Η νεότητα δεν έχει ηλικία… είναι τρόπος ζωής!

images_aold-young600.jpg

Με αφορμή μια έρευνα χρόνων του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καρλσρούης στη Γερμανία, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Journal Psychology of Sport and Exercise, κάναμε μια ανασκόπηση στις πρόσφατες μελέτες που τονίζουν τη σημασία της συστηματικής άσκησης και της καλής διατροφής σε όλα τα στάδια της ζωής του ανθρώπου.

Πάρα πολλές και σπουδαίες μελέτες έχουν δείξει ότι η συστηματική και ικανοποιητική σε διάρκεια φυσική άσκηση μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων στο μέλλον.

Και όταν μιλάμε για το μέλλον, για πόσα χρόνια αργότερα μας προστατεύει η άσκηση από την ανάπτυξη διαφόρων παθήσεων που σχετίζονται με την καθιστική ζωή και τις άλλες επιβαρυντικές μας συνήθειες όπως είναι το στρες, το κάπνισμα και η κακή διατροφή;

Η έρευνα αυτή που πραγματοποιήθηκε από το 1992 μέχρι το 2010 έδειξε, ότι η καλή φυσική κατάσταση και οι σωστές συνήθειες προάγουν την καλή υγεία και μπορούν να προβλέψουν τη έκβαση της γενικής κατάστασης της υγείας μας, ΣΧΕΔΟΝ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΑΡΓΟΤΕΡΑ!

Η μελέτη, δεν εστίασε μόνο στην φυσική κατάσταση και τις διατροφικές συνήθειες των συμμετεχόντων αλλά στηριζόταν σε ένα «βιοψυχοκοινωνικό μοντέλο» τεσσάρων σταδίων που περιλάμβανε περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως η κοινονοικοοικονομική κατάσταση και το μεταναστευτικό υπόβαθρο, προσωπικούς παράγοντες όπως η κοινωνική στήριξη και οι στρατηγικές διαχείρισης του στρες, συμπεριφοριστικούς παράγοντες όπως το κάπνισμα, η φυσική δραστηριότητα και οι διατροφικές συνήθειες και άλλους παράγοντες όπως η παρούσα φυσική κατάσταση και η γενική κατάσταση υγείας ενήλικων άντρων και γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η τρέχουσα υγεία μας και η καλή φυσική μας κατάσταση μπορούν να επηρεάσουν την υγεία μας σε όλα τα επίπεδα και να μας εξασφαλίσουν μια καλή φυσική κατάσταση για τα επόμενα 18 χρόνια! Αξίζει να σημειωθεί ότι η σωματική άσκηση και οι διατροφικές συνήθειες των συμμετεχόντων επηρέασαν την υγεία των ατόμων αυτών και μετά το 2010, δηλαδή για παραπάνω από 18 χρόνια.

Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που οι επιστήμονες υγείας παροτρύνουν τους γονείς να υιοθετήσουν μια ισορροπημένη διατροφή και να ενσωματώσουν την άσκηση στη ζωή τους αλλά και στη ζωή των παιδιών τους. Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά από μικρή ηλικία να «χτίσουν» ένα υγειές σώμα και έναν υγιή οργανισμό για τα επόμενα χρόνια τις ζωής τους. Αν αντιστρέψουμε τα ευρήματα της έρευνας αυτής, φανταστείτε μια καθιστική ζωή γεμάτη άγχος συνοδευόμενη από μια κακή διατροφή, τι επιπτώσεις μπορεί να έχει στην υγεία μας ακόμα και δυο δεκαετίες μετά…

Η σωματική άσκηση μπορεί να προλάβει πολλές από τις επιπτώσεις του γήρατος (μείωση του μυϊκού τόνου, εύκολη κόπωση, αλλαγή στη σύνθεση του βάρους, εμφάνιση καρδιοπαθειών, αύξηση της αρτηριακής πίεσης) καθυστερώντας την εκδήλωση των επιπτώσεων της προχωρημένης ηλικίας.

Η προστατευτική επίδραση της άσκησης έναντι των καρδιαγγειακών επεισοδίων είναι αποδεδειγμένη. Ωστόσο, μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο European Heart Journal φτάνει για να εδραιώσει την άποψη αυτή των επιστημόνων αλλά και να προσθέσει ένα ακόμα σημαντικό εύρημα…

Μπορούμε αν μειώσουμε την πιθανότητα εμφάνισης καρδιοπαθειών αν ασκούμαστε συστηματικά. Όμως είναι εξίσου σημαντικό να ασκούμαστε κατά την παιδική και εφηβική μας ηλικία για να μειώσουμε ακόμα περισσότερο τον κίνδυνο.

Η ερευνητική ομάδα από τη Σουηδία , με επικεφαλή τον καθηγητή Peter Nordström, του Πανεπιστημίου Umeå , ανέλυσε στοιχεία από 743.498 άνδρες. Όλοι οι άνδρες αποτελούσαν μέρος των σουηδικών ενόπλων δυνάμεων μεταξύ του 1969 και του 1984 και υποβλήθηκαν σε ιατρική εξέταση, όταν ήταν 18 χρονών.

Η ερευνητές χώρισαν τα αποτελέσματα των συμμετεχόντων σε πέντε ομάδες, που κυμαίνονταν από τα χαμηλότερα επίπεδα αερόβιας γυμναστικής στα υψηλότερα επίπεδα. Όλοι οι άνδρες παρακολουθήθηκαν για μέσο όρο 34 χρόνων μέχρι την ημερομηνία του θανάτου τους ή την ημερομηνία της πρώτης καρδιακής προσβολής τους μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 2011.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι τα άτομα που ήταν «σε φόρμα» κατά τη μετάβαση από την εφηβεία στην ενήλικη ζωή και γυμνάζονταν συστηματικά την περίοδο αυτή μείωσαν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων δεκαετίες αργότερα.

Επίσης, τα παχύσαρκα άτομα είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν έμφραγμα του μυοκαρδίου ακόμα και αν είχαν υψηλότερο ποσοστό αερόβιας άσκησης από τα πιο αδύνατα άτομα που βρίσκονταν σε χαμηλότερα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας.

Σε γενικές γραμμές τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η υψηλή αεροβική ικανότητα στο τέλος της εφηβείας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου αργότερα στη ζωή μας, όμως θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους την περίοδο αυτή παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο καθώς οι αρνητικές συνέπειες της εφηβικής παχυσαρκίας είναι δύσκολο να ξεπεραστούν στο μέλλον.

Από όλα τα παραπάνω γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η σωστή διατροφή και άσκηση σε όλα τα στάδια της ζωής μας δρα προστατευτικά έναντι αρκετών παθήσεων και μας βοηθάει να διατηρούμαστε υγιείς και νέοι! Τα άτομα που ασκούνται μπορούν να φτάσουν μέχρι τα βαθιά γηρατειά διατηρώντας μια αξιοζήλευτη ευκινησία, συχνά δεν πάσχουν από βασανιστικές ασθένειες και έχουν περισσότερες ευχάριστες δραστηριότητες ακόμα και στην τρίτη ηλικία.

Πολλοί άνθρωποι δεν θεωρούν ότι είναι αναγκαίο να γυμνάζονται συστηματικά. Πιστεύουν ότι η συστηματική άσκηση είναι κάτι ακατόρθωτο, δύσκολο και κουραστικό για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Αν η γυμναστική γίνει συνήθεια από τα παιδικά χρόνια της ζωής μας, ακόμα και από τα εφηβικά, τότε μπορεί να παραμείνει συνήθεια σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας συμβάλλοντας έτσι στην διαρκή φυσική και πνευματική μας ευεξία, καθυστερώντας ή αποτρέποντας την εμφάνιση επιβαρυντικών ασθενειών στο μέλλον.

Ακόμα και αν δεν είχατε αποκτήσει μια αγαπημένη φυσική δραστηριότητα από την παιδική σας ηλικία, βρείτε μια μορφή δραστηριότητας που σας εκφράζει και κάντε την τρόπο ζωής, διότι η νεότητα είναι τρόπος ζωής και δεν έχει ηλικία…

Πηγή : http://www.apostoloschronopoulos.gr/

Χρονόπουλος Α.Απόστολος,Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος