Λαχανοντολμάδες νηστίσιμοι

images_laxanontolmades-nistisimoi-chefoulis.gr_.jpg

Υλικά

    Λάχανο μέτριο 1 τεμ    
    Ρύζι Καρολίνα 2 φλυτζάνια του τσαγιού    
    Κρεμμύδια 4 μέτρια    
    Κουκουνάρι 6 κουταλιές της σούπας    
    Σταφίδες 3 κουταλιές της σούπας προαιρετικά    
    Μαϊντανός 1/2 ματσάκι    
    Άνηθος 1/2 ματσάκι    
    Δύοσμος 1 κουτάλι της σούπας τριμμένος    
    Ελαιόλαδο 1 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού    
    Πιπέρι κόκκινο 1 κουταλάκι του γλυκού.    
    Αλάτι – πιπέρι
    Κορν φλαουρ 3 κουταλιές της σούπας.    
    Χυμό λεμονιού από 2 λεμόνια    
    Νερό αρκετό    

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα  βάζουμε αρκετό νερό να βράσει και προσθέτουμε αλάτι. Κόβουμε το κοτσάνι από το λάχανο και το βάζουμε στο νερό που βράζει. Καθώς βράζει, βγαίνουν τα πρώτα φύλλα τα οποία τα βγάζουμε και τα βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν. Το ίδιο κάνουμε μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα.Κόβουμε τα κοτσάνια από τα φύλλα και τα βάζουμε στον πάτο μιας φαρδιάς κατσαρόλας, με το μισό ελαιόλαδο. Σε ένα τηγάνι βάζουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο να  κάψει προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, το κουκουνάρι ,το ρύζι,τις σταφίδες,το αλάτι, το πιπέρι,το κόκκινο πιπέρι και όλα τα μυρωδικά και τα σοτάρουμε περίπου για 8 -10 λεπτά. Προσθέτουμε  1/2 κούπα νερό και χυμό λεμονιού από μισό λεμόνι. Κλείνουμε την φωτιά, βγάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε  λίγο να κρυώσει. Απλώνουμε σε σανίδα κοπής ένα – ένα φύλλο και με ένα κουτάλι της σούπας  βάζουμε γέμιση πάνω σε κάθε φύλλο και τα τυλίγουμε όχι πολύ σφικτά. Τα βάζουμε στην φαρδιά κατσαρόλα κυκλικά το ένα δίπλα στο άλλο. Τα σκεπάζουμε με ένα ρηχό πιάτο να τα συγκρατεί ,προσθέτουμε νερό να τα σκεπάζει και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν σε μέτρια φωτιά. Εάν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό ακόμη. Αφού βράσουν κλείνουμε την φωτιά, αφαιρούμε το πιάτο και βγάζουμε ένα φλυτζάνι ζουμί από το φαγητό. Το αδειάζουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε λίγο κρύο νερό και διαλύουμε το κορν φλάουρ ενώ προσθέτουμε και τον χυμό από τα λεμόνια. Ανακατεύουμε και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Κουνάμε την κατσαρόλα δύο με τρεις φορές να ανακατευθούν  και να δέσει η σάλτσα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε χυμό λεμονιού ανάλογα πόσο ξινό το θέλουμε. Σερβίρονται ζεστά και κρύα.

* Με αυτό τον τρόπο κάνουμε την νηστίσιμη εκδοχή του αυγολέμονου.

Πηγή : http://www.chefoulis.gr/