Εντοπισμός διάσεισης με τεστ αίματος

images_ablood.jpg

Μια εξέταση αίματος που μπορεί να προσδιορίσει αν ένα άτομο έχει υποστεί διάσειση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε παιδιά ώστε να αποτραπεί η έκθεσή τους στην ακτινοβολία μιας τομογραφίας, σύμφωνα με μια πρόσφατη εξέλιξη στην ιατρική επιστήμη.

Η απλή διαδικασία εντοπίζει ένα βιοδείκτη που απελευθερώνει ο εγκέφαλος μετά από έναν τραυματισμό.

Οι επιστήμονες στο Κέντρο Υγείας Ορλάντο, στην πολιτεία της Φλόριντα των ΗΠΑ, διαπίστωσαν ότι ο βιοδείκτης της όξινης γλοιακής ινιδικής πρωτεΐνης μπορεί να παραμείνει στην κυκλοφορία του αίματος του ασθενούς μέχρι και μια εβδομάδα μετά από ένα χτύπημα στον εγκέφαλο.

Με την ανίχνευση του βιοδείκτη στο αίμα, οι επιστήμονες ήταν επίσης σε θέση να αποφασίσουν εάν ένας ασθενής χρειαζόταν μια σωτήρια επέμβαση στον εγκέφαλο.

«Η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε τελικά να αλλάξει τον τρόπο διαγιγνώσκουμε διασείσεις, όχι μόνο στα παιδιά, αλλά και σε όποιον έχει υποστεί έναν τραυματισμό στο κεφάλι», δήλωσε η Δρ Λίντα Παπά, γιατρός Επείγουσας Ιατρικής και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Jama Neurology», αναλύοντας στοιχεία από σχεδόν 600 ασθενείς σε διάστημα τριών ετών.

Βρήκαν ότι η εξέταση αίματος θα μπορούσε να ανιχνεύσει ήπια έως μέτρια τραύματα του εγκεφάλου σε ενήλικες, με έως και 97% ακρίβεια.

Τα συμπτώματα της διάσεισης και άλλες ήπιες έως μέτριες βλάβες του εγκεφάλου περιλαμβάνουν απώλεια μνήμης, θολή όραση και σύγχυση. Όμως μερικές φορές μπορεί να περάσουν μέρες για να εμφανιστούν και μπορεί να είναι ήπιες και δύσκολο να εντοπιστούν.

Η Δρ Παπά είπε ότι τα ευρήματα της ομάδας της θα μπορούσαν να παρέχουν ένα σημαντικό εργαλείο στους γιατρούς για την απλή και ακριβή διάγνωση σε ασθενείς με εγκεφαλικές βλάβες.

«Εάν οι ασθενείς δεν διαγιγνώσκονται σωστά και δεν αντιμετωπίζονται κατάλληλα θεραπευτικά, μπορεί να έχουν μακροχρόνια προβλήματα. Αυτό το τεστ θα μπορούσε να βγάλει τον παράγοντα της εικασίαw από την διάγνωσh, επιτρέποντας στους γιατρούς να κοιτάξουn απλώς για ένα συγκεκριμένο βιοδείκτη στο αίμα», είπε.

Αν και οι γιατροί προσπαθούν να ελαχιστοποιήσουν τη χρήση της αξονικής ή υπολογιστικής τομογραφίας σε όλους τους ασθενείς, τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην ακτινοβολία και τις πιθανές παρενέργειές της.

«Ευτυχώς, αυτό το απλό τεστ αίματος φαίνεται ότι μπορεί να μας δώσει σχεδόν τις ίδιες πληροφορίες με μια αξονική τομογραφία» είπε η Δρ Παπά. «Έχουμε τόσες πολλές διαγνωστικές εξετάσεις αίματος για διάφορα μέρη του σώματος, όπως η καρδιά, το συκώτι και τα νεφρά, αλλά δεν υπήρξε ποτέ μια αξιόπιστη εξέταση αίματος για τον εντοπισμό τραύματος στον εγκέφαλο. Πιστεύουμε ότι το τεστ θα μπορούσε να το αλλάξει αυτό».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/