Εμφυτεύσιμο μικροτσίπ θα παρακολουθεί την ανάπτυξη του όγκου

images_xeirourgeio.jpg

Γερμανοί ερευνητές ανέπτυξαν αισθητήρα μικροτσίπ που μπορεί να εμφυτευτεί κοντά σε έναν όγκο, για να παρακολουθεί την ανάπτυξή του.

Η συσκευή παρακολουθεί τα επίπεδα οξυγόνου σε κοντινούς ιστούς για να εντοπίσει αν ο όγκος εξαπλώνεται. Τα αποτελέσματα στη συνέχεια μεταδίδονται ασύρματα στον γιατρό του ασθενούς περιορίζοντας την ανάγκη για συχνές εξετάσεις στο νοσοκομείο.

Μελλοντικά σχέδια θα περιλαμβάνουν αντλία που θα μπορεί να χορηγεί άμεσα φάρμακα στην περιοχή που έχει επηρεαστεί. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι αυτό θα οδηγήσει σε λιγότερο επιθετική και περισσότερο στοχευμένη αγωγή κατά του καρκίνου.

Μηχανικοί του Technical University στο Μόναχο ανέπτυξαν τη συσκευή ως μέσο για να παρακολουθούνται και να αντιμετωπίζονται όγκοι, που είναι δύσκολο να προσεγγιστούν. Ο Sven Becker, δήλωσε ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου είναι καλύτερα να παρακολουθείται ο όγκος και να αντιμετωπιστεί μόνο όταν υπάρχει φάση μεγάλης ανάπτυξης.

Ο αισθητήρας εμφυτεύεται κοντά σε έναν όγκο και μετρά τη συγκέντρωση του διαλυμένου οξυγόνου σε κοντινό υγρό ιστού. Αν αυτό μειωθεί, μπορεί να υποδεικνύει επιθετική ανάπτυξη του όγκου και οι γιατροί να είναι σε επαγρύπνηση. Τα στοιχεία μεταδίδονται σε εξωτερικό δέκτη, που μοιάζει με μικρό κουτί που κουβαλά ο ασθενής στην τσέπη του, εξήγησε ο Mr Becker.

Από εκεί κατευθύνεται στο γραφείο του γιατρού, ο οποίος κοιτάζοντας τα στοιχεία μπορεί να αποφανθεί αν η δραστηριότητα του όγκου επιδεινώνεται.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτό θα μειώσει την ανάγκη για συχνές εξετάσεις στα νοσοκομεία. Η ομάδα σχεδιάζει να προσθέσει αντλία στο μικροτσίπ, που θα μπορεί να απελευθερώνει φάρμακα χημειοθεραπείας κοντά σε έναν όγκο αν χρειάζεται αγωγή.

Ο Mr Becker ελπίζει ότι αυτό θα αποδειχτεί περισσότερο αποτελεσματικό και λιγότερο τοξικό για τους μελλοντικούς καρκινοπαθείς. Η ανάπτυξη βρίσκεται ακόμα στα αρχικά της στάδια αλλά οι ερευνητές ελπίζουν να έχουν έτοιμη τη συσκευή για ιατρική χρήση σε διάστημα 10 ετών.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr