Ημέρα προετοιμασίας

images_avga-1.jpg

Δεν θα πω ψέμματα…

Το να τρώει κανείς υγιεινά απαιτεί χρόνο…. Πολύ χρόνο!

Υπάρχουν μέρες που θα ήθελα απλά να γυρίσω σπίτι, να παραγγείλω μερικά σουβλάκια απ’όλα και να τα “βαφτίσω” υγιεινά. Μην με παρεξηγείτε… Το λέω καθαράκι και μόνο λόγω της ευκολίας που προσφέρουν. Η υγιεινή διατροφή απαιτεί αλλαγές στη συμπεριφορά μας και στον τρόπο σκέψης μας. Να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε το εύκολο και γρήγορο και να προτιμούμε το σπιτικό και “αργό”.

Επειδή όμως η υγιεινή διατροφή απαιτεί περισσότερο χρόνο και κόπο δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξοδεύετε πολύτιμες ώρες κάθε μέρα στην κουζίνα φτιάχνοντας τα πάντα από την αρχή…. Εγώ πάντως δεν το κάνω!

Η ημερα προετοιμασιας είναι το μυστικό μου “κόλπο” για να είναι η υγιεινή διατροφή απλή, οικονομική και να μην είναι χρονοβόρα!

Η ημέρα προετοιμασίας μου επιτρέπει να προετοιμάζω φαγητά και υλικά. Αυτό σημαίνει ότι έχω περισσότερο χρόνο μέσα στην ημέρα για να δουλέψω, να καθαρίσω το σπίτι, να χαλαρώσω στην τηλεόραση. Εννοείται ότι μαγειρεύω μέσα στην βδομάδα, αλλά το να έχω τα υλικά έτοιμα μειώνει τον τελικό χρόνο μέσα στη κουζίνα τις καθημερινές. Έτσι η υγιεινή διατροφή υπάρχει στη ζωή μας ακόμα και τις πιο πολυάσχολες μέρες.

Τι είναι η μέρα προετοιμασίας;

Ορίστε μία μέρα (ή κάποιες ώρες) για να ετοιμάστε όσα περισσότερα γεύματα ή υλικά μπορείτε για την εβδομάδα που έρχεται. Για μένα για παράδειγμα είναι το απόγευμα της Κυριακής ή το πρωινό της Δευτέρας που δεν δουλεύω.
Τι πρέπει να προετοιμάζω και πως;

Τώτα φτιάξτε ένα εβδομαδιαίο πλάνο φαγητού για την οικογένειά σας και φτιάξτε τη λίστα του σουπερ μάρκετ.

Κοιτάξτε την ατζέντα σας και καθορίστε ποιες είναι οι πιο δύσκολες μέρες μέσα στην εβδομάδα. Αυτές τις ημέρες πρέπει να τις λάβετε υπόψιν καθώς θα φτιάχνετε το εβδομαδιαίο μενού σας.

Αφού ψωνίσετε τα υλικά, σκεφτείτε ποια από αυτά μπορείτε να ετοιμάσετε από πρίν για να γλιτώσετε χρόνο και κόπο μέσα στη βδομάδα. Δώστε προτεραιότητα στις δύσκολες μέρες. Αφού οργανώστε τις δύσκολες μέρες, μετά ασχοληθείτε με τις υπόλοιπες μέρες.
Πόσο χρόνο πρέπει να αφιερώσω;

Αυτό εξαρτάται καθαρά από εσάς. Δεν χρειάζετε να αφιερώσετε πολύ χρόνο. Εάν κλείσετε τα κινητά σας και καταφέρετε να απασχολήσετε τα παιδιά σας ώστε να μην σας ενοχλούν, τότε θα χρειαστείτε 2-3 ώρες. Βάλτε την αγαπημένη σας μουσική και πιάστε δουλειά!
Και τι ακριβώς πρέπει να κάνω;

