Η αλλαγή σε θερινή ώρα αυξάνει τα εγκεφαλικά!

images_ahour.jpg

Η αλλαγή της ώρας «κόβει» ή προσθέτει μία ώρα στον ύπνο μας κάθε φορά που συμβαίνει. Όμως υπάρχει περίπτωση, να κρύβει και σοβαρούς κινδύνους για την υγεία μας, όπως υποστηρίζει τώρα μια ομάδα ερευνητών.

Το γύρισμα των δεικτών του ρολογιού κατά την αλλαγή στη θερινή ώρα, μπορεί να συνδέεται με υψηλότερο ποσοστό ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων, που είναι ο πιο κοινός τύπος εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με μελέτη φινλανδών ερευνητών. Τα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια αντιπροσωπεύουν το 85% όλων των εγκεφαλικών επεισοδίων και συμβαίνουν όταν ένα θρόμβος αίματος εμποδίζει τη μεταφορά οξυγόνου προς τον εγκέφαλο.

Ο γιατρός Jari Ruuskanen, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Turku στη Φινλανδία και συγγραφέας της έρευνας, είπε ότι η ομάδα του εξέτασε τους κινδύνους που προκύπτουν από την αλλαγή σε θερινή ώρα σε σχέση με τα εγκεφαλικά επεισόδια,  καθώς προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι διαταραχές στο «ρολόι» του οργανισμού ενός ατόμου αυξάνει τον κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία δέκα ετών για να βρουν τα ποσοστά των εγκεφαλικών επεισοδίων στη Φινλανδία. Δεδομένα από 3.033 άνθρωποι που νοσηλεύτηκαν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που ακολουθεί την αλλαγή στη θερινή ώρα, συγκρίθηκαν με τα ποσοστά εγκεφαλικών επεισοδίων 11.801 ατόμων που είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο δύο εβδομάδες νωρίτερα ή δύο εβδομάδες μετά την αλλαγή στην ώρα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι κατά τις δύο πρώτες ημέρες μετά από τη μετάβαση στη θερινή ώρα, το ποσοστό των ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων ήταν 8% υψηλότερο. Μετά από δύο επιπλέον ημέρες, τα ποσοστά μειώθηκαν σε φυσιολογικά επίπεδα.

Οι άνθρωποι με καρκίνο έχουν 25% περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από εγκεφαλικό επεισόδιο μετά την αλλαγή στην ώρα, ενώ τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών διατρέχουν 20% μεγαλύτερο κίνδυνο κατά την επίμαχη περίοδο.

Ο Δρ Ruuskanen πρόσθεσε: «Περαιτέρω μελέτες θα πρέπει να γίνουν τώρα για να κατανοήσουμε καλύτερα τη σχέση μεταξύ αυτών των αλλαγών στην ώρα και τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, ώστε να μάθουμε εάν υπάρχουν τρόποι να μειωθεί ο κίνδυνος».

Η θερινή ώρα εισήχθη για πρώτη φορά το 1907 από τον William Willett, σε μια προσπάθεια καλύτερης εκμετάλλευσης των ωρών που υπάρχει ηλιακό φως.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/