Επηρεάζει η παρακεταμόλη το έμβρυο;

images_aparacetamol.jpg

H λήψη παρακεταμόλης κατά την εγκυμοσύνη συνδέεται με προβλήματα γονιμότητας στα έμβρυα, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας νέας έρευνας. Η έρευνα διεξήχθη σε αρουραίους οι οποίοι έχουν παρόμοιο αναπαραγωγικό σύστημα με τους ανθρώπους.

Οι έγκυοι αρουραίοι στους οποίους δόθηκε παρακεταμόλη και η ινδομεθακίνη, ένα φάρμακο παρόμοια με την ασπιρίνη, γέννησαν μικρά που είχαν λιγότερα ωάρια από εκείνους που οι μητέρες τους δεν έλαβαν τα φάρμακα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

Οι επιστήμονες από το Κέντρο για την Αναπαραγωγική Υγεία MRC του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, διαπίστωσαν επίσης ότι οι αρουραίοι είχαν μικρότερες ωοθήκες και έκαναν με τη σειρά τους λιγότερο μωρά.

Οι αρσενικοί νεογνοί αρουραίοι από την άλλη, παρατηρήθηκε ότι δημιουργούν λιγότερα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή σπέρματος, όμως η γονιμότητά τους φθάνει σε κανονικά επίπεδα, όταν τα ζώα ενηλικιωθούν.

Η παρακεταμόλη χρησιμοποιείται ευρέως για την αντιμετώπιση ήπιου έως μέτριου πόνου, συμπεριλαμβανομένων των πονοκεφάλων και των συμπτωμάτων του κρυολογήματος. Η ινδομεθακίνη, ωστόσο, είναι διαθέσιμη μόνο με ιατρική συνταγή και παρέχεται για τον πόνο από αρθρίτιδα καθώς και για αντιμετώπιση φλεγμονής.

Ο καθηγητής Richard Sharpe, από το Κέντρο για την Αναπαραγωγική Υγεία MRC του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, ο οποίος είναι εκ των επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύεται στο περιοδικό Scientific Reports, δήλωσε: «Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι αυτή η μελέτη διεξήχθη σε αρουραίους, όχι σε ανθρώπους. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές ομοιότητες μεταξύ των δύο αναπαραγωγικών συστημάτων. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα τώρα ώστε να κατανοήσουμε πώς τα φάρμακα επηρεάζουν την αναπαραγωγική ανάπτυξη του εμβρύου».

Ο συν-συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής Richard Anderson, δήλωσε: «Αυτές οι μελέτες περιελάμβαναν τη χρήση παυσίπονων για μια σχετικά μεγάλη περίοδο. Πρέπει τώρα να διερευνήσουμε κατά πόσον μια μικρότερη δόση θα μπορούσε να έχει παρόμοια αποτελέσματα και πώς αυτές οι πληροφορίες μπορούν να “μεταφραστούν” για τους ανθρώπους και να φανούν χρήσιμες».

Ο καθηγητής Adam Balen, πρόεδρος της Βρετανικής Εταιρίας Γονιμότητας, χαρακτήρισε «ενδιαφέρουσα» τη μελέτη, αλλά συνέστησε προσοχή για τη μεταφορά των συμπερασμάτων της στους ανθρώπους: «Είναι λογικό οι έγκυες γυναίκες να ελαχιστοποιήσουν τη χρήση παρακεταμόλης και άλλων παυσίπονων και θα πρέπει να ζητήσουν τη συμβουλή του γιατρού τους εάν εμφανίσουν προβλήματα με έντονο πόνο κατά την εγκυμοσύνη».

Η Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Σκευασμάτων Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας (MHRA), δήλωσε ότι τα ευρήματα της μελέτης θα αξιολογηθούν προσεκτικά. «Οι γυναίκες θα πρέπει να αποφεύγουν τη λήψη φαρμάκων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, εκτός εάν είναι απολύτως απαραίτητο και πάντα σε συνεννόηση με τον γιατρό τους. Η παρακεταμόλη θεωρείται γενικά μια ασφαλής ουσία για την ανακούφιση από τον πόνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά θα πρέπει να λαμβάνεται στη χαμηλότερη δυνατή δόση και για το συντομότερο χρονικό διάστημα».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/