Κατά μάνα κατά κύρη η παχυσαρκία

images_arnitikes-sinepeies-paxisarkias.jpg

Το βάρος ενός άνδρα επηρεάζει τις πληροφορίες που διαβιβάζονται μέσω του σπέρματός του και θα μπορούσε να κληροδοτήσει στα παιδιά του την προδιάθεση για παχυσαρκία, σύμφωνα με μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Δανία. Τα σπερματοζωάρια λεπτών και παχύσαρκων ανδρών φαίνεται να έχουν διαφορετικά επιγενετικά σημάδια, που ίσως να αλλάζουν την συμπεριφορά των γονιδίων.

Ο συγγραφέας της μελέτης, Δρ Romain Barres, δήλωσε: «Όταν μια γυναίκα είναι έγκυος θα πρέπει να φροντίζει τον εαυτό της. Όμως αν οι επιπτώσεις που προκύπτουν από τα στοιχεία της μελέτης μας ισχύουν, τότε θα πρέπει να απευθύνονται συστάσεις και στους άνδρες επίσης”.
Έρευνα για τη συσχέτιση σωματικού βάρους-σπέρματος

Μέρος της έρευνας – η οποία διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cell Metabolism – εξέτασε το σπέρμα έξι παχύσαρκων ανδρών που θα υποβάλλονταν σε χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους.

Οι ερευνητές έλεγξαν το σπέρμα τους πριν από την επέμβαση, μια εβδομάδα μετά την επέμβαση και άλλη μια φορά ένα χρόνο αργότερα.

Ο Δρ Barres τόνισε ότι υπήρχαν διακριτές αλλαγές στο σπέρμα, τόσο μια εβδομάδα μετά τη χειρουργική επέμβαση, όσο και έναν χρόνο μετά. Αν και η γενετική σύσταση των σπερματοζωαρίων ήταν πιθανό να παραμείνει η ίδια, παρατηρήθηκαν επιγενετικές αλλαγές, οι οποίες θα μπορούσαν να αλλάξουν τον τρόπο που ένα γονίδιο εκφράζεται στο σώμα. Ωστόσο, ο Δρ Barres παραδέχεται ότι οριστικό, επιστημονικά τεκμηριωμένο συμπέρασμα για τον τρόπο με τον οποίο οι επιγενετικές αλλαγές επηρεάζουν το γονίδιο δεν υπάρχουν ακόμη.
Πως επηρεάζει το σπέρμα η παχυσαρκία

Πάντως, οι αλλαγές των κυττάρων του σπέρματος οι οποίες καταγράφηκαν, συνδέονται με γονίδια που είναι γνωστό ότι ελέγχουν την όρεξη και την ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Η πενταετής μελέτη καταγράφει επίσης παρόμοιες αλλαγές στα κύτταρα του σπέρματος, κατά τη σύγκριση 13 λεπτών ανδρών – οι οποίοι είχαν Δείκτη Μάζας Σώματος κάτω από 30 – με 10 μετρίως παχύσαρκους άνδρες. Τα ευρήματα της μελέτης έχουν επίσης επιβεβαιωθεί και από έρευνες σε ποντίκια και αρουραίους.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι υπάρχουν εξελικτικοί λόγοι για τους οποίους πληροφορίες σχετικές με το βάρος του πατέρα θα μπορούσαν να είναι πολύτιμες για τους απογόνους του: σε περιόδους αφθονίας, είναι ένας βιολογικός τρόπος για να ενθαρρυνθούν τα παιδιά ώστε να τρώνε περισσότερο και να μεγαλώνουν περισσότερο.

«Μόνο πρόσφατα η παχυσαρκία δεν αποτελεί πλεονέκτημα», τόνισε ο Δρ Barres. «Μόλις πριν από λίγες δεκαετίες, η ικανότητα να αποθηκεύει ενέργεια ο οργανισμός ήταν ένα σημαντικό πλεονέκτημα για να αντισταθεί στις μολύνσεις και τους λιμούς».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/