίπεδά της είναι χαμηλά, το δέρμα να χάνει το ζωηρό του χρώμα. Όταν τα ερυθρά αιμοσφαίρια δεν έχουν αρκετό σίδηρο, γίνονται μικρότερα και πιο «χλωμά» – αντίδραση που μεταφέρεται και στο δέρμα. Η κατάσταση ανιχνεύεται ευκολότερα σε άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα, αλλά για να είστε σίγουροι ελέγξτε το εσωτερικό του κάτω βλεφάρου: αν είναι πιο ανοιχτόχρωμο απ’ ότι συνήθως, ίσως έχετε έλλειψη σιδήρου.

Πρησμένη γλώσσα
Η έλλειψη οξυγόνου προκαλέσει τη διόγκωση των μυών και τους κάνει να πονούν. Συμβαίνει σε όλους τους μυς, όμως στη γλώσσα είναι εύκολο να το αντιληφθείτε. Επίσης «ρυτίδες» στην εσωτερική πλευρά του στόματος είναι συνηθισμένες στους ανθρώπους με ανεπάρκεια σιδήρου.

Τριχόπτωση
Η έλλειψη σιδήρου, ειδικά όταν αναπτύσσεται σε αναιμία, μπορεί να προκαλέσει απώλεια μαλλιών. Όταν οι θύλακες της τρίχας δεν παίρνουν αρκετό οξυγόνο, πέφτουν σε αδράνεια και οι τρίχες πέφτουν. Είναι φυσιολογικό να χάνετε περίπου 100 τρίχες την ημέρα, αν παρατηρήσετε ωστόσο υπερβολική τριχόπτωση, ίσως είναι ένα σημάδι ανεπάρκειας σιδήρου.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/