Ενίσχυσε το ανοσοποιητικό σου με φυσικό τρόπο και αντιμετώπισε το κρυολόγημα!

images_cold1.jpg

Οι άνθρωποι ζούσαν για εκατομμύρια χρόνια χωρίς τα οφέλη των σύγχρονων αντιβιοτικών και κατάφεραν να ανταπεξέλθουν στα κρυολογήματα και τις ασθένειες των εποχών. Χρησιμοποιούσαν βότανα και θρεπτικά συστατικά που λάμβαναν μέσω της τροφής τα οποία ακόμα και σήμερα καταφέρνουν να κάνουν τον οργανισμό μας δυνατό και ικανό να ξεπεράσει τις επιθέσεις των ιών και των βακτηρίων. Τα ακόλουθα παραδείγματα επισημαίνουν πως η φύση έχει προσφέρει από μόνη της ασφαλείς και αποτελεσματικές μεθόδους για την βελτίωση της υγείας μας.

Βότανα
1.Astragalus (Αστράγαλος ο μεμβρανώδης)

Σύμφωνα με την Κινέζικη παραδοσιακή Ιατρική το φυτό Astragalus μπορεί αν ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα (μεταβάλλοντας τον μεταβολισμό των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος) και να επιταχύνει την επούλωση των πληγών. Μελέτες σε ανθρώπους αλλά και σε ζώα έδειξαν μια ισχυρή αντιμικροβιακή δράση του φυτού ενάντια σε ιούς που προκαλούν τη γρίπη και το κοινό κρυολόγημα. Βοηθά επίσης στην αντιμετώπιση αυτοάνοσων νοσημάτων και δρα προληπτικά έναντι του καρκίνου.

2. Echinacea (εχινάκεα)

Πρόκειται για ένα βότανο που έχει χρησιμοποιηθεί από πολυάριθμες φυλές ιθαγενών της Βόρειας Αμερικής. Θεωρείται αντιφλεγμονώδες με ισχυρούς αντισηπτικούς παράγοντες, μειώνει τον πόνο των ούλων, τον πονόδοντο και τον έντονο βήχα. Πρόσφατα εξετάστηκε διεξοδικά για την συμμετοχή του στον ανοσοποιητικό πολλαπλασιασμό των κυττάρων και στην παραγωγή αντισωμάτων. Η echinacea δρα προληπτικά απέναντι στο κοινό κρυολόγημα και τη γρίπη. Μάλιστα, είναι πιο αποτελεσματική όταν προσληφθεί άμεσα, με την πρώτη υπόνοια ασθένειας. Καθώς μειώνει την πιθανότητα, τη συχνότητα και τη σοβαρότητα εμφάνισης κρυολογήματος. Παράλληλα, φαίνεται ότι η echinacea αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τους πόνους και τον πυρετό.

3. Unicaria tomentosa (νύχι της γάτας)

Η ουνκάρια (Uncaria Tomentosa) είναι ξυλώδες φυτό που αυτοφύεται στο Περού και χρησιμοποιήθηκε από τους Ashaninkas. Προσφέρεται ως αφέψημα 1 με 2 φορές την εβδομάδα για την ενίσχυση της υγείας μας. Είναι πλούσιο σε κατεχίνες και αντιοξειδωτικά. Εκτός από την εξάλειψη των συμπτωμάτων του κρυολογήματος φαίνεται να έχει ανοσοδιεγερτική, αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινική δράση.

4.Ginseng

Η ρίζα που έχει χρησιμοποιηθεί για αρκετούς αιώνες στην Κίνα στην Ιαπωνία στην Κορέα αλλά και σε άλλα μέρη της πρώην Σοβιετικής ένωσης είναι ευρέως γνωστή για τον υποστηρικτικό της ρόλο στην διατήρηση της καλής υγείας. Οι Σοβιετικοί ερευνητές συνιστούν το Ginseng καθώς έχει την ικανότητα να ενισχύει τις φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού. Αυξάνει την ενέργεια και τη σωματική μας αντοχή, λαμβάνει μέρος σε αρκετές βιοχημικές αντιδράσεις του οργανισμού ρυθμίζοντας την αρτηριακή πίεση και το ζάχαρο του αίματος. Πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι το Ginseng βοηθάει στην πρόληψη των συμπτωμάτων του κρυολογήματος καθώς επίσης βελτιώνει την ανταπόκριση των αντισωμάτων στο εμβόλιο της γρίπης.
Αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά είναι ένας σύμμαχος του οργανισμού μας καθώς έχουν την ικανότητα να καταστέλλουν την καταστροφική οξείδωση των κυττάρων και να μας θωρακίζουν ενάντια σε χρόνιες παθήσεις και σε ιογενείς λοιμώξεις. Έχουν ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες και ενισχύουν μακροπρόθεσμα το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Βιταμίνη C

Το πλέον ισχυρό αντιοξειδωτικό είναι η βιταμίνη C. Βοηθάει στην επούλωση των πληγών, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνει τα συμπτώματα του κρυολογήματος, δρα κατά των ιών και τον βακτηρίων που προκαλούν μολύνσεις και καταπολεμά το σχηματισμό των ελεύθερων ριζών. Σε μελέτες σε ζώα αλλά και σε ανθρώπους η καθημερινή χορήγηση μεγαλύτερη των 100γρ αναστέλλει άμεσα σοβαρές ιογενείς λοιμώξεις. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C είναι τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ), τα πράσινα λαχανικά (πιπεριές, μπρόκολα), οι ντομάτες και οι πατάτες με τη φλούδα.

Βιταμίνη Ε

Σε συνεργασία με τη βιταμίνη C προστατεύουν τις κυτταρικές μεμβράνες και κάνουν τα κύτταρα μας πιο ανθεκτικά. Επιπρόσθετα, η βιταμίνη Ε προστατεύει τη λιποπρωτεΐνη του ορού και ρυθμίζει την ισορροπία των προσταγλανδινών στο σώμα μας. Νέα έρευνα δείχνει ότι η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης Ε μπορεί να ενισχύσει τη φαγοκυττάρωση, την χυμική ανοσία καθώς επίσης μπορεί να μειώσει τις επιπτώσεις του stress. Η βιταμίνη Ε υπάρχει κυρίως στα φυτικά έλαια, στους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους και στα όσπρια.

Βιταμίνη Α

Ένα από τα σημαντικότερα θρεπτικά συστατικά για την ενίσχυση της ανοσολογικής λειτουργίας. Είναι γνωστό ότι η ανεπάρκεια της μειώνει την φαγοκυττάρωση καθώς και την αντίσταση του οργανισμού στις μολύνσεις. Οι περισσότερες μελέτες υποστηρίζουν την θαυματουργή επίδραση της βιταμίνης Α στο αναπνευστικό σύστημα. Μια πρόσφατη έρευνα υποστηρίζει όχι μόνο ότι η βιταμίνη Α είναι πανάκεια για το αναπνευστικό αλλά και για το ανοσοποιητικό. Στο πείραμα αυτό, η χορήγηση της ελάττωσε συμπτώματα του κρυολογήματος όπως η διάρροια, ο βήχας και ο πυρετός. Ζωικές τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α είναι το κόκκινο κρέας όπως το μοσχάρι, τα γαλακτοκομικά και το αυγό ενώ φυτικές τροφές πλούσιες σε προβιταμίνη Α είναι τα καρότα, τα βερίκοκα, το σπανάκι, η παπάγια, οι γλυκοπατάτες, το μαρούλι, το μπρόκολο, το πεπόνι, η κολοκύθα, το μάνγκο (το πιο πλούσιο φρούτο σε βιταμίνη Α), τα κόκκινα μήλα, το ροζ γκρέιπφρουτ, οι ντομάτες, τα πορτοκάλια, τα ροδάκινα και η σόγια.

Εκχύλισμα φύλλων ελιάς

Ισχυρό αντι-ιικό, αντιβακτηριδιακό, αντιμικροβιακό και αντιμυκητιασικό συμπλήρωμα. Προσφέρει αποτελεσματική ενίσχυση της ανοσολογικής απόκρισης και υποβοηθά το σώμα μας στην προσπάθεια του να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις. Μπορεί να καταναλωθεί σε μορφή χυμού, αφεψήματος και ελαιολάδου. Το ενεργό συστατικό του γνωστό και ως ελαιοευρωπαϊνη δρα αποτελεσματικά κατά των παθογόνων μικροοργανισμών καθώς επίσης μπορεί να ωφελήσει στην αντιμετώπιση του ιού της γρίπης, του σταφυλόκοκκου και άλλων ιών που είναι υπεύθυνοι για πλήθος νοσοκομειακών λοιμώξεων.

Πηγή : http://www.apostoloschronopoulos.gr/

Χρονόπουλος Α.Απόστολος,Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος