Κριθαράκι στα μάτια; Γιατί βγαίνει; τι πρέπει να κάνουμε;

images_akritharaki.jpg

Αποβραδίς νιώθετε τα βλέφαρα σας βαριά και να καίνε. Δεν δίνετε σημασία και το επόμενο πρωί ξυπνάτε με το μάτι σαν του πυγμάχου. Σαν να έχετε φάει μπουνιά. Τα βλέφαρα έχουν φουσκώσει, νιώθετε μια φαγούρα και νιώθετε να δακρίζετε συνέχεια. Βγάλατε κριθαράκι; Βγάλατε χαλάζιο; Τι είναι η βλεφαρίτιδα εν γένει; Στο επιστημονικό άρθρο που θα διαβάσετε θα ενημερωθείτε πλήρως για τις φλεγμονές στα βλέφαρα, πως προκαλούνται και πως μπορείτε να ανακουφιστείτε και να θεραπευτείτε.

Η βλεφαρίτιδα είναι μία συχνή και ιδαίτερα ενοχλητική φλεγμονή των βλεφάρων. Εμφανίζεται τόσο σε οξεία όσο και σε χρόνια μορφή,ταλαιπωρώντας τον ασθενή με συχνές υποτροπές.Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Ενδέχεται μάλιστα να πρωτοεμφανιστεί στη παιδική ηλικία με κοκκίωση στα βλέφαρα του παιδιού και κόκκινα ματάκια για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τι τύποι βλεφαρίτιδος υπάρχουν;
Διακρίνεται σε πρόσθια και οπίσθια μορφή ανάλογα με την επιφάνεια των βλεφάρων που προσβάλλει.Στην πρόσθια μορφή η έξω πλευρά του βλεφάρου και οι βλεφαρίδες μας εμφανίζουν βακτήρια και εκκρίσεις που μοιάζουν με πιτυρίδα (εικ 1.),που σε προχωρημένο βαθμό οδηγούν σε «κολλημένες» βλεφαρίδες.Στην οπίσθια μορφή ο Οφθαλμίατρος βλέπει λιπαρές εκκρίσεις στην εσω πλευρά του βλεφάρου,που συχνά σχετίζονται και με συστηματικές καταστάσεις όπως τη ροδόχρους ακμή ή τη σμηγματορροική δερματίτιδα που επηρεάζουν τους παρακείμενους σμηγματογόνους αδένες και την δακρυική μας στιβάδα.

Τι συμπτώματα προκαλεί
Ο ασθενής που υποφέρει από βλεφαρίτιδα αναφέρει συχνότερα κόκκινα μάτια και αίσθηση ξένου σώματος.(εικ. 2).Λόγω διαταραχής μάλιστα της δακρυικής στοιβάδας που ενυδατώνει φυσιολογικά την πρόσθια επιφάνεια των οφθαλμών μας ,η βλεφαρίτιδα συνοδεύεται από συμπτώματα ξηροφθαλμίας όπως αίθημα καύσου και μικρή θόλωση της όρασης που αποκαθίσταται με το ανοιγοκλείσιμο των βλεφάρων.Παράλληλα η δυσλειτουργία των παρακείμενων αδένων του βλεφάρου οδηγεί μερικές φορές στο σχηματισμό χαλάζιου,(εικ 3) μιας κύστης δηλαδή του αδένα.

Αντιμετώπιση
Ο ασθενής με τα αναφερόμενα συμπτώματα πρέπει να επισκεπτεί τον Οφθαλμίατρό του προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πάσχει από βλεφαρίτιδα.Ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης περιλαμβάνει:
– την καλή υγιεινή των βλεφάρων.
Συγκεκριμένα ο ασθενής με ζεστές κομπρέσσες (γαζούλες με ζεστό νερό) μπορεί 2 με 3 φορές την ημέρα να ‘μαλακώνει’ και να απομακρύνει τις τσιμπλίτσες ή ξερές εκκρίσεις που υπάρχουν στη βάση των βλεφαρίδων του.Συχνά χρειάζεται και η πλύση με μπατονέτες-στην ίδια περιοχή-αραιωμένου baby shampoo για το καλύτερο αποτέλεσμα.Ο Οφθαλμίατρος επίσης συνήθως συνταγογραφεί
– τεχνητά δάκρυα για την ενυδάτωση της μπροστινής επιφάνειας του ματιού,την ανακούφιση των συμπτωμάτων αλλά και την απομάκρυνση των λιπαρών εκκρίσεων,
– τοπικές αλοιφές που περιέχουν αντιβίωση και κορτιζόνη για κάποιο διάστημα για την αντιμετώπιση της φλεγμονής.,ενώ σε χρόνια περιστατικά ενδέχεται να συνταγογραφηθεί και
– αντιβίωση από το στόμα για μεγάλο διάστημα.Υπάρχουν πραγματικά ασθενείς που ταλαιπωρούνται για μήνες ή και χρόνια από βλεφαρίτιδα.Σε αυτές τις περιπτώσεις και εφόσον διαπιστωθεί ο μικροβιακός παράγοντας που την προκαλεί,ο Οφθαλμίατρος συνταγογραφεί αντιβίωση για αρκετό καιρό,παρακολουθώντας στενότερα τον ασθενή του.

Σε κάθε περίπτωση η βλεφαρίτιδα είναι μία κατάσταση σχετικά αθώα που όμως ταλαιπωρεί πολύ τον ασθενή.Η έγκαιρη διάγνωση από τον οφθαλμίατρο και η σωστή και πολλές φορές επίμονη θεραπεία της αποτελούν την καλύτερη αντιμετώπιση για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr