Ενδοφλέβιο laser για τη θεραπεία φλεβικής ανεπάρκειας και κιρσών

images_endoflevio_laser.jpg

Τι εννοούμε με τον όρο φλεβική ανεπάρκεια; Tι ακριβώς είναι οι κιρσοί;


Με τον όρο φλεβική ανεπάρκεια εννοούμε τη μη σωστή σύγκλειση κάποιων από τις βαλβίδες της μεγαλύτερης κυρίως σε μήκος φλέβας του επιπολής φλεβικού δικτύου των ποδιών (μείζων σαφηνής) που ως αποτέλεσμα έχει την παλινδρόμηση του αίματος και τη δημιουργία κιρσών (σακοειδείς-οφιοειδείς φλεβικές διατάσεις).

Ποιά η συχνότητα της πάθησης;
Περίπου το 70% των γυναικών και το 40% των ανδρών ηλικίας άνω των 60 ετών αναπτύσσουν κιρσούς κάτω άκρων.

Ποιοι θεωρούνται προδιαθεσικοί παράγοντες;
Eνοχοποιούνται κυρίως η κληρονομικότητα, η ηλικία, το φύλο, η παχυσαρκία, η εγκυμοσύνη και η μειωμένη κινητικότητα.

Για ποιες ενοχλήσεις παραπονείται ο ασθενής;
Η σταδιακά αυξανόμενη παλινδρόμηση του αίματος οδηγεί σε αύξηση της φλεβικής πίεσης και επομένως σε χρόνια φλεβική συμφόρηση. Πέρα από την ύπαρξη κιρσών και πιθανού οιδήματος, ο ασθενής μπορεί να υποφέρει από πόνους, αίσθημα βάρους και καύσο, σε προχωρημένα δε στάδια επισυμβαίνουν αλλοιώσεις του δέρματος (μελάγχρωση, ξηρότητα) καθώς και επαναλαμβανόμενες θρομβοφλεβίτιδες.

Πώς τίθεται η ακριβής διάγνωση της πάθησης;
Η διενέργεια triplex φλεβών κάτω άκρων αποκαλύπτει την παλινδρόμηση του αίματος (reflux) λόγω της ανεπάρκειας των φλεβικών βαλβίδων.

Ποιοι είναι οι ενδεδειγμένοι τρόποι θεραπείας/αντιμετώπισης;
Η συμβατική κλασική χειρουργική των κιρσών των κάτω άκρων (σαφηνεκτομή), πρόσφατα έδωσε τη θέση της στον ενδοαυλικό αποκλεισμό (ενδοφλεβική εξάλειψη) της ανεπαρκούσας μείζονος σαφηνούς φλέβας με τη χρήση θερμικής ακτινοβολίας  Laser, μία νεότερη ελάχιστα επεμβατική ενδοαυλική μέθοδο με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Θα μας πείτε λίγα λόγια για τη διαδικασία;
Διενεργείται παρακέντηση της μείζονος σαφηνούς φλέβας υπό υπερηχογραφικό έλεγχο. Προωθείται οδηγό σύρμα, θηκάρι και τελικά καθετήρας που φέρει στην κορυφή του την οπτική ίνα Laser. Γίνεται εφαρμογή διογκωτικής τοπικής αναισθησίας πέριξ της μείζονος σαφηνούς φλέβας. Η δέσμη φωτός Laser οδηγεί στη σύμπτυξη και συρρίκνωση του φλεβικού τοιχώματος με τελικό αποτέλεσμα το ολοκληρωτικό σφράγισμα του αυλού του ελαττωματικού φλεβικού στελέχους.

Ποιά είναι τα σημαντικά πλεονεκτήματα της μεθόδου;
Διενεργείται υπό τοπική αναισθησία χωρίς δημιουργία δερματικών τομών. Η διάρκεια κυμαίνεται στα 45 min και έχει αποδειχθεί η πλέον εύχρηστη, ασφαλής, ταχεία και αποτελεσματική μέθοδος. Πρόσφατα, το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Μεγάλης Βρεταννίας  (NICE) στις κατευθυντήριες οδηγίες του αναφέρει ότι η σαφηνεκτομή προσφέρεται μόνο στην περίπτωση που οι νεότερες ενδοαυλικές μέθοδοι δεν μπορούν να εφαρμοστούν. Ο ενδοαυλικός αποκλεισμός με Laser προσφέρει βελτιωμένο αισθητικό αποτέλεσμα, μειωμένη ταλαιπωρία και  εφαρμογή ακόμη και σε εξωτερικούς ασθενείς. Εξασφαλίζει άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες του ατόμου, μειώνοντας σημαντικά το κόστος της μεθόδου.

Πότε ενδείκνυται η σκληροθεραπεία των κιρσών με αφρό;
Μία επιπλέον, υπό προϋποθέσεις, δυνατότητα αντιμετώπισης των κιρσών αποτελεί η σκληροθεραπεία. Ενδείκνυται στις ακόλουθες περιπτώσεις :

    απομονωμένοι επιφανειακοί κιρσοί
    υποτροπή κιρσών
    ιδιαίτερα ελικοειδείς κιρσοί
    ασθενείς που αρνούνται να χειρουργηθούν
    κιρσοί συνοδευόμενοι από άτονα φλεβικά έλκη
    σε ασθενείς με αντένδειξη για χειρουργείο

Πώς αντιμετωπίζονται οι ευρυαγγείες;
Η σκληροθεραπεία είναι σήμερα η πλέον ενδεδειγμένη και ασφαλής θεραπεία. Συνήθως απαιτούνται μερικές συνεδρίες. Η εμπεριστατωμένη γνώση της φλεβικής παθολογίας, η επιμονή, η υπομονή και η εμπειρία του εξειδικευμένου ιατρού οδηγούν σε εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/