Εγκεφαλικά επεισόδια: κίνδυνος για όλους

images_ahuman_brain.jpg

Μια σύγχρονη πανδημία, που απειλεί τη ζωή όλων μας, απαιτεί την προσοχή μας.

Ως Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο (ΑΕΕ) ορίζεται η βλάβη που υφίσταται ο εγκέφαλος που οφείλεται είτε σε διακοπή της παροχής του αίματος στην πάσχουσα περιοχή (ισχαιμικό ΑΕΕ), είτε σε αιμορραγία ως επακόλουθο της ρήξης ενός αγγείου (αιμορραγικό ΑΕΕ).

Τα στατιστικά είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά: ο εγκέφαλος  ενός στους έξι θα υποστεί εγκεφαλικό κάποια στιγμή στη ζωή τους, ενώ κάθε 6 δευτερόλεπτα συμβαίνει κάπου στον πλανήτη ένα θανατηφόρο επεισόδιο. Τα εγκεφαλικά επεισόδια αποτελούν τη δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου, σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και την πιο συχνή αιτία αναπηρίας, ενώ είναι η πέμπτη πιο συχνή αιτία θανάτου σε άτομα ηλικίας από 15 έως 59 ετών. Περίπου 6 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από εγκεφαλικό κάθε χρόνο, ενώ είναι η δεύτερη συχνότερη αιτία άνοιας. Επίσης, τα εγκεφαλικά προκαλούν σοβαρές σωματικές, ψυχικές, κοινωνικές, αλλά και οικονομικές επιπτώσεις.

Ειδικά για φέτος η Ημέρα κατά των Εγκεφαλικών Επεισοδίων είναι αφιερωμένη στις γυναίκες, καθώς φαίνεται ότι επηρεάζονται από περισσότερους παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό. Η διαφορά καταγράφεται στα ποσοστά των αιτιών θανάτου: οι άνδρες στους οποίους ένα εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μοιραίο φτάνει το 40%, ενώ στις γυναίκες το ποσοστό ανεβαίνει στο 60%.
Ο εγκέφαλος θέλει φροντίδα

Οι γενικότεροι παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες να υποστεί αγγειακό επεισόδιο ο εγκέφαλος είναι τα καρδιαγγειακά προβλήματα, η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης, η κατάθλιψη και η παχυσαρκία. Τις γυναίκες επηρεάζουν ακόμη η λήψη αντισυλληπτικού χαπιού, η ορμονική θεραπεία, οι ορμονικές μεταβολές κατά την εμμηνόπαυση, καθώς και η εγκυμοσύνη σε συνδυασμό με διαβήτη και προεκλαμψία.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι περίπου τα μισά εγκεφαλικά θα μπορούσαν να προληφθούν. Για να τα αποφύγει κάποιος θα πρέπει να μην καπνίζει, να ασκείται σωματικά, να διατηρεί το βάρος του σε φυσιολογικά επίπεδα, να τρώει υγιεινά, να μην υπερκαταναλώνει αλκοόλ και να μειώσει το στρες. Οι γυναίκες ειδικά, θα πρέπει να επισκέπτονται τον καρδιολόγο για έλεγχο, όσο τακτικά πηγαίνουν στον γυναικολόγο για έλεγχο καρκίνου μαστού ή μήτρας. Όσες έχουν καρδιακή αρρυθμία και υψηλή πίεση, θα πρέπει να πάρουν την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, για να μειώσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

Σημαντικό σε περίπτωση εγκεφαλικού είναι να γίνει άμεση διάγνωση, καθώς όσο πιο γρήγορα αντιμετωπισθεί το περιστατικό από τους γιατρούς, τόσο μειώνεται η πιθανότητα να αποβεί θανατηφόρο ή να προξενήσει εκτεταμένη εγκεφαλική ζημιά. Ορισμένες ενδείξεις ότι κάποιος έχει πάθει εγκεφαλικό είναι ότι δυσκολεύεται να μιλήσει, κάποια πλευρά του προσώπου «κρεμάει» και όταν σηκώνει τα δύο χέρια του, αισθάνεται αδύναμο το ένα.

Η εκστρατεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Κατά των Εγκεφαλικών Νόσων έχει ως στόχους την ενημέρωση του κοινού ώστε:

– Να γίνουν γνωστοί οι παραγόντες κινδύνου για εκδήλωση Αγγειακού Εγκεφαλικού Επεισοδίου (π.χ. υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης).

– Να αυξηθεί η σωματική άσκηση

– Περισσότεροι άνθρωποι να διακόψουν το κάπνισμα

– Να περιοριστεί η κατανάλωση αλκοόλ.

– Να υιοθετηθούν υγιεινές διατροφικές συνήθειες, με στόχο την αποφυγή της παχυσαρκίας.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/