Ενέσεις πρωτεΐνης για την αντιμετώπιση του Αλτσχάιμερ

images_alzheimer12.jpg

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μια φυσική πρωτεΐνη μπορεί να ελαττώσει τα συμπτώματα και την εξέλιξη της νόσου του Αλτσχάιμερ, μετά τις πρώτες πολλά υποσχόμενες δοκιμές σε ποντίκια.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PNAS η θεραπεία IL 33 φάνηκε να βελτιώνει τη μνήμη και να βοηθά στον καθαρισμό και την αποτροπή δημιουργίας αποθέσεων στον εγκέφαλο παρόμοιων με εκείνες που παρατηρούνται σε άτομα με Αλτσχάιμερ. Σύντομα θα ξεκινήσουν δοκιμές της θεραπείας σε ανθρώπους, αν και οι ειδικοί λένε ότι θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να γνωρίζουν με βεβαιότητα αν θα μπορούσε να βοηθήσει τους ασθενείς στην πραγματική ζωή.

Η ιντερλευκίνη 33 ή IL 33 για συντομία, δημιουργείται από το σώμα ως μέρος της άμυνας του ανοσοποιητικού ενάντια στις μολύνσεις και τις ασθένειες, ειδικά σε όσες «χτυπούν» τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Οι ασθενείς με Αλτσχάιμερ έχει βρεθεί ότι έχουν χαμηλότερες ποσότητες IL 33 στον εγκέφαλό τους σε σχέση με τους υγιείς ενήλικες.

Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Γλασκώβης και το πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Χονγκ Κονγκ εξέτασαν ποια επίδραση θα μπορούσε να έχει η αύξηση της IL 33 σε ποντίκια γενετικά τροποποιημένα έτσι ώστε να έχουν αλλαγές στον εγκέφαλο παρόμοιες με αυτές που προκαλεί η νόσος του Αλτσχάιμερ.

Η μνήμη και η γνωστική λειτουργία των πειραματόζωων βελτιώθηκαν φτάνοντας εκείνες των φυσιολογικών ποντικών ίδιας ηλικίας μέσα σε μια μόλις μία εβδομάδα μετά τις ενέσεις της πρωτεΐνης.

Ο καθηγητής Eddy Liew, επικεφαλής της μελέτης που έγινε στο πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, εμφανίστηκε ενθουσιασμένος αλλά και επιφυλακτικός σχετικά με τα ευρήματά της: «Όσο συναρπαστικά και να είναι τα αποτελέσματα, υπάρχει κάποια απόσταση μεταξύ των εργαστηριακών ευρημάτων και των κλινικών εφαρμογών».

Ο Δρ Simon Ridley, Διευθυντής Ερευνών στο Κέντρο Έρευνας για το Αλτσχάιμερ της Μεγάλης Βρετανίας, δήλωσε: «Ο ρόλος του ανοσοποιητικού συστήματος στη νόσο του Αλτσχάιμερ και σε άλλες αιτίες της άνοιας είναι ένα πολλά υποσχόμενο πεδίο για να εστιαστούν οι προσπάθειές μας για την ανακάλυψη νέων φαρμάκων. Αυτή η πρώιμη έρευνα σε ποντίκια αναδεικνύει έναν τρόπο για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος ώστε να αντιμετωπίσει μια τοξική πρωτεΐνη του Αλτσχάιμερ, αλλά θα πρέπει να δούμε τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών προτού είμαστε σίγουροι αν αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε μια μέρα να βοηθήσει τους ανθρώπους που ζουν με τη νόσο».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/