Είναι το κοινό κρυολόγημα ανίκητο;

images_akriollogima.jpg

Ο όρος «κοινό κρυολόγημα» είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιούμε για να κατηγοριοποιήσουμε περισσότερους από 200 διαφορετικούς ιούς. Αν όμως είναι τόσο κοινό, γιατί είναι ακόμη «ανίατο»;


Τι είναι το κοινό κρυολόγημα

Το κοινό κρυολόγημα είναι μια ιογενής λοίμωξη που επιτίθεται στην ανώτερη αναπνευστική οδό, συμπεριλαμβανομένων της ρινικής κοιλότητας, του φάρυγγα (του πίσω μέρος του στόματος) και τον λάρυγγα. Κάθε παιδί μπορεί αρρωστήσει από κρυολόγημα ακόμη και 12 φορές το χρόνο, ενώ και ως ενήλικες συνεχίζουμε να το… αρπάζουμε σε τακτική βάση.

Τα συμπτώματα του κρυολογήματος είναι το φτέρνισμα, η καταρροή, ο πονόλαιμος και η ρινική συμφόρηση. Τα μικρά παιδιά μπορεί επίσης να ανεβάσουν πυρετό. Στις πρώτες τρεις ημέρες, το κρυολόγημα είναι ιδιαίτερα μεταδοτικό και εξαπλώνεται σε όποιον εισπνέει ή αγγίζει οτιδήποτε έχει μολυνθεί από τον ιό. Ένα κρυολόγημα διαρκεί περίπου μία εβδομάδα, αν και ο βήχας μπορεί να επιμείνει για αρκετές ημέρες.

Σε αντίθεση με τα βακτήρια που έχουν κυτταρική δομή, οι ιοί είναι μικρότεροι και πρέπει να αναπαραχθούν μέσα σε άλλα κύτταρα, για παράδειγμα στα κύτταρα που συγκεντρώνονται στη ρινική κοιλότητα.
Δυσκολία στη διαχείριση της πολλαπλότητας ιών

Ρινοϊοί, κορονοϊοί και αδενοϊοί είναι μερικοί μόνο από τα πολλά διαφορετικά είδη ιών του κρυολογήματος. Οι ιοί αυτοί κολλούν στα κύτταρα των αδενοειδών εκβλαστήσεων στο πίσω μέρος του λαιμού, αναπαράγονται ραγδαία και αποκολλώνται από τα κύτταρα για να εξαπλωθούν σε άλλα κύτταρα του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος.

Ενώ μπορούμε να θεραπεύσουμε τα συμπτώματα του κρυολογήματος, δεν μπορούμε να βρούμε μια ενιαία θεραπεία για να το αντιμετωπίσουμε. Και αυτό γιατί υπάρχουν τόσα πολλά είδη του ιού τα οποία μάλιστα μεταλλάσσονται με ταχείς ρυθμούς. Ως εκ τούτου, μέχρι να αναπτυχθεί ένα εμβόλιο, δεν είναι πλέον χρήσιμο.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/