Η δική μου προετοιμασία συνήθως περιλαμβάνει κόψιμο λαχανικών για σαλάτες και για τα stir-fry που λατρεύουμε, κόψιμο φρούτων για να μπορούμε να τα τρώμε πιο εύκολα μέσα στη βδομάδα, παρασκευή κάποιας σπιτικής βινεγκρέτ ή σος για τις σαλάτες (όπως τη ντρέσινγκ για τη σαλάτα Ceasar’s), ψήσιμο ψωμιού ή ψωμάκια για χαμποργκερ (σε περιόδους μεγάλου φόρτου εργασίας, αγοράζω έτοιμο), παρασκεύη ζύμης για πίτσα (αφού φουσκώσει την χωρίζω σε μερίδες, τυλίγω την κάθε μερίδα με πλαστική μεμβράνη και τις βάζω στην κατάψυξη), προετοιμασία μπουρίτος ή enchiladas και pancakes ή βάφλες (με την ίδια συνταγή) για την κατάψυξη, παρασκευή φυστικοβούτυρου και κάποιας λιχουδιάς για μέσα στη βδομάδα όπως μάφινς. Και τέλος εάν έχει περισσέψει ψωμί φτιάχνω με αυτό κρουτόν και το διατηρώ στο ψυγείο για να έχω για τις σαλάτες και εάν τελειώνει ο σπιτικός ζωμός κοτόπουλου ετοιμάζω μία μεγάλη κατσαρόλα.

Λίστα Ημέρας Προετοιμασίας

Έχω ετοιμάσει μία λίστα για να σας βοηθήσω να οργανώσετε τη δική σας μέρα προετοιμασίας. Μην αγχωθείτε να τα κάνετε όλα. Προσαρμόστε τη λίστα πάνω στις δικές σας ανάγκες. Αλλά δοκιμάστε το τουλάχιστον μία φορά και θα δείτε πόσο πολύ θα σας βοηθήσει.

1.Κόψτε Φρούτα και Λαχανικά

2. Κόψτε σαλάτες και υλικά για σαντουιτς και wraps

3. Μαρινάρετε Κρέατα

4. Πλάστε κιμά και φτιάξτε μπιφτέκια και κεφτεδάκια για την κατάψυξη

5. Φτιάξτε Σούπες (για την κατάψυξη σε μεριδούλες)

6. Ψήστε Ψωμί, Ψωμάκια, Κέικ ή Μάφινς

7. Φτιάξτε Pancakes ή Βάφλες

8. Μαγειρέψτε Φασόλια ή Ρεβίθια ή Μακαρόνια ή Ρύζι ή Πατάτες για Σαλάτες

9. Βράστε Αβγά

10. Καθαρίστε και Κόψτε Λαχανικά για Σνακ, π.χ. αγγούρια, καρότα, ντοματίνια

11. Ετοιμάστε Σάλτσες και Βινεγκρετ για Σαλάτες

12. Τρίψτε τυρί ή/και Κόψτε σε Μπαστουνάκια για Σνακ

13. Προετοιμάστε Μπουρίτος ή Enchiladas ή Ρολάκια Πίτσας

14. Φτιάξτε Σάλτσα για Μακαρόνια ή Πίτσα

15. Φτιάξτε Λιχουδιές όπως: Μπάρες Βρώμης, Τραγανή Γκρανόλα, Μπισκότα

Η ημέρα προετοιμασίας είναι ένας από τους κύριους λόγους που μπορούμε και τρώμε υγιεινά κάθε μέρα. Θυμάμαι μία φράση που είχα διαβάσει στο λύκειο και που τελικά βλέπω ότι έχει ισχύ σε όλες τις πτυχές τις ζωής..

“Εάν αποτύχεις να προετοιμαστείς, προετοιμάσου να αποτύχεις”

Έτσι ακριβώς λοιπόν όταν δεν καταφέρνω να προετοιμαστώ για την εβδομάδα που έρχεται, η εβδομάδα είναι μία αποτυχία διατροφικά. Με το σχέδιο αυτο όμως και τα φαγητά και τα υλικά έτοιμα στο ψυγείο μου, ο χρόνος που χρειάζομαι κάθε μέρα για να μαγειρέψω και να σκεφτώ τι να μαγειρέψω είναι σημαντικά λιγότερος. Με λίγη οργάνωση, η υγιεινή διατροφή είναι εφικτή, οικονομική και δεν απαιτεί χρόνο!

Πηγή : http://stavroulacooking.com/

Κρίκη Σταυρούλα, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος