images_ippofaes-isxyro-therapeutiko-fyto.jpg

Είναι ένα φρούτο με έντονο πορτοκαλί χρώμα που μεγαλώνει σε πυκνές συστάδες σε χαμηλούς θάμνους. Μοιάζει με μούρο και είναι μαλακό, ζουμερό με καλά λιπαρά οξέα. Η ονομασία του προέρχεται από την αρχαιότητα, όταν παρατηρήθηκε πως τα τραυματισμένα άλογα του Μεγάλου Αλεξάνδρου έτρωγαν φύλλα αυτού του φυτού και το τρίχωμά τους γυάλιζε. Φάος σημαίνει λάμψη, φως και φαίνεται πως τούτα οι μικροί καρποί κλείνουν μέσα τους τη λάμψη της φύσης. Υπάρχουν επίσης αναφορές ότι χρησιμοποιούνταν σε εκστρατείες και από τον Τζέγκινς Χαν, για τη δύναμη που τους πρόσφερε.

Συμπεριλαμβάνεται επάξια στη κατηγορία των “υπερτροφών” (super foods), καθώς έχει αποδειχθεί ότι περιέχει περίπου 190 ωφέλιμα για τον οργανισμό μας συστατικά, τα περισσότερα εκ των οποίων με αντιοξειδωτική δράση. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων περιέχει: Βιταμίνη C, Βιταμίνη Ε, Βιταμίνη Α, όλα τα μεταλλικά στοιχεία: Ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο, χαλκό, κάλιο, σελήνιο και ψευδάργυρο, β-καροτένιο, λυκοπένιο, α-καροτίνη, ζεαξανθίνη και λουτεΐνη. Πολλές φορές το ιπποφαές, ανάλογα με την περιοχή στην οποία καλλιεργείται, περιέχει καροτενοειδή σε μεγαλύτερες ποσότητες από κάθε άλλο φυτό. Περιέχει πολυακόρεστα λιπαρά οξέα: ω-3 (λινολενικό οξύ), ω-6 (λινελαϊκό οξύ), ω-7 (παλμιτελαϊκό οξύ), ω-9 (ελαϊκό οξύ).
Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακή, αναλγητική και επουλωτική δράση. Για όλους αυτούς τους λόγους, χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα διατροφής, ως συστατικό φαρμακευτικών και καλλυντικών σκευασμάτων, αλλά και ως αυτούσιο φαρμακευτικό σκεύασμα για πλήθος παθήσεων, ενώ από τους καρπούς του παρασκευάζονται χυμοί και μαρμελάδες.
Απαραίτητα Λιπαρά Οξέα
Στα 100 γραμμάρια ιπποφαούς, η περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα είναι περίπου 6-11%, με το 3-5% αυτού να βρίσκεται στον πολτό του φρούτο και το 8-18% στον σπόρο. Τα κύρια λιπαρά οξέα στο ιπποφαές είναι τα ωμέγα-9, ωμέγα-7, παλμιτικό οξύ, ωμέγα-6 και ωμέγα-3. Σύμφωνα με το “American Journal of Clinical Nutrition,” αυτά τα λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για μία φυσιολογική ανάπτυξη. Μπορούν επίσης να είναι ωφέλιμα στην θεραπεία και πρόληψη της αρθρίτιδας, καρδιαγγειακών νοσημάτων, διαβήτη, υπέρτασης και παθήσεων του δέρματος.
Βιταμίνη C
Αυτό το θρεπτικό συστατικό είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην επούλωση τραυμάτων και προστατεύει το σώμα από μολύνσεις, ιώσεις και οξειδωτική βλάβη που συμβαίνει κατά τον μεταβολισμό και τη γήρανση. Κάθε 100 γραμμάρια ιπποφαούς περιέχει ανάμεσα από 600-2.500 mg βιταμίνης C, δηλαδή πολύ περισσότερο από τα πορτοκάλια. Η βιταμίνη C επίσης έχει συσχετισθεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, καρδιαγγειακών νοσημάτων και παθήσεων της όρασης όπως η σχετιζόμενη με την ηλικία εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
Βιταμίνη E
Η βιταμίνη E είναι ένα άλλο ισχυρό αντιοξειδωτικό. Προστατεύει τα κύτταρα και τους ιστούς από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη του καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων. Η βιταμίνη E συμβάλλει σε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Στα 100 γραμμάρια ιπποφαούς, υπάρχουν 160 mg βιταμίνης Ε. Αυτή η ποσότητα υπερβαίνει κατά πολύ την συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη για ενήλικες που είναι 15 mg. Ωστόσο, το ανώτερο ανεκτό επίπεδο πρόσληψης για ενήλικες είναι τα 1.000 mg.
Φλαβονοειδή
Τα φλαβονοειδή είναι μία ομάδα αντιοξειδωτικών που βρίσκονται στα σταφύλια, τη σοκολάτα, τα εσπεριδοειδή, το κόκκινο κρασί και το τσάι. Το ιπποφαές επίσης περιέχει υψηλό επίπεδο από αυτές τις ενώσεις. Μόνο 100 γραμμάρια αποξηραμένων φύλλων ιπποφαούς περιέχουν 310-2.100 mg φλαβονοειδών. Ωστόσο, εάν προτιμήσετε τη μορφή συμπληρώματος, τα έλαια περιέχουν λιγότερα επίπεδα φλαβονοειδών από τον καρπό και τα φύλλα.
Τι θα βρείτε στην αγορά
● Αποξηραμένο φυτό σε καταστήματα που πουλάνε βότανα, για να φτιάξετε αφέψημα ή έγχυμα. Λόγω της υπόξινης γεύσης τους δύσκολα καταναλώνονται σκέτα. Ανακατέψτε τα με ξηρούς καρπούς.
● Το έλαιο του φυτού, που προκύπτει από την έκθλιψη των καρπών του. Περιέχει τα θρεπτικά συστατικά στην πιο ισχυρή τους μορφή. Χρησιμοποιείται κυρίως για την αντιμετώπιση δερματικών προβλημάτων (εξωτερική επάλειψη) και για την τόνωση του κυκλοφορικού (πίνοντάς το διαλυμένο σε νερό ή χυμό).
● Συμπυκνωμένο χυμό, που προκύπτει από την πολτοποίηση των καρπών και των φύλλων του φυτού και έχει πιο ήπια δράση από το έλαιο. Είναι κατάλληλο για την τόνωση και ενδυνάμωση του οργανισμού.
● Κάψουλες: Πρόκειται για το ξηρό εκχύλισμα των φύλλων και των καρπών του φυτού. Είναι πιο εύκολο στη χρήση και έχει ικανοποιητικά αποτελέσματα. Επίσης, κυκλοφορούν κάψουλες που περιέχουν έλαιο ιπποφαούς.
Αναζητήστε τα σε καταστήματα ειδών υγιεινής διατροφής, μεγάλα φαρμακεία ή φαρμακεία που πουλούν φυτικά φαρμακευτικά και καλλυντικά σκευάσματα.
Η σωστή δοσολογία
Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα υγείας, θα πρέπει να συμβουλευτείτε πρώτα έναν ειδικό, ώστε να σας υποδείξει την κατάλληλη δοσολογία για την περίπτωσή σας. Διαφορετικά, αν απλώς θέλετε να τονώσετε τον οργανισμό σας, μπορείτε να πίνετε αφέψημα ή έγχυμα 2-3 φορές την ημέρα ή να παίρνετε 1 κάψουλα την ημέρα. Εναλλακτικά, μπορείτε να πίνετε 2 κουταλάκια σιρόπι διαλυμένα σε ένα ποτήρι χυμό ή νερό 3 φορές την ημέρα. Το έλαιο χρησιμοποιήστε το μόνο αφού συμβουλευτείτε ειδικό. Επίσης, τo Ιπποφαές μπορεί να καταναλωθεί όπως είναι, ένα κουταλάκι του γλυκού δυο φορές την ημέρα, χωρίς περαιτέρω επεξεργασία, (μοιάζει με μικρή σταφίδα). Για να προετοιμάσουμε ένα αφέψημα ρίχνουμε ένα κουταλάκι αποξηραμένων καρπών σε μία κούπα νερό και βράζουμε για 5 λεπτά (σε μπρίκι). Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι και 3 φορές την ημέρα.

Πηγή : http://stavroulacooking.com/

Κρίκη Σταυρούλα,Διαιτολόγος-Διατροφολόγος