Η πείνα και η σχέση της με τον θυμό

images_angry1.jpg

Έχετε ποτέ συμπεριφερθεί άσχημα σε κάποιον μόνο και μόνο επειδή ήσασταν πεινασμένοι; Δεν είστε οι μόνοι, συμβαίνει σε πολλούς ανθρώπους. Και το γεγονός ότι χάνετε την υπομονή σας ευκολότερα και γίνεστε επιθετικοί όταν πεινάτε, δεν είναι τυχαίο. Πως επενεργεί το πεπτικό σύστημα στο σώμα μας και αντιδρούμε έτσι;


Πώς λειτουργεί το πεπτικό σύστημα

Καταρχάς, τι είναι η πείνα; Μόλις το σώμα σας ολοκληρώσει την πέψη και χρησιμοποιήσει όλη την ενέργεια από το τελευταίο γεύμα σας, το σάκχαρο στο αίμα και τα επίπεδα της ινσουλίνης σας μειώνονται. Ως απάντηση, η ορμόνη γκρελίνη παράγεται στο έντερο και ταξιδεύει προς τον εγκέφαλο, για να ενημερώσει ότι το σώμα χρειάζεται τροφή. Στη συνέχεια, ο εγκέφαλος δίνει εντολή για την απελευθέρωση μιας ορμόνης που ονομάζεται νευροπεπτίδιο Υ, η οποία διεγείρει την όρεξη.

Μόλις απαντήσετε στο κάλεσμα της φύσης και φάτε ένα νέο γεύμα, το στομάχι αρχίζει τη διαδικασία της πέψης. Τα νεύρα του στομάχου εντοπίζουν τη διαστολή των τοιχωμάτων του στομαχιού και επιτρέπουν στον εγκέφαλό να αντιληφθεί ότι γέμισε. Τρεις άλλες ορμόνες εκκρίνονται από το πεπτικό σύστημα ώστε να λάβει τα κατάλληλα μηνύματα ο εγκέφαλος: η χολοκυστοκινίνη (CCK), η GLP-1 και η PYY. Η χολοκυστοκινίνη βοηθά στη βελτίωση της πέψης με την επιβράδυνση του ρυθμού με τον οποίο η τροφή αδειάζει από το στομάχι στο λεπτό έντερο, ενώ παράλληλα διεγείρει την παραγωγή μορίων που βοηθούν τη διάσπαση της τροφής. Η GLP-1 λέει στο πάγκρεας να απελευθερώσει περισσότερη ινσουλίνη και επίσης μειώνει την όρεξη. Η ορμόνη PYY εκκρίνεται στην κυκλοφορία του αίματος από το λεπτό έντερο μετά το φαγητό και συνδέεται με υποδοχείς στον εγκέφαλο για να σας κάνει να αισθάνεστε χορτασμένοι.

Αφού η τροφή χωνευτεί, το σάκχαρο του αίματος και τα επίπεδα της ινσουλίνης πέφτουν, παράγεται γκρελίνη και ο κύκλος της πείνας συνεχίζεται.

Όταν το σώμα μας μας ειδοποιεί ότι είμαστε πεινασμένοι, είναι μια έμφυτη αντίδραση – οι ορμόνες του οργανισμού μας ενημερώνουν ότι έχουμε ανάγκη για τροφή. Όμως όταν εμπλέκεται το μυαλό μας, τα πράγματα αλλάζουν.

Καθώς δεν υπάρχει μεγάλη θρεπτική αξία σε ένα κρουασάν σοκολάτας, για παράδειγμα, δεν έχουμε να κάνουμε μια ανάγκη, αλλά με μια απόλαυση, ένα «θέλω».

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι την πρώτη φορά που θα δοκιμάσετε κρουασάν σοκολάτας ή κάτι παρόμοιο, η περιοχή του εγκεφάλου που επεξεργάζεται την ευχαρίστηση διεγείρεται, καθώς η λιχουδιά απελευθερώνει χημικές ουσίες γνωστές ως οπιοειδή, οι οποίες συνδέονται με τους υποδοχείς του εγκεφάλου.

Αυτό εν συνεχεία προκαλεί την απελευθέρωση ντοπαμίνης, της ορμόνης που μας κάνει να αισθανόμαστε ευτυχισμένοι, η ίδια που απελευθερώνεται όταν ερωτευόμαστε. Ο εγκέφαλός σας θυμάται αυτή την αντίδραση και σας ενθαρρύνει ξαναφάτε το υπέροχο κρουασάν και να ξαναβιώσετε την ευχάριστη αίσθηση.

Όταν είμαστε πεινασμένοι, ο εγκέφαλός μας αναζητά γλυκόζη, γεγονός που σημαίνει ότι η ικανότητά μας να ελέγξουμε τα συναισθήματά μας είναι μειωμένη, όπως και η ικανότητά μας να συγκεντρωθούμε. Αυτή η έλλειψη συγκέντρωσης μπορεί να επηρεάσει ό, τι κάνουμε, προκαλώντας λάθη που δεν θα κάναμε διαφορετικά, ακόμη και να μπερδεύουμε τα λόγια μας. Η συμμόρφωση με τους κοινωνικά αποδεκτούς κανόνες γίνεται πολύ πιο δύσκολη, συνεπώς είναι πιο πιθανό να αντιδράσετε απότομα και επιθετικά σε κάποιον άλλον. Συνολικά, η ικανότητά σας να ελέγχετε τις ενέργειές σας μειώνεται δραστικά.

Υπάρχει επίσης μια γενετική αιτία που συνδέει την πείνα και το θυμό, δεδομένου ότι και τα δύο ελέγχονται από κοινά γονίδια. Το νευροπεπτίδιο Υ είναι προϊόν ενός τέτοιου γονιδίου και απελευθερώνεται στον εγκέφαλο όταν είστε πεινασμένοι. Δεδομένου ότι αυτή η χημική ουσία ρυθμίζει επίσης τον θυμό, τα υψηλά επίπεδά του που προκαλούνται από την πείνα, τείνουν να προκαλούν επίσης θυμό. Στην πραγματικότητα, είναι ένας πρωτόγονος μηχανισμός επιβίωσης: Αν ένα πεινασμένο ζώο κάνει πίσω και αφήσει τα υπόλοιπα της αγέλης να φάνε πρώτα, θα μπορούσε να πεθάνει από πείνα. Ο θυμός ίσως είναι ο μοναδικός τρόπος να φάει τη μερίδα του!

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/